Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tehnoloģiju laiks: quo vadis?

Jau labu laiku mūsu ikdienā ienākušas lietas, kas ir būtiski mainījušas un vēl mainīs cilvēku ikdienas paradumus gan sadzīvē, gan uzņēmējdarbībā. Starp tehnoloģiskām sakaru iekārtām šeit noteikti pieminams arī viedtālrunis, kas mūsdienās kļuvis par visnotaļ pašsaprotamu lietu, bet... Vai mēs to izmantojam tāpēc, ka tas ir stilīgi, jeb spējam racionāli izmantot tā iespējas mūsu vajadzībām? Vai mēs apzināmies, ka viedtālrunis var būt pat mūsu dzīvības glābējs vai bērna drošības garants, ja izmantojam attiecīgo risinājumu, piemēram, bērna atrašanās vietas noteikšanas iespēju vai iekārtas veselības aprūpē, kuras sasaistē ar viedtālruni spēs informēt ārstējošo ārstu par mūsu veselības kritiskām izmaiņām?.

Jau ir ierasts, ka ikviena jaunā tehnoloģija, kas nonāk mūsu lietošanā, sākotnēji ir nesaprotama lielākajai daļai potenciālo lietotāju un parasti to izaugsmi veicina vai nu šo tehnoloģiju ražotāji un izplatītāji, vai aktīvie piekritēji, kas ir gatavi būt pionieri nozarei un aktīvi iesaistīties tās attīstībā.

Kādi tad mēs Latvijā esam uz vispārējā fona pasaulē? Vidējā sabiedrības spēja pieņemt un pielāgot jaunievedumus mūsu ikdienas vajadzībām tomēr atpaliek uz attīstītāko valstu fona, kam pamatā ir virkne objektīvu un subjektīvu iemeslu: ienākumu līmenis, aizspriedumi, kūtrums uzņēmējdarbībā, mazais tirgus attīstītājiem utt. Labs piemērs ir finanšu pakalpojumu lietošana mobilajos tālruņos. Nesen mūsu veiktais pētījums parādīja, ka tikai katrs trešais Latvijas iedzīvotājs veic finanšu pakalpojumus ar mobilā tālruņa starpniecību, kamēr, piemēram, ASV to dara 90% iedzīvotāju. Varētu šķist, ka tā ir neuzticēšanās šādām tehnoloģijām, tomēr ir arī citi faktori. Gandrīz katrs trešais jeb 29% respondentu norādīja, ka neveic maksājumus ar mobilā tālruņa palīdzību, jo nav pastāvīgas interneta piekļuves. Liels skaits aptaujāto arīdzan atzina, ka finanšu pakalpojumu izmantošana mobilajos tālruņos ir pārāk sarežģīta, kas nebūt tā nav, ja salīdzina ar tām darbībām un laika resursu, kas jāveic, lai fiziski nokļūtu un klātienē tos veiktu bankas filiālē.

Ir virkne teorētisku pieeju, kā tiek analizēta tehnoloģiju ietekme uz mūsu dzīvi. Viena, ko varētu saukt par racionalizāciju, uzsver, ka tehnoloģijas paaugstinās sabiedrības funkcionēšanas efektivitāti un līdz ar to arī kļūsim racionālāki. Savukārt otras pārstāvji uzskata, ka tehnoloģijas graus cilvēcisko un mēs faktiski «noslīksim informācijā». Tomēr abas pieejas var lieliski pastāvēt līdzās, ja tās tiek lietotas samērīgi. Ar tehnoloģiju ienākšanu mēs spēsim kļūt racionālāki - kaut vai raugoties no laika dimensijas aspekta. Proti, agrāk daudzu lietu paveikšana prasīja nesalīdzināmi vairāk laika nekā tagad, kad to iespējams veikt pat ar viedtālruņu palīdzību. Ja mēs spēsim to uztvert un izmantot patiesi racionāli, tas tikai veicinās cilvēcisko vērtību attīstību, jo mēs daudz vairāk no sava laika varēsim veltīt šo vērtību uzturēšanai un attīstībai...

Tas nozīmē, ka zināmā mērā daļa atbildības par to, lai sabiedrību izglītotu un šīs tehnoloģijas izmantotu patiesi racionāli, ir jāuzņemas ne tikai tiem, kam ir komerciāla interese vai sociāla atbildība, bet mums pašiem, izvairoties no galējībām vai atkarībām. Mūsu sabiedrības veiksmes atslēga attiecībā uz tehnoloģiju ienākšanu ikdienā būs atkarīga no tā, kā mēs spēsim tās piemērot mūsu ikdienas atvieglošanai, nebaidoties tās pieņemt un daloties ar pieredzi ar apkārtējiem, vienlaikus nosargājot un veicinot tās vērtības, kas stāv pāri tehnoloģijām.

*DT Mobile vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?