Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Slepkava vai mafijas upuris?

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata, ka Kauņas pedofilijas lietas un ar to saistīto slepkavību izmeklēšana ir nopietns eksāmens valsts likumsargiem, jo no izmeklēšanas iznākuma būs atkarīga sabiedrības uzticēšanās tieslietu sistēmas godīgumam. Lietuvā izskanējušas bažas, ka sabiedrība nekad neuzzinās visu patiesību par šo lietu, kurā iesaistītas ietekmīgas personas.

Pedofilu mafija

Pagājušās nedēļas nogalē tūkstošiem cilvēku pavadīja pēdējā gaitā 37 gadus veco Drasju Ķedi, kurš bija galvenais aizdomās turētais Kauņas slepkavību lietā. Lietuvā daudzi viņu uzskatīja par varoni, kurš uzdrošinājies sacelties pret «pedofilu mafiju». Pagājušā gada oktobrī tika nošauts Kauņas apgabaltiesas tiesnesis Jons Furmanavičs, kuru D. Ķedis apsūdzēja par viņa mazās meitiņas seksuālo izmantošanu. Šajā dienā tika nošauta arī D. Ķeža bijušās civilsievas (meitenītes māte) māsa Violeta Naruševičiene. D. Ķedis iepriekš bija apgalvojis, ka viņa sadarbojās ar pedofiliem, piegādājot viņiem bērnus.

D. Ķedis jau pirms slepkavības centās pievērst sabiedrības uzmanību pedofilu noziegumiem. Viņš ierakstīja video savas piecus gadus vecās meitas liecības par svešo tēvoču seksuālo uzmākšanos. D. Ķedis bija pārliecināts, ka viņa bijusī civilsieva kopā ar savu māsu iztirgo bērnus pedofiliem, kuru vidū bija tiesnesis J. Furmanavičs un citi ietekmīgi cilvēki. Ar šo informāciju D. Ķedis vērsās pie varas iestādēm, žurnālistiem un pat ārvalstu vēstniecībām, taču neguva gaidīto atsaucību. Pēc tam viņš acīmredzot nolēma pats izrēķināties ar pedofiliem, tādēļ, iespējams, pastrādāja divas slepkavības.

Linča tiesa

Liela daļa sabiedrības nostājās viņa pusē, jo uzskatīja, ka viņam bija tiesības atriebties meitas pāridarītājiem. Lietuvas amatpersonas gan iebilda, ka civilizētā sabiedrībā nav pieņemamas šādas linča tiesas metodes. Pēc slepkavībām tika izsludināta D. Ķeža starptautiskā meklēšana; varas iestādēm bija aizdomas, ka viņš aizbēdzis uz Krieviju, Spāniju vai Lielbritāniju. Taču aprīļa vidū viņa līķis tika atrasts Kauņas apkaimē.

D. Ķeža tuvinieki atpazina viņa mirstīgās atliekas, bet noliedza, ka visus šos mēnešus būtu zinājuši par viņa atrašanās vietu. Tuvinieki izteica aizdomas, ka D. Ķedis kļuvis par izrēķināšanās upuri. Tiesu medicīnas eksperti gan secināja, ka D. Ķedis miris dabīgā nāvē: bijis ļoti piedzēries, pakritis un aizrijies ar saviem vēmekļiem. Tuvinieki apšaubīja šo versiju un apgalvoja, ka uz līķa bijušas vardarbības pēdas. Viņi prasīja pieaicināt ārvalstu ekspertus, tomēr vēlāk paziņoja, ka atmetuši cerības uz taisnīgu izmeklēšanu, tādēļ piekrīt viņa apbedīšanai. Uz bērēm ieradās vairāki tūkstoši cilvēku, kas viņu godināja kā tautas varoni.

Lietuvas presē parādījusies versija, ka D. Ķedis nemaz nav vainojams abās slepkavībās. Pēc bijušā Lietuvas policijas priekšnieka Vītauta Grigaraviča domām, D. Ķedis tika iegāzts: viņa cīņu pret pedofiliem izmantoja Kauņas mafija, kas gribēja atbrīvoties no nevēlamā tiesneša. Lai versija par tēva atriebību izskatītos pēc iespējas ticamāka, tika nogalināta arī V. Naruševičiene. Pēc tam bandīti nogalināja arī pašu D. Ķedi.

Pistole atrasta

Pie viņa līķa tika atrasta pistole, ar kuru bija nogalināts J. Furmanavičs un V. Naruševičiene. Tas šķiet ļoti aizdomīgi, jo rodas jautājums, kādēļ slepkavībā apsūdzētais un starptautiskā meklēšanā izsludinātais D. Ķedis vairākus mēnešus nēsājis līdzi slepkavības ieroci, no kura noziedznieki parasti cenšas pēc iespējas ātrāk atbrīvoties.

Lietuvas ģenerālprokurors Raimonds Petrausks pavēstījis, ka D. Ķeža saistība ar abām slepkavībām esot pierādīta par 90%. Ģenerālprokurors atzinis, ka šīs lietas izmeklēšanā varas iestādes saskārušās ar lielām grūtībām. Katrs policijas un prokuroru paziņojums nekavējoties tiek apšaubīts, jo daudzi uzskata, ka varas iestādes mēģina piesegt ietekmīgos pedofilus. Tieši tādēļ D. Grībauskaite paziņojusi, ka šīs lietas izmeklēšanai un patiesības noskaidrošanai jākļūst par likumsargu goda lietu. Pēc viņas domām, varas iestādēm jāstrādā atklāti un profesionāli, lai izkliedētu jebkādas šaubas un atgūtu sabiedrības uzticību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?