Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Stacija izglītībai, biznesam, mākslai un kultūrai

Izglītība dažādos līmeņos, starpdisciplināras studiju programmas, plašs eksperimentālo laboratoriju klāsts, konferenču un mācību centrs, zinātnieku un mākslinieku rezidences, kultūras bloks - šādi radošo kvartālu Miera ielā 58 saredz ideju konkursa uzvarētāji, projekta Stacija autori. Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība) uzsver - Rīga nevar būt vienīgā vieta Ziemeļeiropā, kur netiek attīstītas kultūras un radošās industrijas, tāpēc arī nepieciešama šāda Tabakas fabrika.

Konkrēti termiņi vēl nav noteikti - lai izstrādātu ilgtspējīgu radošā kvartāla attīstības plānu, vēl jāizveido atbildīgā darba grupa. Arī par valsts finansējumu vēl nav spriests. Lai arī joprojām nav skaidrības, kam tiks kultūras ministra portfelis, S. Ēlerte uzskata, ka, arī mainoties politiskajiem uzstādījumiem, būtu muļķīgi apturēt šo projektu: «Pusotru gadu nevienam šo īpašumu nevajadzēja. Tāpēc līgumam ar valsti jābūt uz daudziem gadiem, lai radošais kvartāls būtu ilgtspējīgs.»

Kopumā ideju konkursā iesniegti 12 darbi, četri no tiem tika prēmēti - trīs 2. vietas ieguvēji saņēma prēmiju Ls 1500 katrs, uzvarētāji - Ls 2500. Taču konkursa organizatori norāda - turpmākajā kvartāla attīstības darbā vajadzētu sadarboties pilnīgi visiem konkursa dalībniekiem. Konkursa dalībniekiem bija jāiesniedz kvartāla arhitektoniskās, radošās un ekonomiskās attīstības vīzijas - kā ceturtdien atzina žūrijas priekšsēdētājs arhitekts Jānis Dripe, visvājāk konkursantiem veicies tieši ar biznesa modeli.

«Radošais kvartāls tiek redzēts kā vieta, kur radošais cilvēks, radošais uzņēmējs saņem atbalstu - izglītību, konsultācijas, iedrošinājumu un padomu no domubiedriem -, atrod partneri, mācās no citu pieredzes, var veikt eksperimentus un izmēģinājumus, veido starptautiskus kontaktus, iegūst savam produktam patērētāju,» žūrija komentē uzvarētāju darbu Stacija un piebilst, ka projekta lielais pluss ir jau tā tapšanas gaitā izveidotās spēcīgās partnerības ar Britu padomi, Rīgas Ekonomikas augstskolu, kā arī citām institūcijām. Stacija tapusi, sadarbojoties arhitektiem, projektu vadītājai, kā arī radošās vīzijas autoriem, - uzvaru dala Oļegs Ņikitins, Liene Kuplā, Fions Dobins, Nataļja Doždeva un Aleksejs Birjukovs. O. Ņikitins Dienai pastāstīja, ka šis ir pirmais projekts, kurā strādājuši kopā, lai arī esot labi draugi. Viņš ir gatavs sadarboties arī ar pārējiem interesentiem: «Te ir ļoti daudz darba, administratīvajā blokā vien būs jāstrādā 30-40 cilvēkiem. Esam gatavi iniciatīvai no katra puses, vai tas būtu darbinieks, dalībnieks vai īpašnieks.» Arī kultūras ministre norāda, ka kvartāla attīstībai jāpiesaista citi interesenti, tiks veidota uzraudzības padome, kurā strādās Ekonomikas, Kultūras ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, va/s Valsts nekustamie īpašumi un augstskolu pārstāvji, kā arī konsultanti no citām Eiropas valstīm.

Konkursā tika prēmēts arī Sandras Muižnieces, Asnates Bočkis un Ilgvara Gravnieka projekts Izdzīvošanas laboratorija, kas kombinē ekoloģisko pieeju ar urbāno saimniecību, Kristapa Gulbja un Ilzes Miķelsones projekts Nemiernīca, kas kvartālu būvē pēc sociālo tīklu principa, kā arī projekta Maikapara fabrika izstrādātāji Mantens Devrīnts, Liene Jākobsone un Emīls Rode, piedāvājot vēsturisko mantojumu kvartāla identitātes veidošanā.

No pirmdienas līdz 1. novembrim visas 12 vizualizācijas varēs aplūkot tirdzniecības centrā Galleria Rīga, pēc tam mēnesi - Latvijas Mākslas akadēmijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?