Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tīnis obligātajā literatūrā labāk lasītu Bada spēles

Nekas nav skumjāks par vīrieti vadošā postenī, kurš runu saka no trīs četriem krājumā esošajiem vārdiem, pa vidu vēl iesperot sulīgu «es domāju, kadēee». Nabadzīgas valodas dēļ var izšūpot darba pārrunās, var neizdoties iekarot meitenes sirdi, Rainis vēl draud ar palikšanu par sunīti...

Visu to pašu apvērsti varētu teikt arī par meitenēm/sievietēm. Aprīlī Grāmatu nams Valters un Rapa sadarbībā ar Grāmatnieku ģildi rīkoja akciju Uzmanību! Džeki lasa, lai izzinātu zēnu lasīšanas paradumus un popularizētu lasīšanu nevis kā sodu vai pienākumu, bet prieku. Tas bija impulss šim rakstam.

Darbība, vēsture, komiksi

«Tas ir starptautiski pierādīts fakts - zēni lasa mazāk nekā meitenes, tāpat kā sievietes - vairāk nekā vīrieši,» stāsta LNB Bērnu literatūras centra un Bērnu žūrijas pašaizliedzīga entuziaste Silvija Tretjakova. Viņa ir pārliecināta, ka tiešām pastāv specifiska zēnu literatūra un tēmas. Tātad pirāti un mašīnas - zēniem, puķes un princeses - meitenēm? Nav pārāk klišejiski? «Tas nav klišejiski, jo patiešām zēni vairāk grib darbību, notikumu, piedzīvojumu, vēsturi, komiksus.» S. Tretjakova novērojusi, ka pirmsskolas vecumā potenciālo lasītāju ir vairāk. Bērnu žūrijā trešā daļa ir zēni, jaunāki par 10 gadiem. Arī sākumskolas vecumā bērni sevi uzskata par labiem lasītājiem. Vēlāk interese mazinoties, jo parādās daudz citu interešu. «Lasīšanu mēs neesam spējuši pasniegt pietiekami atraktīvi, skolās nav pieejama laba brīvā laika literatūra, publiskajās bibliotēkas naudas trūkuma dēļ nevar iegādāties neko daudz. Apburtais loks, kas sagrauj mūsu grāmatniecību. Vairāk līdzekļu jāvelta lasīšanas veicināšanas programmām - gan centrālajām, ko varam un piedāvājam mēs, LNB Bērnu literatūras centrs, gan reģionālajām,» uzskata S. Tretjakova.

Gaidot rindā pie interneta

Jaunajā apvienotajā Pārdaugavas bibliotēkā (Dzirciema ielā 26) bērnu un pusaudžu lasītavas, manuprāt, ir tuvu ideālam. Tomēr bērni, pārsvarā puišeļi pa deviņi desmit, mazie pa divi trīs pieķepuši datoriem. Ik pa brīdim atskan spalgi saucieni «streļai!/šauj!». Mazāka meitenīte garlaikoti cilā pasaku diskus. Apsēdusies klusajā lasītavā, galvenā bibliotekāre Jeļena Rozniece dalās pārdomās. Viņasprāt, galvenais ir tradīcija. Lasīšanas ieradumi nāk no ģimenes, «skola diez vai ļoti pievilinās, ja mājās neviens nelasa». Viņa atceras savu bērnību, kad vakarā vecāki paņēmuši rokās savu grāmatu un viņa - savu. Tas šķitis pašsaprotami. Bibliotekāre neizpušķo īstenību. Biežāk puikas lasītavā kaut ko pašķirstot, gaidot rindā pie interneta. Kad pēkšņi kāds izvēlas grāmatu un apgalvo, ka ņems uz mājām, tie viņai esot gluži vai svētki. Arī Pārdaugavas bibliotēka piedalījusies akcijā Džeki lasa! Ierīkojuši stendu, kur meitenes nolika zēniem ieteicamās grāmatas, un otrādi. Meitenes ieteikušas zēniem grāmatas par etiķeti, pasakas, bet puikas meitenēm - dažāda rakstura tehniskas un interesantu faktu grāmatas. «Laikam tāpēc, lai varētu ar viņām uzturēt sarunu par sev interesantām tēmām,» pasmaida Jeļena. Viņa aiznesusi uz skolu parādīt senu, XIX gadsimtā izdotu grāmatu: «Redziet, kāds papīrs, kā tas smaržo, kā to var sataustīt... Tas viņiem patika.» Cenšoties ieinteresēt, bibliotekāre galvenkārt akcentē iztēli. «Internetā jums viss jau gatavs dots priekšā. Nekas nevar mainīties. «Pelīte» vienmēr ir vienāda. Kā izskatīsies galvenais varonis, jau izdomāts. Bet lasot iztēlē jūs varat iedomāties savu variantu. Tas arī viņiem patika.»

Zēnu gudrie jautājumi

Statistikai un viedoklim, ka puikas aizrauj tikai grāmatas par helikopteriem, oponē izdevniecības «Liels un mazs» vadītāja Alīse Nīgale: «Mūsu novērojumi, kas pamatā balstīti uz tikšanās reizēm, kurās piedalās Inese Zandere un citi «Liels un mazs» autori, ir tādi, ka jaunāko klašu auditorijā, ar kuru visbiežāk tiekamies, aktīvi jautātāji un spriedēji, kas bieži vien, izrādās, jau iepriekš lasījuši arī mūsu grāmatas, ir gan zēni, gan meitenes, bet zēni parasti ir aktīvāki un bieži vien pārsteidz ar gudriem jautājumiem un vērtējumiem. Arī draugu un radu lokā zinu vairākus zēnus, kas ir aizrautīgi lasītāji, un viņi lasa ļoti dažādas grāmatas, nebūt ne tikai kaut ko, ko pabāž zem birkas «zēnu literatūra».» Alīse ir pārliecināta, ka «līdz tādam pirātu - princešu pretstatam» bērnus noved tieši klišeju iebarošana. «Jaunākajā vecuma bērnu auditorijā nepastāv izteikts dalījums «zēnu interesēs» un «meiteņu interesēs».»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?