Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Spoguļattēls vispār ir aplams

Skaidrs, ka, domājot par sabiedrības spoguli, tas nav jāsaprot burtiski. Vispirms tāpēc, ka fizisks attēls par sabiedrību pateiks ļoti maz, ņemot vērā cilvēku spēju melot ar sejas izteiksmi, tā padarot visai neskaidru patieso ainu. Lai vienā attēlā atspoguļotu kaut vai Latvijas nieka divus miljonus, būtu nepieciešama grandioza izmēra optiskā ierīce.

Turklāt sabiedrība ir sakompilēta, kādai daļai spēlējot paslēpes drošā vietā, tāpēc vizuāli tā nav ieraugāma, kamēr citi bezcerīgi mēģina to atrast. Taču tādu, kas seko līdzi notiekošajam ārpus paša tiešajām personīgajām interesēm, palicis samērā maz, un to skaits nepārtraukti sarūk. Protams, izņemot sportu un citus masu pasākumus, kuros tomēr var atrast personīgu labumu, jo tā ir izklaide.

Vēl arī tas, ka sabiedrība sastāv no atšķirīgiem indivīdiem, divu vienādu nav, un tas varētu rosināt katram to bildi taisīt atsevišķā spogulītī - lai būtu godīgi, visiem vienādus piešķirot. Gluži kā tādu milzīgu ballīšu bumbu aplīmētu ar daudz, daudz spogulīšiem, kas patiesībā ir nereāli, jo diez vai būtu iespējams visus sapulcināt vienotai spoguļošanās akcijai.

Šo spriedelējumu beidzot, noteikti jāpiemin, ka spoguļattēls vispār ir aplams, jo visu parāda apgrieztā veidā, piemēram, labročus pārvērš par kreiļiem. Pumpa, kas uz deguna kreisās puses, pāriet uz labo pusi, un vēl šis tas neatbilst patiesībai.

Runa varētu būt par kaut kādu virtuālu spoguli. Spoguli pārnestā nozīmē, kā pieņemts teikt, bet arī tāds sagādā piņķerīgas problēmas, kamēr neienāk prātā, ka patiesībā vislabākais sabiedrības spogulis ir pati sabiedrība. Tā vienlaikus ir subjekts, kas izmanto iespēju, un attēls, uz ko raugās. Līdzīgi, kā notiek, ikdienā lietojot fizisko spoguli, - vakaros pirms dusas raugoties uz nogurušu seju, apdvestu ar pesimismu, bet no rīta pēc veselīga miega - starojošu spirgtumā un optimismā.

Sabiedrības būtība mainās līdzīgi kā gaisma, kas vienlaikus ir vilnis un elementārdaļiņa. Turklāt gaismai piemīt dažādas īpašības, tādas kā dispersija, interference, difrakcija un polarizācija. Ar tām sastopas katrs redzīgais, tikai tam nepievērš īpašu uzmanību, jo tas ir ikdienišķi ierasts. Gluži tāpat kā ierasta, bet ierindniekam nav īpašas uzmanības vērta, ir sabiedrības krietni vien apjomīgākā daudzveidība. Daudzveidība, ar kuras pētīšanu noņemas zinātnieki. Tas nekas, ka bez ievērojama rezultāta, jo laika diezgan - kamēr sabiedrība pastāvēs, pastāvēs arī pētīšanas iespēja.

Atliek vien secināt, ka sabiedrības atspoguļojums ir pašas sabiedrības pasākums, cik un kā tas vienotam subjektam izdodas. Reizēm šķiet, ka tas varētu būt kā nokļūšana izliektajā laikā un telpā. Kur katrs punkts ir sākums un gals un kur iespējams paraudzīties no aizmugures, pašam aizejot. Vienīgās šaubas raisa teorētiski apsvērumi, ka lielai daļai sabiedrības patīk lietot greizo spoguli, kas bieži eksponē vēlamo, bet tikpat bieži kariķē. Tātad redzamais nav patiesais, ko varbūt ne vienmēr, tomēr var sastapt dažādās atskaitēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?