Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Tā turpinot, apsteigs arī Š ūmaheru

Sešus gadus pēc iesēšanās Pirmās formulas (F-1) spēkratā vācietis Sebastiāns Fetels atpakaļskata spoguļos nav raudzījies. Svētdien Suzukas trasē Japānā viņš aizstāvēja pērn izcīnīto čempiona titulu, izdarot kārtējo spožo ierakstu autosporta karalienes rekordu grāmatā. 24 gadus vecais Fetels jau izaudzis no iesaukas Mazais Šūmahers un turpmākajā karjerā savu leģendāro tautieti lūkos apsteigt. Jāņem gan vērā šī tehniskā sporta veida specifika. Daudz nosaka ne vien pilota talants, bet arī zem pārsega esošā dzinēja jauda. Līdz šim par tās trūkumu Fetelam nav bijis jāgaužas.

Neaizmirsa par «paldies»

Topošais čempions uzauga nelielā Rietumvācijas pilsētiņā Hepenheimā Frankfurtes pievārtē galdnieka un mājsaimnieces ģimenē. Bērnībā Sebastiānam bijuši trīs elki, trīs Maikli - Džeksons, Šūmahers un Džordans. Līdzināties slavenajam dziedātājam liegusi nepiemērotā balss, taču pievēršanos autosportam, nevis basketbolam, veicināja viņa tēva Norberta aizraušanās ar sacīkstēm. Sebastiāns kartingā iesēdās jau trīs gadu vecumā, un viņa pirmā trase bijusi mājas pagalmā, izveidota no vecām automašīnu riepām. Fetela tēvs jau agri pamanīja dēla talantu, tāpēc centās dot iespēju viņam to attīstīt. «Pirmkārt, viņš tiešām zināja, kā braukt ar kartinga mašīnu, otrkārt, viņam bija ļoti strauja daba, treškārt, viņš bija draudzīgs un nekad neaizmirsa pateikt «paldies»,» sportista panākumu atslēgu intervijā britu laikrakstam Telegraph atklāja viņu pamanījušais autosporta skauts Gerhards Noaks, kurš, starp citu, iepriekš saulītē bija izcēlis arī Mihaēlu Šūmaheru.

Autosportā gan ar talantu nereti ir krietni par maz, lai tiktu visaugstākajā līmenī. Liela nozīme ir finansēm. «Mēs nekad nedevāmies brīvdienu braucienos, ziemās nebraucām slēpot. Vecāki manī investēja milzum daudz naudas. Gandrīz katru nedēļas nogali pavadījām kartinga trasē,» Fetels ir pateicīgs vecākiem, kuri viņa hobiju uztvēruši ļoti nopietni. Vācijas mediji izrēķinājuši, ka Fetela izaudzināšana par čempionu maksājusi ap diviem miljoniem eiro un viņa vectēva šķirnes baložu biznesu. 12 gadu vecumā Sebastiānu savā paspārnē paņēma arī viņa šābrīža komanda Red Bull, sniedzot finansiālu atbalstu, kas ar katru gadu arvien pieauga. Tiesa, sportists pilnībā attaisnoja sevī ieguldītos līdzekļus, sekmīgi startējot dažādas raudzes sacensībās, un drīz vien izpelnījās autosporta Mekas - Pirmās formulas - speciālistu uzmanību.

Autosports Fetela atpūtas plānus izjauca ne tikai bērnībā, bet arī vēlāk. 2005. gadā pēc skolas eksāmeniem Sebastiāns devies uz Grieķiju izvēdināt galvu, taču jau pēc divām dienām saņēmis vienu no sava mūža svarīgākajiem zvaniem. «Sauber komandas vadītājs Mario Tīsens teica, ka komanda izlēmusi viņu pamēģināt testa braucienos Turcijā, un jau divas dienas vēlāk biju komandas bāzē Šveicē, lai piemērītu vietu bolīdā,» vētrainās F-1 karjeras sākumu sarunā ar Telegraph atminējās Fetels.

Pirmie apļi pasaules ātrākajā sacīkšu mašīnā likuši vilties, jo, lai arī pašam šķitis labs brauciens, uzrādītie laiki bijuši ļoti slikti. Sebastiāns atklāj, ka nācies pat cīnīties arī ar domām par savu piemērotību tik augsta ranga sacensībām. Ātrums un spēks ir tas, kas patīkami satrauc jebkuru F-1 pilotu. Bailes? «Dažkārt palūkojos statistikā, redzu, ka dažkārt līkumu izņemu ar ātrumu 250 kilometri stundā, un domāju - kurš būtu tik stulbs, lai tādā ātrumā ietu līkumā? Tomēr mašīnā par tādām lietām nedomā,» stāstījis Fetels.

Labāk palikt ar Red Bull

Ātrs un agresīvs trasē - tas Fetelam sagādājis gan panākumus, gan dažkārt arī nepatikšanas. Daudziem vēl labā atmiņā ir pagājušā gada sacīkstes Turcijā, kad otrajā vietā esošais Fetels neilgi pirms finiša centās apdzīt komandas biedru Marku Vēberu, kā rezultātā abi saskrējās un palika tukšā. Pēdējā laikā gan incidentu nav bijis tik daudz, kas skaidrojams arī ar to, ka Fetels bieži vien brauc pārliecinoši visiem pa priekšu.

Lai arī nereti medijos parādījušās spekulācijas par sportista iespējamo pāriešanu uz slaveno Ferrari, autosporta aprindās norāda, ka prātīgākais Fetelam būtu palikt pie Red Bull, kur visa komanda veidota ap viņu un vadošo inženieri Adrianu Ņūiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sebastians Fetels

Dzimis: 1987. gada 3. jūlijā Hepenheimā (Vācija)
Augums: 174 centimetri, 64 kilogrami
Pirmās sacīkstes: 1995. gadā
F-1 apritē nokļuva 2005. gada 27. septembrī
F-1 karjera: BMW Sauber (2006.-2007. gads), Toro Rosso (2007.-2008. gads), Red Bull (2009.-)
Debija F-1: 2007. gada 17. jūnijā ASV (7. vieta)
Pirmā uzvara: 2008. gada 14. septembrī Itālijā
76 F-1 sacīkstēs izcīnījis 19 uzvaru, 33 reizes kāpis uz goda pjedestāla
Nozīmīgākie Fetela rekordi F-1
Jaunākais oficiālu F-1 sacīkšu dalībnieks (19 gadu, 53 dienas)
Jaunākais F-1 sacīkšu ātrākā apļa laika uzstādītājs (19 gadu, 53 dienas)
Jaunākais F-1 posma punktu ieguvējs (19 gadu, 349 dienas)
Jaunākais F-1 posma līderis (20 gadu, 89 dienas)
Jaunākais F-1 posma kvalifikācijas sacensību uzvarētājs (21 gads, 72 dienas)
Jaunākais pilots, kurš kāpis uz F-1 posma goda pjedestāla (21 gads, 73 dienas)
Jaunākais F-1 posma uzvarētājs (21 gads, 73 dienas)
Jaunākais F-1 čempions (23 gadi, 135 dienas)
Jaunākais F-1 divkārtējais čempions (24 gadi, 98 dienas)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?