Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tartes valdzinājums

Sestdien gaidu ciemos uz brokastīm savas draudzenes. Protams, ka gribas līdz ar saldajām sarunām kaut ko garšīgu likt arī brokastu galdā. Un tāpēc šoreiz mana izvēle ir kritusi uz tartēm. Tarte ir «kūka» ar mīklas pamatni, kam virsū pildījums. Visbiežāk pamatu veido no smilšu mīklas, kas var būt salda vai sāļa.

Savos pirmsākumos viduslaikos tarte tomēr ir bijusi sāļa - pildīta ar gaļu -, tikai vēlāk ir veidojušās jau mūsdienās tik populārās modernās tartes - ar augļiem, šokolādi un krēmiem. Tieši tartes daudzveidība manī raisa simpātijas, jo, piemēram, izmantojot vienu saldo mīklu, var veidot bezgalīgas tartes versijas, tieši tāpat to var darīt no sāļās smilšu mīklas. Tarte var būt dažāda izmēra (piemēram, 23 vai 10 cm), bet man patīk tās formas, kas ir ar viļņaino malu, jo tad gatavā tarte ir arī estētiski skaista.

Lai rosinātu jūs pašas izcept tarti, izklāstīšu savus sestdienas plānus. Tā kā esam četras draudzenes ar dažādām garšas sajūtām, izmantošu astoņas mazās formas, kas man ir, - katrai būs divas tartes vai četras pustartes. Tā kā gala rezultāts būs pietiekami sātīgs, skaita ziņā būs pietiekoši. Gatavojam! Pirmais ir mīkla. Ja pati gatavojat mīklu, protams, var pagatavot gan saldo (vairāk cukura), gan sāļo mīklu (man garšo, ja pievieno svaigu timiānu). Ja jūs apciemojis slinkums, smilšu mīklu var nopirkt teju katrā veikalā. Es mīklu izrullēju tartes formas izmērā apmēram 2-3 mm biezumā, tad uzmanīgi ielieku to formā, veidojot «gultu», vēl izlīdzinot un paceļot malas.

Manos plānos sestdienai ir laša tarte ar auksti un karsti kūpināta laša šķēlītēm un garnelēm. Otra būs siera tarte (uz pamatnes izklāti neregulāras formas dažādi sieri, sevišķi labi der Dor Blue un citi zilie sieri, arī kazas siers), šo tarti varat papildināt ar kaltētiem tomātiem (versija Nr. 1) vai sparģeļiem (versija Nr. 2). Vēl nesen atradu interesantu tartes versiju ar bietēm un sieru - arī šo noteikti izmēģināšu. Visu kopā satur olu un svaigā krējuma masa, kuru nevajag kult, tikai maisīt. Kad tarte izcepta, to, protams, var un vajag rotāt gan ar svaiga bazilika lapām, gan timiāna zariņiem - jebko, kas vislabāk garšo. Parasti pie sāļās tartes es arī pasniedzu svaigus rukolas salātus, ko šoreiz papildināšu ar avokado, bumbieriem un granātābola sēklām, pārliešu ar vieglu eļļas, balzametiķa un medus mērci.

Viena saldā būs ābolu tarte, kuras sagatavošana ir gandrīz tāda pati kā sāļajām - pildījumu cep kopā ar mīklas pamati. Divas citas iepriekš izceptas tartes formas esmu nolēmusi vienkārši pildīt ar krēmu - vienā citronu krēms un otrā - šokolādes krēms. Šogad uz Ziemassvētkiem tik populāri bija gatavot trifeles - lūk, šo pašu trifeļu masu var pildīt arī izceptā tartes pamatnē. Gatavs! Nu jā, var pagaidīt, kamēr sastingst. Pie saldās ābolu tartes var pasniegt saldējumu vai vaniļas mērci. Un, protams, labu karstu kafiju.

Nu tad, draugi, šajā sestdienā cepam tartes! Ceru, ka jums garšos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?