Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Talantīgākie neizvēlas matemātiku

«Esmu lasījis par cilvēkiem ar fenomenālu atmiņu, piemēram, cilvēkiem, kuri, pāršķirstot telefonu grāmatu, atceras visus numurus, pat kurš kurā lapā atrodams. Taču problēma tāda, ka pēc tam galvā dabūt kaut ko citu ir ļoti grūti, jo to grāmatu no galvas nevar dabūt ārā,» stāsta matemātikas profesors, Latvijas Universitātes pasniedzējs Andrejs Cibulis.

Esot lasīts arī par dažādiem brīnumrēķinātājiem, kuri prātā var sareizināt lielus skaitļus, izvilkt kvadrātsaknes, pašiem nezinot, kā viņi to dara. «Acīmredzot arī Deivids atradis kādu sev vien zināmu paņēmienu, kā atšifrēt kalendāru. Viņš to var izdarīt, bet nezina, kā,» secina profesors.

Savu studentu vidū Fizikas un matemātikas fakultātē Cibulis gan nav novērojis jauniešus ar kādām īpašām spējām. Olimpiāžu uzvarētāju nometnē Alfa, kur sabrauc vidusskolēni, gan gadījies sastapt talantīgus jauniešus. Tā kā profesoram pašam patīk āķīgi uzdevumi un matemātiskās spēles, reiz viņš izsludinājis prēmiju tam, kurš atrisinās uzdevumu, kuru pats nespējis atrisināt. Pieteicies viens puisis, kurš divas dienas būries, bet risinājumu atradis. Pārbaudot rezultātu, atklājies, ka jaunais cilvēks nav kļūdījies. Vēlāk gan viņa rezultātu uzlaboja kāds vācietis. Cibulis atklāj, ka prieks ar tādiem jauniešiem strādāt. Arī matemātikas olimpiādēs gadoties astotās klases skolēni, kuri bez grūtībām tiek galā ar vidusskolas uzdevumiem. Tikai, izvēloties studijas, viņi biežāk priekšroku dod datorzinātnēm, nevis matemātikai, kas ir perspektīvāka nozare ar lielākām iespējām.

Lai gan tieši matemātika ir tā, kas cilvēkā attīsta kritisko domāšanu, kas ļauj vieglāk uztvert un saprast, cik kļūdaini un pavirši ir cilvēku spriedumi.

Tie, kuri nezina matemātiku, pat neapzinās savu spriešanas kvalitāti, norāda Cibulis. Skolā ieliktajiem pamatiem ir liela nozīme turpmākajā dzīvē, taču profesors atklāj, ka zināšanu līmenis strauji slīd uz leju. No mācību programmām pierādījumi, kas ir matemātikas sirds, izskausti kā šķira, bet, ja skolā neiemāca pierādīt, tad aug paaudze, kurai nav kritiskās domāšanas, un ar šādiem cilvēkiem ir viegli manipulēt.

Pa pusei jokojot, pa pusei nopietni profesors arī atklāj kādu atziņu - to, lai cilvēks dzīvē būtu kaut cik veiksmīgs, nosaka trīs lietas: kādiem vecākiem viņš piedzimst, pie kā mācās un ar ko apprecas. Ar to viņš norāda, cik būtiski vecākiem un skolotājiem esot pievērst uzmanību šādiem īpašiem bērniem un dot iespēju attīstīt viņu spējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?