Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Tev nebūs nolaist rumpi!

Dailes teātra aktrises un pedagoģes Ērikas Ferdas teiciens - nedrīkst nolaist rumpi! - ietver iznesības, staltas stājas un moža garastāvokļa atslēgu. Īpaši to der ievērot senioru vecumā, kad mugura noliecas un pleci sagumst zem zaudējumu sāpēm, noguruma un kreņķiem, kad saproti, ka ģimenes ārstu esi sācis apmeklēt biežāk nekā teātri vai koncertu un spogulī gribas ieskatīties arvien retāk. Vai viss jau zaudēts?

Sevi nedrīkst aizmirst

Daudzi domā - ja ir nauda, problēmu noteikti ir mazāk: dažādi spa, smalkas procedūras, operācijas, ādas pievilkšana, injekcijas un masāžas - skaistumu uzturošo pakalpojumu klāsts ir tik plašs un daudzveidīgs, un, rau, sieviete kļuvusi par 10 gadiem jaunāka. Ja materiālie apstākļi nav spīdoši, vai nolaist rokas un peldēt pa straumi uz melno atvaru?

Starptautiskās stilistu skolas dibinātāja un vadītāja Biruta Magele tikko pārkāpusi 75 gadu slieksni. Viņa ir pārliecināta - viss ir mūsu pašu rokās: «Kādas man tiesības apgrūtināt līdzcilvēkus, tuviniekus un mazbērnus ar sliktu izskatu, nevīžīgu apģērbu, sadrūmušu vaigu? Jā, man sāp kājas un mugura, čābisks garastāvoklis, taču tās ir manas problēmas. Katru dienu cilvēkam jācīnās pašam ar sevi, ar savu slinkumu, vājībām. Jo dziļāk atļausies grimt, jo pašai būs sliktāk. Tas, kurš nemitīgi sūrosies, aizbildinājumus nekā nedarīšanai atradīs vienmēr. Ar gadiem pie sevis vairāk jāpiestrādā, un cīņa ar sevi ir visgrūtākā.»

Biruta smej: taisnība, ka skaistums - ādas krāsa un mirdzums acīs - «nāk no iekšām». Ja būs labs garastāvoklis, ja kaut ko būsi izdarījis tieši savā, nevis darbavietas, bērnu vai mazbērnu labā, pats sevi cienīsi un ieguvēji būs līdzcilvēki. Zinātniece laboratorijā, māksliniece pie molberta, mazbērnu vācēja omīte, ierēdne valsts iestādē - sieviete, kas atstāj novārtā sevi, visu laiku veltot pienākumu pildīšanai, pamazām izdeg un zaudē dzīvesprieku. Arī apkārtējiem nav prieka par satikšanos ar dzīves nogurdinātajām. Biruta Magele kategoriski noliedz aizbildinājumu, ka sevis kopšanai nepieciešama nauda, un aicina atklāt ledusskapi! «Kad ieguvām neatkarību, sievietes metās uz ārzemju kosmētiku skaistajās bundžiņās, aizmirstot dabas līdzekļus, kas vienmēr pa rokai, turklāt labas kvalitātes un pieejami katrai.»

Vakarā jāiet uz kādu pasākumu, bet āda sagurusi un pelēka? Biruta Magele vispirms iesaka ciemu dienā atturēties no pārēšanās. Pietūkumu zem acīm var noņemt ar rīvētu kartupeļu masu, kas ievietota marlītē un uz 15 minūtēm uzlikta uz acīm. Līdzvērtīgu efektu dos melnās tējas maisiņi, gurķa šķēles. Ledusskapī vienmēr jābūt raugam. «Vajag vakarā iet cilvēkos, samaisi raugu ar pienu un liec uz sejas! Maska sakaltīs, pēc 15 minūtēm ņem nost, nomazgā seju ar aukstu piparmētru tēju vai ūdeni, nopūderē degunu - un uz priekšu! Es šo masku vienmēr iesaku uzlikt līgavām vai modelēm pirms fotosesijas un tikai tad ķerties pie meikapa - izcils rezultāts!»

Senioru vecumā parasti jau katrai zināms savs ādas tips (normāla, taukaina, jaukta tipa un jūtīga). Atbilstoši tam jāizvēlas maskas. «Iedvesmai atgādināšu: cilvēkam, kļūstot vecākam, āda kļūst sausāka, plānāka, tā vairāk jāmitrina. Dienā katram vajadzētu izdzert vismaz divus litrus ūdens. Esmu maza auguma, tāpēc dzeru pusotra litra ūdens ar citronu, greipfrūtu, manis iecienīto Venden ūdeni bez piedevām. Sejai iesaku tonizējošas maskas no ledusskapja krājumiem. Viena maska tūlītēju rezultātu nedos. Iesaku masku likt pārdienās 10 dienas pēc kārtas. Tad uztaisīt pārtraukumu 10 dienas - un atkal 10 maskas. Sausai sejas ādai pusi banāna sajauc ar divām tējkarotēm saldā krējuma. Taukainai ādai - pusei sakulta olas baltuma pievieno 10-15 pilienu citrona sulas. Nomazgā. Būs trīs vienā: augs pašapziņa, uzlabosies garastāvoklis un āda kļūs mirdzošāka.» Dārgo toniku vietā Magele iesaka: «Nemetiet ārā dāvinātās rozes, kad tās novītušas, nopluciniet ziedlapiņas, izvāriet rožu tēju, atdzesējiet un uz 200 gramiem rožūdens pievienojiet vienu tējkaroti spirta. Ielieciet ledusskapī un lietojiet sejas tīrīšanai losjona vietā.»

Svarīgi ir katru dienu sakārtot matus. Labs griezums, frizūra - tas ir ļoti nozīmīgi pašsajūtai un labam izskatam. Biruta Magele piedāvā: «Ja nav naudiņas, zvaniet uz mūsu skolu, audzēknes pieredzējušu frizieru uzraudzībā jums izveidos griezumu un frizūru (skolas tālr. 22061161).»

Biruta Magele iesaka: «Seniori! Nenēsājiet melnu vai tumšas krāsas apģērbu! Ārzemēs cilvēki, jo vecāki, jo gaišākas tonalitātes apģērbu valkā. Tā seja kļūst gaišāka un cilvēks izskatās jaunāks. Melnā tonalitāte atklāj to, ko patiesībā vēlamies noslēpt. Ja nu tomēr nevarat atteikties no melnās krāsās, atsvaidziniet to ar šallīti, kādu aksesuāru, baltu blūzi. Raujieties laukā no melnā!»

Trenažieru zāle virtuvē

Liels aizbildinājums kustību trūkumam - uz trenažieru zāli aiziet nav naudas, laika un iespēju. Var atrast desmitiem attaisnojumu savam slinkumam, kaut būtībā - būtu tikai vēlēšanās un gribasspēks! Kustību speciāliste, Veselības centra 4 rehabilitācijas nodaļas vadītāja Vaira Kaziniece iesaka: «Pienāk laiks, kad cilvēks kļūst stīvāks, izjūt diskomfortu. Ja vēlamies ko darīt savā labā - sāciet jau šodien, nevis no pirmdienas. Katra nodarbība būs neliela uzvara pār slinkumu. Ar laiku vienkāršie vingrojumi kļūs par patīkamu, nepieciešamu ieradumu.»

Vaira Kaziniece iesaka, kā vingrot mājās: «No rīta pamostoties, vēl gultā izapļojiet visos virzienos kāju pēdas un izstiepto roku delnas, salieciet un iztaisnojiet kājas, izkustiniet gūžas - būsiet ieeļļojuši locītavas. Katrs solis, ko speram, ir vingrojumu virkne. Lieciet lietā izdomu. Ar katru dienu radīsies jaunas idejas. Svarīgi sākt un neatlaidīgi turpināt, jo progress nāks ar laiku. Stāvot pie plīts, ik pa laikam pacelieties pirkstgalos! Sēdiet nevis mīkstā dīvānā, bet uz stingra krēsla un pārvelieties no viena gurna uz otru - būs sava veida masāža, uzlabosies asinsrite. Strādājot pie galda, nenovietojiet papīrus pa rokai, bet attālumā, lai pēc vajadzīgā būtu jāpieceļas. Laiku pa laikam izapļojiet plecus, locītavas, piecelieties no krēsla, pieliecieties (tikai ne ar taisnām kājām, bet puspietupienā). Stāvot paceliet saliektas kājas izstieptu roku augstumā - labo kāju pret kreiso plaukstu un otrādi. Tā dienas laikā būsiet veikuši elementāru vingrojumu kompleksu. Visas šīs kustības ir dabiskas. Katrs dzīves mirklis, ko pavadām kustībā, ir svētība ķermenim.»

Man patīk būt vecai

Bijušajai Dailes teātra aktrisei un rakstniecei Mudītei Šneiderei ir 80 gadu: «Man patīk mans vecums. Džemma Skulme, Maija Pļisecka un Sofija Lorēna ir manas iedvesmotājas. Par laimi, pašlaik man nav nekādas fiziskas kaites. Man vairs nav konkurentu, un es nevienam neesmu konkurente. Joprojām iemācos ko jaunu. Esmu pašpietiekama un svētu savu vienatni kā Dieva dāvanu. No rīta pavingroju. Taisu piecus tibetiešu vingrojumus. Pie manikīres un pedikīres biju pirms gadiem četrdesmit, matus griežu sev pati. Vislabākās drēbes nopērku second hand veikalos. Nēsāju galvenokārt gaišus tērpus. Katru dienu nostaigāju lielus attālumus pa pilsētu, parkiem. Pašlaik esmu uzdāvinājusi sev brīvlaišanu, neko nerakstu, bet vēl viena iecere ir. Iesaku katram seju turēt kaut vai pussmaidā - tā nav amerikāņu izgudrota ķēmošanās, bet uzminēta dabas vajadzība. Pat nemanīsiet, kā uzlabosies noskaņojums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Rīgas maratonā uzvar gruzīns un somiete

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien "Rimi" Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?