WOLBERGER Grand Cru Eichberg Riesling 2011
Brīžiem šķiet, ka ikkatrs, ar ko gadās pārmīt kādu vārdu par vīniem, par rīslingu zina visu. Ja nu tomēr sagadās, ka kādam no šīs slejas lasītājiem nav nācies garšot Grand Cru rīslingu, tad šīs rindas ir jums. Aizmirstiet par Vācijas vieglajiem, saldenajiem komercrīslingiem. Šis ir no citas svara kategorijas - Elzasas slavenākā vīnadārza produkts. Tīra, gaiša salmu dzeltena krāsa. Aromāts tīrs, vidēji intensīvs, tāds, kuru smaržojot gribas atlaisties krēslā, aizvērt acis un ļauties, - aprikožu ziedi, ābolu mizas, citroni, mandeles, gatavi bumbieri. Arī uz mēles vīns ļauj nevilties - svaiga, jauki sabalansēta garša ar citrusu un gatavu bumbieru notīm, sausu, tīru, precīzu skābumu un garu, patīkamu pēcgaršu, kas atgādina aprikozes, citrusus, vīstošas zāles un grūti definējamu garšaugu maisījumu. Apkopojot iepriekšminēto, secinājums sanāk īss - ļoti, ļoti dzerams vīns. Dzerams šobrīd, ja pietiek dūšas, varat riskēt noslēpt kādu pudelīti līdz nākamajam pavasarim, bet suņa būdā jau desa neglabājas, vai ne? Vislabāk garšos labi atdzesēts 8-10 grādos. Kā šādu temperatūru panākt, ja nav termometra pie rokas (un daudziem nav, vai ne?)? Vienkārši - turiet vīnu ledusskapī un izņemiet no tā 15 minūtes pirms pasniegšanas. Elementāri.
MAYCAS del Limari Reserva Syrah 2010
Tumši, tumši sarkans. Ja ne violetais tonis, teiktu - asinskrāsa. Gandrīz uzrakstīju «tintīgi melns». Pirmie iespaidi aromātā gāž no kājām - intensīvs, blīvs un skaļš. Nedaudz par daudz skaļš. Pa receptoriem iebliež ar ierasto Jaunās pasaules Shiraz arsenālu, bet finālam pietaupa pāris svaiguma lādiņu.
Ļaujot liekajam tvaikam noskriet, no biezā augļu jūkļa iznirst precīzāk definējamas smaržas - aveņu ievārījums, ķirši, ar cukuru saberztas svaigas upenes, garšvielas - pipari, kanēlis un anīss. Nedaudz grauzdētas rupjmaizes arīdzan var sasmaržot. Garšā vīns krietni atšķiras no saviem Austrālijas vai Francijas radiniekiem - pikanto augļainumu aizvieto aizdomīgs raupjums, karsts alkohols un pārvārītas karameles rūgtums. Neskatoties uz trūkumiem, vīns ir dzerams. Pat ļoti dzerams. Īpaši tad, ja esat no ēdelīgajiem un vīnu uzskatāt par labas maltītes sastāvdaļu. Ēdienkartē - liellops, jērs, cietie, nobriedušie sieri. Ražotājs iesaka šo vīnu pasniegt viegli atdzesētu - 15 grādos. Kā dabūt šos 15 grādus? Atveriet vīnu un ielieciet ledusskapī uz 15 minūtēm. Būs labi.