Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Spēks ir tīklošanā un reputācijā

Uzņēmumu reputācija darba ņēmēju acīs ir ļoti būtiska lieta, kas ietekmē arī tendences personāla piesaistē un noturēšanā - nereti tieši reputācija izšķir, vai uzņēmums tiks pie kārotā speciālista, kuru tam jau tā nācies meklēt kā ar uguni. Latvijā ir vairāki topi un reitingi, kas cenšas izsekot, kā mainās darba devēju tēls sabiedrības uztverē, un nu jau divus gadus notiek arī konkurss Izcila darba devēja DNS, ko rīko personālvadības pakalpojumu kompānija Eiro personāls kopā ar Hauska&Partner un _LabieDarbi.

lv_. Šis konkurss, kurš šogad finišēja pagājušajā nedēļā, fokusējas uz konkrētu labās prakses piemēru izcelšanu; pērn tajā savus personālvadības projektus pieteica 25 uzņēmumi, šogad - trīsdesmit. Lai gan viens projekts diez vai rada pilnīgu priekšstatu par darba devēju, konkursa rīkotāji norāda - atzinība par paveikto uzņēmumus motivē līdzīgas aktivitātes turpināt, tā spodrinot arī savu reputāciju.

Labu ideju forums

Konkursa ideja radās, redzot, cik grūti vai viegli dažādiem uzņēmumiem ir atrast darbiniekus un ka tas bieži vien atkarīgs no tā, cik ļoti darba devējs piestrādā, lai uz ārpusi pavēstītu - pie mums strādāt ir forši! -, stāsta Eiro Personāla valdes locekle Evita Mackeviča un atlases un attīstības projektu vadītāja Inna Solomatina. «Daudzi uzņēmumi dara, bet par to nestāsta. Tāpēc izdomājām konkursu kā forumu, kur pavēstīt par saviem projektiem, arī popularizēt sevi. Tas ir arī veids, kā darba devēji cits no cita mācās, dalās pieredzē, idejās,» saka I. Solomatina. Konkursa pirmajā kārtā uzņēmumi kādā no piecām nominācijām anonīmi piesaka projektus, kam jau ir atdeve, un tos vērtē žūrija, savukārt otrajā kārtā finālistu projekti tiek prezentēti klātienē īpašā konferencē, kas noslēdzas ar laureātu apbalvošanu un meistarklasēm.

Nominācijā Ilgtspējīga personāla atlases stratēģija šogad par uzvarētāju kļuva VAS Starptautiskā lidosta Rīga ar projektu Aviācijas drošības nodaļas darbinieku atlases procesa pilnveidošana. Apbalvojumu nominācijā Talantu novērtēšana un attīstīšana izpelnījās IT uzņēmuma Elko grupa projekts PowerUser klubs. «Šajā klubā pulcējas darbinieki, kas grib ne tikai veikt tiešos pienākumus, bet arī bīdīt jaunas idejas, inovācijas. Šobrīd tā darbiniekiem jau ir papildu motivācija, jo kļūt par «pauerjūzeri» - tas ir prestiži,» komentē I. Solomatina. Par labāko projektu nominācijā Uzņēmuma sociālā atbildība žūrija atzina Drogas veikalu ķēdes projektu Brīvprātīgo dienas 2014 - vispasaules roku mazgāšanas diena, kurā, braukājot pa bērnudārziem un mācot mazajiem pareizi mazgāt rokas, iesaistījās ap 80% uzņēmuma darbinieku. Nominācijā Darbinieku iesaiste uzņēmuma kultūras veidošanā tika apbalvoti divi projekti - Baltic Restaurants realizētais Darbinieku forums 2014, kas deva iespēju desmit tikšanos ciklā komunicēt daudzajiem uzņēmuma darbiniekiem visā Latvijā, kā arī Smartlynx Airlines projekts Esam vienoti izpratnē par Smartlynx Airlines, kas līdz ar pārmaiņām uzņēmumā palīdzēja vadībai un darbiniekiem rast kopīgu valodu par kompānijas vērtībām. Savukārt par vienīgās starptautiskās nominācijas Izcila darba vide uzvarētāju kļuva Igaunijas IT uzņēmums Pipedrive.

Pajautā draugam!

Konkurss un ar to saistītā domu apmaiņa signalizē arī par jaunām vēsmām personālvadībā. Piemēram, personāla piesaistē arvien biežāk tiek izmantots jau esošo darbinieku «netvorkings», novērojusi E. Mackeviča - lojālie darbinieki tiek lūgti apjautāties saviem draugiem, vai tie nevēlas strādāt attiecīgajā uzņēmumā. «Iemesls ir gan personālatlases izmaksas, gan Latvijas šaurais tirgus, gan tas, ka uzņēmumam jau lojāli darbinieki spēj tā piedāvājumu vislabāk «pārdot» citiem,» skaidro E. Mackeviča. I. Solomatina piebilst, ka jaunas metodes personāla atlasē ienāk ļoti dinamiski. Ja agrāk uzņēmums paziņoja - mums vajag darbinieku, sākam meklēt -, tagad tas nepārtraukti veido tīklu ar cilvēkiem, kas vakances gadījumā var kļūt par pretendentiem. Īpaši būtiski tas ir specifiskos amatos, kur kandidātu loks ir ierobežots. Tāpēc personālvadības ikdiena patlaban ir arī sociālie tīkli.

Tiesa, kad darbinieks atrasts, viņš vēl ir arī jānotur. I. Solomatina uzsver, ka strādājošos, protams, interesē materiālie labumi, taču ar tiem viņus var piesaistīt, bet ne noturēt: «Šobrīd uzņēmumi darbiniekus ļoti reti mēģina pārvilināt ar atalgojumu. Visi to jau ir izmēģinājuši, bet tā ir īstermiņa stratēģija, jo šādi nevar panākt, ka darbinieks būs lojāls. Viņu var noturēt ar nemateriālām lietām, turklāt to piedāvājums uzņēmumam visu laiku jāmaina, jo vienu dienu darbinieku motivē viens, citu dienu - kas cits.» Vai darbiniekus var motivēt arī sociālie projekti, ko īsteno darba devējs? Ekspertes teic - jā, ja vien darbinieki projektos tiek arī iesaistīti. Tad tie visiem kļūst par kopēju vērtību, ar ko lepoties, un tas ir būtiski, ja gribas, lai darbs ir kas vairāk par naudas pelnīšanu.

«Win-win» spēle

Ja uzņēmums grib noturēt darbiniekus, jāiegulda viņu attīstībā, un pie tā Latvijas darba devēji strādā arvien nopietnāk. Bet ko tad, ja uzņēmumā izdiedzētais talants aiziet pie cita darba devēja? Tad varbūt labāk darbinieku izaugsmē neinvestēt? «Bet kāds ir darbinieka sniegums mirklī, kad viņš saprot, ka neattīstās, sevi nerealizē, jūtas slikti? Attīstot darbinieku, ir iespēja viņu uzņēmumā noturēt pēc iespējas ilgāk, jo nav garantijas, ka viņš neaizies jau tad, kad sapratīs, ka stagnē,» saka E. Mackeviča. «Nesen Linkedin.com lasīju dialogu: - Kas notiks, ja mēs attīstīsim cilvēkus, bet viņi ies prom? - Bet kas notiks, ja mēs to nedarīsim un viņi paliks? Tātad - vai mums vajag neefektīvus darbiniekus?» teic I. Solomatina. Ekspertes stāsta, ka daudzi uzņēmumi vairs tik ļoti necer uz gatavu labu speciālistu atrašanu, bet tādus audzina paši, tomēr tā nekad nerīkosies visi, jo ir jomas, kurās tas nestrādā.

Jautātas, kas šobrīd Latvijas darba tirgū vairāk diktē noteikumus - darba devējs vai darba ņēmējs -, Eiro personāla pārstāves atbild, ka patlaban tā drīzāk ir abu pušu «win-win» spēle. «Protams, darba meklētāju balss šobrīd ir daudz skaļāka nekā pirms kāda laika. Uzvar tas darba devējs, kas to spēj sadzirdēt un tam labāk sagatavoties. Tomēr darba meklētāji nenosaka visu. Tās ir vairāk partnerattiecības,» teic I. Solomatina. E. Mackeviča norāda - arī darba intervijas tagad ir līdzvērtīga saruna par sadarbību. Šāds dialogs ir īpaši būtisks saskarē ar jauniešiem. Viņiem vērtība darbā nav hierarhija, stabilitāte, garantijas, bet gan emocijas, kolēģi, lai ir interesanti, kaut kas jauns. Ekspertes norāda, ka vajadzība piesaistīt jauniešus patlaban gan maina personāla atlases procesu, gan neļauj uzņēmumiem atslābt attiecībā uz savu reputāciju, jo jaunieši šo informāciju ievāc, turklāt internetā - zibenīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?