Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Šķetina karavīra pazušanu

Vairāk nekā nedēļu pēc ASV armijas seržanta Bova Bergdāla atbrīvošanas no talibu gūsta medijos parādās aizvien vairāk informācijas par 28 gadus vecā karavīra dzīves apstākļiem laikā, kad viņš atradās ieslodzījumā. Tomēr joprojām dziļā miglā tīti ir viņa pazušanas apstākļi pirms gandrīz pieciem gadiem. B. Bergdāla dienesta biedri turpina apgalvot, ka viņš ir dezertieris, kura dēļ Afganistānā bojā gājuši vairāki amerikāņi.

Turēja dzelzs būrī

B. Bergdāls, kuru atbrīvoja 31. maijā saskaņā ar ASV valdības un islāmistu kustības Taliban netieši noslēgto vienošanos par gūstekņu apmaiņu, vēl aizvien atrodas Landštūlas militārajā medicīnas centrā Vācijā, ar viņu strādā mediķu komanda, kuras uzdevums ir palīdzēt vīrietim atgriezties normālā dzīvē.

Sarunās ar speciālistiem atbrīvotais karavīrs ir atklājis detaļas no savas dzīves pēdējiem pieciem gadiem. Ar anonīmu avotu starpniecību daļa no šīs informācijas ir noplūdusi ASV presē.

Laikraksts The New York Times vēsta, ka B. Bergdāls ticis pakļauts psiholoģiskiem un fiziskiem pazemojumiem, viņam vairākas nedēļas bija jāpavada tumšā metāla būrī pēc tam, kad viņš mēģināja aizbēgt. Zinoši cilvēki ASV valdībā apgalvo, ka viņš vismaz divas reizes ir mēģinājis aizbēgt.

Avoti Taliban telekompānijai CNN sacīja, ka sākotnēji B. Bergdāls ir turēts kāda veca vīra mājā, bet pēc amerikāņa izbēgšanas un atkārtotas notveršanas talibi viņu esot nogādājuši uz daudz drošāku vietu, no kuras viņam neesot bijušas izredzes aizbēgt. Avots noliedz, ka karavīrs būtu sodīts ar ievietošanu metāla būrī.

Talibi stāsta, ka viņi vienīgajai jebkad Afganistānā sagūstītajai ASV militārpersonai ir devuši lasīt islāma reliģiskās grāmatas, bet nav spieduši viņu mainīt reliģisko piederību. B. Bergdālam esot ļauts svinēt Ziemassvētkus un Lieldienas. Dažreiz viņš esot uzspēlējis futbolu ar talibu kaujiniekiem.

Vārdā neminēta amatpersona The New York Times sacījusi, ka B. Bergdālam ir ādas un smaganu problēmas, kas, visticamāk, saistītas ar sliktajiem sanitārajiem apstākļiem. Ārsti uzskatot, ka karavīra fiziskais stāvoklis ļautu viņam atgriezties dzimtenē, bet B. Bergdāls emocionāli vēl neesot gatavs satikt savu ģimeni, ar kuru viņš līdz šim vēl nav sazinājies.

B. Bergdāla vecākiem tiek nodrošināta pastiprināta apsardze, jo karavīra tēvs Bobs ir saņēmis vairākas nāves draudu vēstules.

Lamā par dezertieri

Daļa amerikāņu neslēpj nicinājumu pret B. Bergdālu, jo pār karavīru krīt aizdomu ēna, ka 2009. gada 25. jūnijā viņš bez atļaujas atstāja posteni un faktiski ieveda sevi talibu rokās. Atsevišķi dienesta biedri B. Bergdālu atklāti lamā par dezertieri un valsts nodevēju, kurš esot vēlējies pievienoties islāmistiem.

Pēc B. Bergdāla pazušanas 2009. gada augustā un septembrī militāro uzdevumu izpildes laikā bojā gāja seši viņa vienības biedri. Citi vienības locekļi apgalvo, ka šie karavīri ir nogalināti, veicot pazudušā B. Bergdāla meklēšanas operācijas.

Tomēr šim viedoklim pretī runā fakts, ka laikā, kad pazuda B. Bergdāls, talibi pastiprināja uzbrukumus ASV spēkiem, tādēļ līdz 2009. gada beigām tika nogalināti gandrīz 200 amerikāņu karavīri, raksta Reuters.

Savukārt paši talibi noraida apgalvojumu, ka B. Bergdāls pirmajās nedēļās pēc notveršanas būtu izrādījis interesi pāriet islāmticībā vai pievienoties Taliban.

«Mēs viņam neuzticējāmies, jo ļoti liela bija varbūtība, ka viņš ir spiegs. Tajā laikā cilšu pārvaldītajos rajonos [Pakistānas ziemeļrietumos, kur amerikānis pavadīja lielāko laiku gūstā] bieži notika bezpilota lidmašīnu uzbrukumi, tādēļ mēs no viņa baidījāmies,» stāsta kāds vārdā neminēts Afganistānas talibu komandieris.

ASV armija atturas izteikties par B. Bergdāla pazušanas apstākļiem un sola, ka pēc viņa atgriešanās dzimtenē uzsāks jaunu izmeklēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?