Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sudrabai seko raiba komanda

Bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas partija No sirds Latvijai ir vienīgā no pieciem jaunajiem politiskajiem piedāvājumiem, kuriem aptauju veicēji un arī konkurenti pašlaik paredz iespēju pārvarēt piecu procentu barjeru Saeimas vēlēšanās. To gan var noteikt dažādi apstākļi - arī tas, cik plaši un cik lielā skaitā Latvijā būs izlikti plakāti ar Ingunas Sudrabas foto, kādi jau vērojami Rīgā. Tiesa, uz tiem I. Sudraba izskatās svešāda, un, ar lielāku ātrumu traucoties garām, var arī nepamanīt partijas nosaukumu.

Ja to neierauga kopā ar I. Sudrabas vārdu, cilvēki ārpus Rīgas vēlēšanu apgabala, kurā priekšsēdētāja kandidē, var arī nezināt, ka partija No sirds Latvijai ir tā, kuru viņa dibināja. Kandidātu sarakstā ir 105 personas, bet sabiedrībai plaši pazīstami ir divi cilvēki - politiskā spēka dibinātāja un bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Pārnācēji no pašvaldībām

Zināma atpazīstamība ir bijušajam Uzņēmuma reģistra galvenajam valsts notāram profesoram Ringoldam Balodim, kurš bijis Tautas partijā (TP). Tie, kuri sekoja līdzi politikai 90. gados, varētu zināt vēl pāris personu - bijušo zvejniecības valsts ministru Ivaru Amoliņu un bijušo Saeimas deputātu Valdi Lauski, kurš kādreiz bija viens no sociāldemokrātu līderiem. Izglītības darbinieku vidū svešs nav Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktora Andra Priekuļa vārds, viņa aktīvākais posms bija laikā, kad direktors darbojās Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Pašvaldību pārstāvji varētu pazīt Latgales saraksta līderi Silviju Šimfu, kura strādā Latvijas Pašvaldību savienībā.

Grupa, kurā ir vairāk vai mazāk populāri kandidāti kādā noteiktā teritorijā, ir vietējie deputāti. Viņus gan vieno kāda kopīga pazīme - vilšanās politiskajos spēkos, no kuriem startējuši vēlēšanās, jo kā gan citādi varētu skaidrot šo cilvēku piesliešanos jaunajai partijai. Ietekmīgākais viņu vidū varētu būt Jūrmalas mēra vietnieks Romāns Mežeckis, kurš ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), viņa pāriešana vismaz Rīgā varētu kaitēt arī ZZS. Politiķa prasme organizēt vēlēšanu kampaņu, kas palīdzēja viņa bijušajai dzīvesbiedrei Ivetai Grigulei no ZZS iekļūt Eiropas Parlamentā, tagad tiks likta lietā, tādā pašā veidā popularizējot I. Sudrabu. Vēl augstā vietā Kurzemes apgabalā ir Rucavas novada deputāts Guntis Rolis, kurš, tāpat kā Varakļānu novada domniece Modra Vilkauša, kandidējis no vēlētāju apvienības. Skrundas novada deputāts Juris Jaunzems ievēlēts no Vienotības, Grobiņas domnieks Jānis Neimanis - no Reģionu alianses, Dagdas novada deputāts Raimonds Nipers - no Vienoti Latvijai, Engures deputāts Edmunds Pētersons - no ZZS, Ķekavas novada deputāts Arvīds Platpers - no Tautas kontroles. Pirms tam viņš ir startējis no sociāldemokrātiem, bet vēl senāk - no TB/LNNK.

Daži pamēģinās vēlreiz

Sarakstā ir arī bijusī Ludzas domes priekšsēde Valentīna Lazovska. Viņa pēc TP darbības izbeigšanas pieslējās Reformu partijai, kura arī varētu drīz apspriest jautājumu par partijas likvidēšanu.

No Reformu partijas pie I. Sudrabas atnākuši vairāki kandidāti - piemēram, skolotāja Inese Vārslavāne, kas ir Zemgales saraksta galvgalī, un Vidzemes apgabalā ar piekto numuru pieteiktais Guntars Viziņš, kurš pirms tam bijis Latvijas Pirmajā partijā.

Kandidātu vidū ir lasāms Jāņa Grigaļa vārds. Viņš bez panākumiem startējis vēlēšanās no dažādiem spēkiem - Latvijas Zemnieku savienības, Darba partijas, Sociālā taisnīguma partijas, Par prezidentālu republiku. Vairas Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā viņš bijis Valsts prezidenta kancelejas tulks - strādāja ar tekstiem krievu valodā, kuru prezidente nepārvaldīja. Kad 2002. gadā viņš no prezidenta kancelejas aizgāja, Lauku Avīze, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, pieļāva, ka J. Grigaļa pakalpojumus prezidentei ieteikuši neizmantot ārvalstu kolēģi, liecina LETA arhīvā pieejamā informācija.

Partijas No sirds Latvijai piecu vēlēšanu apgabalu sarakstos ir iekļauti dažādu profesiju pārstāvji - vēlēšanām pieteikta gan zvērinātā revidente Sandra Bāliņa, Valsts asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa un Ļaudonas vidusskolas skolotājs Jānis Dārziņš, gan Marita Eisaka no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta un Roksana Rudeviča, kura strādā Tiesībsarga birojā. Ir arī vairāki kandidāti, kas nāk no apsardzes un drošības iestādēm.

Partijā bija vēl viens sabiedrībā pazīstams cilvēks - uzņēmējs un valdes loceklis Viesturs Tamužs -, bet no viņa «mēs atbrīvojāmies», tā Dienai jau jūlija sākumā sacīja viens politiskā spēka atbalstītājs, kurš pats nekandidē. No priekšsēdētājas I. Sudrabas skaidrojuma nekļuva skaidrs, kādi ir patiesie iemesli V. Tamuža izslēgšanai, bet var saprast viņas kritisko attieksmi, ja viens no valdes locekļiem laikā, kad notiek intensīva gatavošanās vēlēšanām, vairākas nedēļas atpūšas Brazīlijā, bet tajā pašā laikā partijai neko neziedo. V. Tamužs gan nesen teica, ka būtu ziedojis ne tikai pats, bet arī viņa domubiedri no uzņēmēju aprindām, bet viņi vēlējušies ar I. Sudrabu pārrunāt partijas politiku. Savukārt priekšsēde atbildējusi, ka viņa pieņem tādu finansiālo atbalstu, kura sniedzēji nevēlas apspriesties par nosacījumiem. Tieši neskaidrais sponsoru atbalsts, kas īsi pirms sarakstu iesniegšanas bijis sevišķi dāsns, ir tas, kas publiskajā telpā ir metis ēnu uz šo partiju. I. Sudraba norādījusi - viņai nav pamata šaubīties, ka tie ir godīgā ceļā nopelnīti līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Rīgas vēlēšanu apgabalā
1. Inguna Sudraba - SIA MISX valdes priekšsēdētāja
2. Andris Priekulis - Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors
3. Romāns Mežeckis - Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieks

Vidzemes vēlēšanu apgabalā
1. Gunārs Kūtris - Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors
2. Ineta Stabulniece - lauku attīstības eksperte
3. Liene Cipule - Latvijas Ārstu biedrības prezidenta padomniece

Latgales vēlēšanu apgabalā
1. Silvija Šimfa - Latvijas Pašvaldību savienības padomniece
2. Anita Petrova - Balvu novada sociālā dienesta vadītāja
3. Valentīna Šabuņēviča - SIA Bottlnet projektu vadītāja

Zemgales vēlēšanu apgabalā
1. Aivars Meija - SIA Vilattrans tirgus izpētes analītiķis
2. Diāna Novicka - SIA Veiters korporācija komercdirektore
3. Inese Vārslavāne - Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas skolotāja

Kurzemes vēlēšanu apgabalā
1. Ringolds Balodis - Jūrmalas pilsētas domes Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītājs
2. Daiga Kalniņa - Rīgas Dabaszinību skolas direktore
3. Guntis Rolis - Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?