Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Studiju maksu palielināt negrasās

No augstskolu cīņas par studentu piesaistīšanu savs labums atlēks arī topošajiem studentiem. Augstskolas vairs nevar atļauties ievērojami paaugstināt mācību maksu kā pirms pāris gadiem - cīņa par studentiem notiks vai nu to nepalielinot, vai pat samazinot -, turklāt vairākas augstskolas saviem studentiem piedāvās itin pieklājīgu atlaižu klāstu.

Pērn atsevišķas augstskolas Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē (NIID) informāciju par studiju maksas apjomu aktualizējušas pat trīs reizes. Vai arī šogad notiks mazāksolīšanas sacensības? Neviena Dienas uzrunātā augstskola nepauž gatavību paaugstināt studiju maksu, taču tikai retā pagaidām ir gatava to samazināt, dažas vēl noskaidro situāciju, vēro, ko dara citas, un pēta, cik drīkstētu atļauties prasīt, tāpēc galīgo lēmumu, vai saglabāt studiju maksu šī gada līmenī, vēl nav pieņēmušas.

NIID vecākā speciāliste Indra Garā stāsta, ka ne vienmēr augstskolu skaļajām kampaņām par studiju maksas necelšanu vai pat samazināšanu var ticēt. Proti, papētot dziļāk, redzams, ka populārākajām programmām reizēm studiju maksa nesamazinās, turklāt pērn kāda augstskola pat ar pompu paziņojusi, ka samazina studiju maksu, lai gan pirms neilga laika bija to pacēlusi, tādējādi studiju maksa palika iepriekšējā līmenī, nevis tika samazināta, kā ar to lepojās augstskola. Dienai zināms, ka šādu shēmu izstrādāja Latvijas Universitāte.

Krīzes veiktais augstākās izglītības finansējuma grieziens valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu ietekmējis samērā nebūtiski. Prioritārajās nozarēs tas nebūs jūtams, turklāt atsevišķās jomās, piemēram, Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātē, budžeta vietu skaits pieaugs. Jau tā diezgan nelielais valsts finansēto studiju vietu skaita samazinājums galvenokārt tiks īstenots uz sociālo zinātņu rēķina.

Piemēram, Rīgas Tehniskajā universitātē lielāko budžeta vietu cirpiena smagumu iznesīs ekonomikas un vadībzinību programmas, savukārt inženierzinātņu programmās valsts finansēto vietu skaits saruks minimāli. Arī privātajās augstskolās, kā Turība un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, piedāvātais budžeta vietu skaits netikšot samazināts, turklāt šīs ir tikai divas no augstākās izglītības iestādēm, kas saviem studentiem izstrādājušas plašu atlaižu piedāvājumu.

Tomēr, izvēloties nesamazināt budžeta vietu skaitu augstskolu finansējuma cirpšanas procesā, nācās «apgraizīt» vienas studiju vietas izmaksas. Tas lielā mērā atsaucas uz pasniedzēju algu apjomu un slodzi, taču ietekmē arī studentus. Pirmām kārtām pasniedzējam ir mazāk laika individuāli pievērsties katram studentam, studiju kursi notiek lielākās grupās, un kursi, kuriem ir mazs klausītāju skaits, vairs netiek īstenoti. Piemēram, Liepājas Universitāte taupa līdzekļus, mainot studiju procesa organizāciju tā, ka tagad studentiem vairāk jāstrādā patstāvīgi, stāsta tās rektors Oskars Zīds. Savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitātes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inta Āne norāda uz risku, ka naudas trūkums var novest pie tā, ka augstskolai var nepietikt līdzekļu arī studentu pētījumiem. Pagaidām pētījumi turpinās, bet neesot izslēgts, ka nākotnē vairs nepietiks naudas izejmateriāliem, ko studenti varētu izmantot savos pētnieciskajos darbos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?