Autentiskās Nerello Mascalese, Falanghina, Oseleta un vēl daudz citu pagrūti izrunājamu un atmiņā grūti atsaucamu nosaukumu. Cenšas neatpalikt arī Spānija un Portugāle ar Mencia, Avesso, Baga utt.
Vīna lielvalsts Francija gan ir pārliecinoši konservatīva, tradicionāli paliekot uzticīga teruā konceptam (terroir - unikāls vietas, klimata un vīndarīšanas tradīciju kopums, kas ietekmē vīna raksturu un stilu), bet vīnogai it kā atstājot fona lomu. Protams, ne jau tikai franči ievēro teruā faktoru, tieši pateicoties tam tiek attīstītas arvien jaunas vīnogu audzēšanas vietas. Viena no tādām ir Toskānas piekraste Maremma. Pašlaik tā kļuvusi par augsti vērtētu vīnu izcelsmes vietu, ar ko lepojas itāļi, bet... arī te neiztikt bez Francijas vīnogām.
Insoglio del Cinghiale 2011
Šī vīna etiķete ir vislabākais špikeris, ja jāatbild uz jautājumu - ar kādu ēdienu jūs ieteiktu nobaudīt vīnu? Uz tās ir atainots viens no lielākajiem Toskānas vīndaru naidniekiem - mežacūka. Pats vīns zināmās vīna cienītāju aprindās tiek dēvēts par kabančiku. Rudeņos mežacūkas no apkaimes mežiem nāk mieloties ar saldajām ogām, kas vīndaros izraisa pilnībā saprotamu neapmierinātību.
No Itālijas šajā vīnā ir pats galvenais, augsne, citā ziņā tas ir visnotaļ internacionāls, vīnogas franču, vīndare ir zviedriete (!) Helēna Lindberga, bet konsultācijas sniedz francūzis Mišels Rolāns. Insoglio stilā dominē Cabernet Franc. Kad jautāju vīndarei, ko tā dod vīnam, atbilde bija lakoniska - izsmalcinātu aromātu un elegantu struktūru. Aromātā tas izpaužas kā šokolādes, upeņu un garšvielu apvienojums.
Chateau Tour Prignac Grande Reserve - cru borgeois, medoc 2007
Vīna pasaulē ir ierasta prakse, kad vīndarīšanas profesionāļi, kas zina, kā gatavot garšas, stila un kvalitātes ziņā augstvērtīgus vīnus, ceļo pa pasauli, sniedzot vīndarītavām padomus. Abi šīsdienas vīni ir tapuši šādu atzītu konsultantu paspārnē. Ja Mišelu Rolānu var uzskatīt par vīna pasaules superzvaigzni, tad Chateau Tour Prignac konsultants Ēriks Boisno ir mazāk zināms, bet ar savu roku un padomu viņš piedalās tādu dižciltīgu vīnu kā Chateau Margaux un Chateau Latour tapšanā!
Chateau Tour Prignac ir veidots, balstoties uz Cabernet Sauvignon izteiksmīgo raksturu un attīstības potenciālu. Tikko ieliets glāzē, tas ir kluss un bikls, sevī noslēdzies. Tikai pēc 15-20 minūtēm tas paveras un kļūst pļāpīgs! 2007. gadā daba apdalīja Bordo reģiona sarkanvīnus ar laikapstākļiem, tāpēc gads tika nodēvēts par vīndaru gadu, jo, ja daba nesniedz cerēto, vīndarim ir pamatīgi jāiespringst. Vīna nogatavināšana ozolkoka mucās piešķīrusi garšvielu un ugunskura dūmu nianses, kas papildinātas ar gatavu ķiršu niansēm.