Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Starp auto un lidmašīnām

Šogad gaidāmā elektromobiļu invāzija automašīnu tirgū šķiet nenovēršama, bet vai mēs varam iedomāties, ka kādu dienu pasažierus vadās lidmašīnas, kuru propellerus griezīs elektromotori?

Izgudrotāji apgalvo, ka elektriskās lidmašīnas ir realitāte. Vienīgi jāpārvar pāris šķēršļu, kas traucē tām kļūt par uzticamiem un rentabliem transporta līdzekļiem. «No tehniskā viedokļa elektromotori ir trīs līdz četras reizes labāki propelleru griezēji par iekšdedzes dzinējiem,» vortālam TechNewsDaily.com saka Lidmašīnu lidojuma efektivitātes salīdzinājuma fonda prezidents Braiens Sīlijs.

Lidojošā kapsula

Spekulācijas par elektrolidmašīnu rītausmu tehnoloģiju nozarē aktivizējās pirms pāris nedēļām, kad kļuva zināms par NASA inženieru izgatavoto lidaparātu Puffin. Lai arī vienvietīgo spēkratu drīzāk var nosaukt par lidojošu kapsulu, tā varētu radikāli izmainīt cilvēku pārvietošanās veidu, dodot iespēju videi draudzīgi, klusi un ātri pārvarēt nelielus attālumus. Turklāt bez došanās uz lidostu, jo Puffin var vertikāli pacelties un nosēsties pāris kvadrātmetru lielā teritorijā parastā autostāvvietā, raksta vortāls PhysOrg.com.

3,7 metrus garo kapsulu uz priekšu dzen divi 2,3 metrus plati propelleri. Tā vidējais pārvietošanās ātrums esot ap 240 km/h, ko spurta brīžos varot divkāršot. Diemžēl žiglo lidojumu nevarēs izbaudīt ilgi, jo akumulatora saturs iztērējas 80 kilometros. Inženieri sola ar laiku palielināt akumulatora ietilpību 300 kilometru pieveikšanai.

Tā kā elektromotoru darba efektivitāte varētu būt līdz pat 95 procentiem salīdzinājumā ar tradicionālo dzinēju 18-23%, tie velti nesakarst un līdz ar to nepatērē tik daudz enerģijas. Līdz ar to nav vajadzīga tik pamatīga dzesēšana kā iekšdedzes dzinējiem. Turklāt elektromotori ir daudz klusāki un varētu nolaisties lidlaukā, kas atrodas tuvāk pilsētai, netraucējot iedzīvotājus. Atteikšanās no fosilā kurināmā nāktu par labu arī videi. «Te ir runa par klimata izmaiņām, gaisa kvalitāti, kas necieš no smoga, un enerģētisko neatkarību,» plusus uzskaita B.Sīlijs.

Lidostas pilsētā

Tomēr līdz skaistā sapņa īstenošanai vēl jāpaciešas, jo inženieriem jāatrisina ļoti būtiski jautājumi. Pirmais un pats svarīgākais ilgi neļāva uztvert nopietni elektromobiļus - tā ir akumulatora ietilpība. Zināms, ka lidmašīnām jābūt maksimāli vieglām, taču akumulatori ir ārkārtīgi smagi. Tādēļ izgudrotāji eksperimentē ar jauniem, vieglākiem materiāliem. Labākie eksperimentālie modeļi spējot nolidot vairāk nekā 300 kilometru ar salīdzinoši niecīgu bateriju, kas izgatavota no supervieglām oglekļa šķiedrām. Sanhosē bāzētā kompānija Nanosolar strādā pie ļoti plāniem elastīgiem saules paneļiem, ko plānots uzklāt uz lidmašīnas spārniem un pārvērst saules enerģiju elektrībā uzreiz lidojuma laikā.

Elektrolidmašīnas varētu aizstāt automašīnas un vilcienu, protams, ja vien satiksmes organizētājiem izdosies panākt, ka līdz lidostai nav jābrauc pārāk ilgi. Tieši tādēļ B.Sīlija vadītā iestāde kopā ar lielpilsētu vadībām izskata iespēju «iestrādāt» nelielas lidostas pilsētas centrā. «Mēs pētām koncepciju par kabatas lidostām, pat par daudzām. Katra no tām būs divus akrus liela, un lidmašīna varēs pārlidot no vienas uz otru ar ātrumu mazliet virs 200 kilometriem stundā,» lidaparātu eksperts stāsta, ka elektromotori ļaus lidaparātiem būt tik veikliem, ka tie varēs pacelties gaisā pēc īsas ieskriešanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?