Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Solījumi diskutēt par minimālās algas celšanu tukši

Valdības deklarācijas Labklājības sadaļā ir rakstīts: «Gatavojot valsts budžetu 2015. gadam, Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP) uzsāksim diskusijas par iespējām celt minimālo algu.» Par reālajām budžeta iespējām to izpildīt gan šaubās labklājības sadaļas izstrādātāja, bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), arī Finanšu ministrija (FM) norāda, ka nākamā gada budžeta iespējas piešķirt papildu finansējumu jaunām politikas iniciatīvām ir ļoti ierobežotas.

«Visās deklarācijas sadaļās, lai arī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) lūgusi ietvert tikai praktiski izpildāmas lietas, ierakstītas arī teju neizpildāmas lietas,» Dienai atzīst I. Viņķele. Tās deklarācijā iekļuvušas, pakļaujoties vai nu kāda atsevišķa koalīcijas partnera, vai sabiedrības grupas spiedienam.

Jāatgādina, ka finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) jau pēc šā gada budžeta apstiprināšanas norādīja, ka nākamā gada budžeta fiskālās iespējas jaunām iniciatīvām ir teju izsmeltas. Viens no valdības sociālajiem partneriem NTSP dalībnieks - Latvijas darba devēju konfederācija - jau paudis, ka šādu iniciatīvu neatbalsta. Tāpat vairāki sociālekonomikas eksperti savulaik Dienai norādījuši, ka daudz efektīvāki instrumenti nabadzības un sociālās nevienlīdzības mazināšanai būtu nevis minimālās algas, bet ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšana.

Skaidrojot, kā šāda iniciatīva nonākusi deklarācijā, I. Viņķele atzīst, ka tas bijis arodbiedrību kategorisks uzstādījums un spiediens. «Ja arī pēkšņi atrastos kādi brīvi līdzekļi, tos daudz vērtīgāk būtu novirzīt ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšanai,» pārliecināta arī I. Viņķele.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) gan problēmu nesaskata: lai gan konkrēti solījumi nav iespējami, vērtīga būšot jau diskusijas atsākšana. Ministrs Dienai arī pieļāva, ka sarunās varētu izkristalizēties citi efektīvāki veidi nabadzības mazināšanai, kā piemēru minot to pašu neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai skaidro, ka visas iniciatīvas - minimālās algas palielināšana, skolotāju un mediķu algu pieaugums, papildu finansējums ceļu labošanai utt. - ir savstarpējas «konkurentes» un nevienai no tām automātiski netiks piešķirts prioritātes statuss. Valdība tās skatīs kopumā, koleģiāli izvērtējot prioritātes.

A. Jarockis arī uzsver, ka iespēju palielināt budžeta deficītu virs Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem kritērijiem faktiski nav, jo tādā gadījumā ES var apturēt struktūrfondu maksājumus. Līdz ar to jau tagad skaidrs, ka visām iniciatīvām naudas nepietiks.

Dienas aptaujātie politologi ieradumu valdības deklarācijā rakstīt tukšus solījumus vērtē negatīvi. Iveta Kažoka uzsver, ka tā ir valdības deklarācijas rakstītāju atbildība, nepakļauties kādu grupu spiedienam un profesionāli izvērtēt iesniegtos priekšlikumus, paturot tikai reāli izpildāmos. «Valdība jau neko konkrētu nav apņēmusies, ja neskaita diskusiju NTSP. Protams, ir liels jautājums, vai solījumam diskutēt ir vieta valdības deklarācijā,» skeptiska ir I. Kažoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?