Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Suņu dienas kucītēm

Kucēm pirmā meklēšanās reize iestājas pubertātes vecumā, sākot no sešu mēnešu vecuma līdz pat pusotram gadam, kad organisms vēl tikai attīstās. Lielākā daļa suņu meklējas divas reizes gadā, aptuveni ik pēc sešiem mēnešiem. Intervāls katram dzīvniekam var atšķirties. Mazo un miniatūro šķirņu pārstāvji var meklēties pat trīs reizes gadā, lielo šķirņu pārstāvji - tikai vienu reizi. Jauniem suņiem līdz pat diviem gadiem cikls var būt neregulārs, kamēr tas nostabilizējas.

Dzimumcikls kucēm sastāv no trim periodiem. Pirmais - meklēšanās jeb estrs. Periods ilgst apmēram 2-3 nedēļas un var variēt atkarībā no suņa šķirnes. Šajā laikā notiek folikulu nobriešana olnīcās, jo dzimumhormona progesterona līmenis strauji pieaug. Katrs folikuls ir kā pūslītis, kurā atrodas pa vienai olšūnai. Kad folikuls ir nobriedis, tas plīst, un olšūna pa olvadiem lēnām virzās uz dzemdi - notiek ovulācija. Tas ir bīstamākais laiks, jo atbrīvotās olšūnas var tik apaugļotas. Bīstamākās ir no devītajai līdz 15 dienai.

Par meklēšanās iestāšanos liecina pietūkusī vulva, parādās asiņaini izdalījumi un tēviņi pastiprināti sāk interesēties par kuci. Saimnieki meklēšanās sākumu pamana, kad parādās asiņaini izdalījumi no dzimumorgāniem un kuce pastiprināti pievērš uzmanību vulvai. Pastaigas laikā dzīvnieks var iezīmēt savu atrašanās vietu ar biežu čurāšanu, tā ziņojot potenciālajiem līgavaiņiem, kur viņu var atrast.

Ja nav plānoti kucēni, tad suņu meitene šīs trīs nedēļas ir īpaši jāsargā no suņu uzmācības. Pastaigās jādodas tikai pie pavadiņas saimnieka uzraudzībā. Speciāli spreji, uzpūsti uz vulvas, var mazināt suņu interesi, piemēram, Diafarm Bitch Spray vai Beaphar No Love. Spreji jālieto diezgan bieži. Ļoti labs līdzeklis, kurš nomāc specifisko kucīšu smaržu meklēšanās laikā, ir hlorofils. Tas parasti ir kāda līdzekļa sastāvā, piemēram, Kala Health Breathfix vai GigiImunofil.

Vai ir lietderīgi meklēšanās laikā kucītēm valkāt speciālas biksītes? Principā tās nepieciešamas, lai dzīvojamās telpās nebūtu asiņaino izdalījumu. Dzīvnieks bez šādām biksītēm var lieliski iztikt. Tomēr, ja velkat kucei biksītes, jāatceras, ka tās nepieciešams regulāri mainīt un mazgāt vai arī regulāri jāmaina biksīšu ieliktnīši.

Apmēram piecas dienas pēc ovulācijas dzemdes kakls aizveras un meklēšanās periods beidzas. Sākas otrais dzimumcikla periods - diestrus jeb metestrus -, kas dzīvniekiem, kuri nav grūsni, ilgst 2-3 mēnešus, bet grūsniem 60-64 dienas. Šajā laikā dzimumhormons asins serumā joprojām sasniedz augstu līmeni neatkarīgi no tā, vai dzīvnieks ir vai nav grūsns. Tādēļ ar katru nākamo meklēšanās reizi ir risks iegūt dzemdes iekaisumu jeb piometru (pyo - strutas, metra - dzemde). Tas ir dzemdes iekaisums, kuru raksturo strutu sakrāšanās dzemdes dobumā. Diestrus periodā izdalījumu no maksts vairs nav. Trešais un garākais dzimumcikla periods - anestrus - ilgst 4-5 mēnešus. Tā laikā atjaunojas un samazinās dzemde, dzimumhormoni ir viszemākajā līmenī. Pēc šīs fāzes dzimumcikls atsākas no jauna.

*Olaines veterinārā centra all4.pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?