Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Tiesībsarga lūgums izraisa ministru un vēl vairāku personu algu pieaugumu

Par valdības vadītāja un ministru algu paaugstināšanu diskutēts jau agrāk, un pret to koalīcijas partijām lielu iebildumu nebija. Taču Saeima pirmdien, veicot izmaiņas valsts un pašvaldību amatpersonu atlīdzības likumā, paaugstināja ne tikai valdības locekļu, bet arī parlamentāro sekretāru, Saeimas komisiju un frakciju vadītāju, tiesībsarga atalgojumu. Tieši tiesībsarga lūgums izraisīja atlīdzības palielināšanu vēl vairākām amatpersonām.

Valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu savulaik pieņēma, lai nodrošinātu līdzvērtīgus nosacījumus valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošo atalgojuma sistēmā. Tā paredz, ka mēnešalga tiek noteikta, valstī strādājošo mēneša vidējai darba samaksai aizpagājušajā gadā piemērojot noteiktu koeficientu. Nosauktajām amatpersonām alga pieaugs robežās no 600 līdz 700 eiro.

Novembra sākumā tiesībsargs Juris Jansons, kuram martā beidzas pilnvaras, aicināja Saeimas Budžeta un finanšu komisiju rast iespēju palielināt viņa atalgojumu, kas esot zemāks par darba samaksu, ko saņem atsevišķi ierēdņi. Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība) atzina, ka, izpildot tiesībsarga lūgumu, radās situācija, ka viņa atalgojums būtu tāds pats kā premjeram. Vidējā alga valstī ar katru gadu palielinās, 2014. gadā tā bija 765 eiro. Tiesībsarga mēnešalgai piemērots koeficients 4,05. Tāpēc komisija veica vēl vairākas izmaiņas un pielīdzināja premjera atalgojumu Saeimas priekšsēdētāja algai, kura noteikta ar koeficientu 4,93, savukārt ministriem, tāpat kā pārējiem Saeimas prezidija locekļiem, algu aprēķinās, piemērojot koeficientu 4,68. Pēc aģentūras LETA aprēķiniem likuma izmaiņu rezultātā Ministru prezidenta alga nākamgad pirms nodokļu nomaksas palielināsies no 3098 eiro uz 3771 eiro, ministriem 2791 eiro vietā būs 3580 eiro, savukārt parlamentārajiem sekretāriem 2170 eiro vietā - 2777 eiro. Lai īstenotu šos grozījumus, papildu budžetā nepieciešams ap 740 000 eiro. Ministriem nākamajā gadā būs paredzētas arī piemaksas par kolēģu aizvietošanu, kādu līdz šim nebija. Pēdējā laika uzskatāmākais piemērs ir iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība), kura vadītās nozares kompetencē ir ar bēgļu krīzi saistīti jautājumi, bet tagad viņš pilda arī satiksmes ministra pienākumus un aizvieto premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) viņas prombūtnē.

Valdības partiju deputātu sacītais liecina, ka parlamentāro sekretāru, Saeimas komisiju un frakciju priekšsēdētāju algas ir paaugstinātas pēc Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) ierosinājuma, pret ko Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK iebildusi. To Dienai apstiprināja Imants Parādnieks (NA). Nacionālā apvienība ar izpratni uztvērusi tikai diskusiju par ministru algām. Lai NA piekristu plašākām izmaiņām likumā, tā prasījusi pretim 2,3 miljonus eiro Izglītības un zinātnes ministrijai, lai valsts līdz mācību gada beigām 31. maijā varētu piešķirt līdzfinansējumu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumu nodrošināšanai bērniem, kuriem nav vietas pašvaldību bērnudārzos. «Tāda bija cena par mūsu atbalstu likuma grozījumiem. Tā ir necienīga tirgošanās, bet tas bija vienīgais veids, kā mēs varējām atbalstīt vecākus,» uzsvēra I. Parādnieks. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Saeimā ir kopš 2002. gada, un jautājums par algu paaugstināšanu ik pa laikam parādījies darba kārtībā. Viņš neatceras, ka kādreiz sabiedrība to būtu uztvērusi ar izpratni. «Tas vienmēr būs ar negatīvu pieskaņu, jo tas ir nepopulāri un cilvēkiem nepatīk,» sacīja A. Brigmanis. Tomēr viņš aicinātu norobežoties no konkrētām personālijām, vairāk domājot par šo personu statusu un amata prestižu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?