Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Svinīgās ēdienkartes

Rīt, Grāmatu un autortiesību dienā, pasniegs Latvijā pirmās Autora balvas. Atzīmējot pastāvēšanas divdesmitgadi, Latvijas autoru apvienība nodibinājusi balvu, ko var saņemt jebkurš no gandrīz 5000 tās pārstāvētajiem rakstniekiem, komponistiem, horeogrāfiem un citiem autoriem, un izvēlējusies par pasniegšanas vietu labāko iespējamo un šai dienai atbilstošo: Autoru pusdienas restorānā _Bibliotēka Nr.

1_. Autora balvas pasniegs autori autoriem, pusdienas - to ēdienu autors Māris Jansons, kura radošās darbības rezultāts - ēdienkarte - pusdienotājiem būs uz šķīvjiem kā dzejoļkrājuma satura rādītājs vai koncertprogramma. Ēdienkarte rāda pārsteidzošus ēdienus. Jo tajā iekļautie ēdieni pieejami restorānā katru dienu. Uzkodās - kazas siers ar krāsnī ceptu bieti, smilšu mīklas drupačas, sīpoli, tomāti, garšaugu eļļa; pamatēdienā - maransēnvistas krūtiņa, šķeltie zirņi ar fuagrā, pastinaku krēms, kastaņu piens, grauzdēts prošuto; desertā - medus kūka ar ogu sorbetu un ogu gēlu. Svaigi cepta maize, sviests, kafija vai tēja, ūdens. Lai arī fuagrā jeb zosu aknas ir augstās virtuves klasika, bet par maransēnvistām, kā Francijas dienvidrietumos sauc vistas, kas ganās brīvā dabā savas maransēnas - pārvietojamās vistu mītnes tuvumā, līdz šim nebija dzirdēts, kopiespaids par ēdienkarti šķiet ļoti līdzsvarots, garšas saskaņotas un ir Latvijas garšas. Jo savā vaļā staigājošas vistas ir arī Latvijas seno laiku tradīcija, citi produkti tāpat.

Lasot šo ēdienkarti, prātā nāk citu sarīkojumu pusdienas. Valsts svētki, pieņemšana pie Beļģijas karaļa saistībā ar divu valstu Literatūras balvas pasniegšanu, organizāciju un draugu jubilejas, kāzas. Arī no tādiem sarīkojumiem viesiem kā suvenīrs paliek ēdienkartes. Tuvākās lielās ēdienkartes pusdienas notiek ik gadu decembra sākumā Stokholmā. Kopš 1901. gada tajās sveic Nobela prēmijas laureātus. Šim grandiozajam pasākumam - nu jau ar 1300 ēdējiem - septembrī izmēģina trīs ēdienkartes, lai izvēlētos vienu, un tad to tur noslēpumā līdz īstajai dienai, kad atklātībā nāk ēdieni ar Skandināvijas garšu. Līdz 2004. gadam - vairāk nekā 100 gadu - pusdienotājiem ēdienkartes bija tikai franciski, pēc tā - arī tulkotas angliski un zviedriski, nu visas kopā izlasāmas Nobela prēmijas mājaslapā. Pēdējos gados šajās pusdienās pasniedz Ziemeļjūras zivis un vēžus, pērļu vistiņas, sakņu dārzeņus un kāpostus, gailenes un baravikas, mīkstos sierus, brūklenes un avenes. Nu jā, dzer arī vīnus, jo pusdienas ir vakarā.

Nobela pusdienās neesmu bijusi, bet dažādas citas ēdienkartes, arī dažu restorānu dienas vai nedēļas piedāvājumu kartes lietoju par grāmatzīmēm pavārgrāmatās un ceļvežos. Jo pusdienas aizmirstas, ja vien ar tām nesaistās kas īpašs, bet lasīt par tām var atkal un atkal. Lūk, jūnija sākumā Lielbritānijas autoru organizācija PRS savu simtgadi atzīmēs ar galā pusdienām, lūk, būs vēl viena grāmatzīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?