Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Tikai 15 centimetri mākslas

Inga Patmalniece

Rīgas Porcelāna muzejā skatāma starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde, kurā piedalās 50 autoru no 12 valstīm. Izstāde ir jau tradicionāls pasākums Rīgas Porcelāna muzejā. Šogad ir jau astotais gads, kopš tā notiek Rīgā, stāsta izstādes kuratore Ieva Nagliņa. Viņa atklāj, ka mazajos mākslas darbos apkopota dažādu valstu keramikas profesionāļu interpretācija par mazu formu, kas nepārsniedz 15 centimetru platumā, augstumā un dziļumā.

I. Nagliņa zina stāstīt, ka paši keramiķi uzskata - porcelāns ir «viens no visgrūtākajiem materiāliem, kurā attēlot savu ideju», bet tas, kas rosinot autorus strādāt porcelānā, esot estētiskās kvalitātes, ko materiāls piedāvā gala rezultātā, - balts, trausls, skaists. «Izveidot mākslas darbu no porcelāna noteiktā izmērā ir īsts izaicinājums, jo jāņem vērā daudzi tehnoloģiskie tapšanas priekšnoteikumi, piemēram, gan tas, ka porcelāns apdedzināšanas procesā krāsnī saraujas, gan citi fizikas likumi,» atklāj izstādes kuratore.

«Izstāde pierāda, ka tas neierobežo mākslinieku radošo fantāziju, un ir tapuši visdažādākās stilistikas un tematikas darbi. Ir interesanti mākslas darbi, kuros autori porcelānu apvieno ar citu materiālu,» piebilst Ieva Nagliņa.

Tāpat viņa atklāj, ka mākslas darbu formāts ir ērts sūtīšanai, piemēram, pa pastu, tāpēc muzeja darbiniekiem tā ir iespēja «savākt» un izlikt pietiekami plašu mākslas darbu klāstu. Šogad mazo formu porcelāna izstāde pulcējusi autorus no Anglijas, Beļģijas, Igaunijas, Īrijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Spānijas, Šveices un Turcijas. Tamdēļ var teikt, ka izstādes apmeklētājs iegūs priekšstatu par keramikas mākslu Eiropā, kā arī iespēju iepazīties ar tiem māksliniekiem un viņu daiļradi, kuri šajā keramikas jomā strādā, domā Ieva Nagliņa.

Piemēram, latviešu mākslinieki - Juta Rindiņa, Jānis Kupčs, Ilona Romule, Ainārs Rimicāns, Andris Vēzis, Sarmīte Munde un citi autori - izstādei iesnieguši savu svaigāko veikumu. Daudzi mākslinieki darbus gatavo īpaši šai izstādei, kas profesionāļu vidū guvusi atzinību, zina stāstīt I. Nagliņa. Tāpat viņa atzīst, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, izstādē aplūkojami arī iepriekš nezināmu mākslinieku darbi. «Tie ir mūsdienu mākslinieku mākslas darbi. Tur ir ieraugāmas variācijas par tējkannām un krūzēm, kas ir funkcionāli priekšmeti. Ir mākslas darbi gan dzīvnieku, cilvēku figūru, gan abstraktākas formas izskatā,» mazo porcelāna figūru izstādi raksturo I. Nagliņa, «var teikt, ka daudzi no darbiem ir Ziemassvētku noskaņās.»

Mazo formu porcelāna izstāde Rīgas Porcelāna muzejā skatāma līdz 19. janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?