Katrā pavārgrāmatā šī deserta pagatavošana aprakstīta citādi. Katram šefpavāram ir sava iecienītā recepte un pasniegšanas veids. Pat tiramisu dzimtenē Itālijā katrā restorānā būs citāds tiramisu.
Venēcijā un tās apkārtnē teiks, ka šeit tiek pasniegts īstais itāļu tiramisu ar zabaglione mērci. Dienvidos receptē izmanto mazāk maskarpones siera un pievieno citrusu skaidiņas. Ļoti gaisīgs tiramisu tiek pasniegts Toskānā, un šeit tiek izmantots putukrējums. Savukārt Florencē viss ir domāts tūristiem un tiramisu ir ātri pagatavojams, lēts un «kā nu sanāca». Dāmu pirkstiņi samesti glāzē, siera pika virsū, tas viss pārbērts ar cukura graudiņiem, kakao pulveri, un… tiramisu gatavs. Milānas apkārtnē šis saldais patiks šokolādes mīļiem, jo sierā tiek iejaukts kakao un pa virsu uzbērtas šokolādes skaidiņas - tiramisu sanāk ļoti blīvs un ar piesātinātu garšu.
Vienu gan es esmu sapratis, un tam pat īsti nav sakara ar tiramisu. Ēst ir jāgatavo ar mīlestību. Un tas noteikti izdosies, ja nodosies tam ar visu sirdi. Vienalga, vai tu zini īsto recepti vai nezini. Vai tu izmanto pareizās sastāvdaļas vai nedari to. Vai tu gatavo pirmo reizi vai simtu pirmo. Ja tu gatavo ar mīlestību, katrs ēdiens, ko pagatavosi, sanāks.
Kā jau visiem, kas kaut reizi ir gatavojuši tiramisu, man liekas, ka manis gatavotais ir vislabākais. Tiramisu gatavošana sākas ar maskarpones siera izņemšanu no ledusskapja, lai tas drusku sasiltu, un espresso vārīšanu. Uz četrām olām vajadzīgs puskilograms maskarpones siera un simt gramu smalkā cukura. Šeit sākas gatavošana ar mīlestību - olu baltumu un dzeltenumu atdala vienu no otra un ar roku sakuļ. Baltumu ar šķipsniņu sāls. Dzeltenumu ar cukuru un nedaudz Marsalas vīna. Saputotajam dzeltenumam pievieno sieru un ļoti maigi iecilā saputoto olas baltumu.
Kad stiprā kafija atdzisusi, var sākties pēdējais posms. Tiramisu taisa vienā lielā kūkas traukā vai daudzos mazos deserta trauciņos, bet princips ir viens - viegli iemērcē savoiardi (Dāmu pirkstiņi) cepumus kafijā un virsū liek gatavo mērci. Kūkas gadījumā to klāj vairākās kārtās. Vislabāk ir ļaut visam kārtīgi savilkties un vismaz uz četrām stundām tiramisu ievietot ledusskapī. Pasniedz pārkaisītu ar kakao pulveri.
Tas ir mans tiramisu. Es to nemaz nesāku taisīt, ja man mājās nav Marsalas vīna, bet tā vietā var izlīdzēties arī ar Amaretto liķieri. Olu baltumus var izmantot bezē cepumu cepšanā, un zabaglione mērcē var iecilāt putukrējumu. Mazāk saldu un vairāk stipru tiramisu padarīsi, ja pie espresso pieliesi drusku konjaka. Pirms pasniegšanas tiramisu var pārkaisīt arī ar rīvētu šokolādi.
Visbeidzot. Tāpēc jau mēs esam izraidīti no paradīzes, lai paradīzi radītu paši - kaut vai virtuvē un gatavojot tiramisu.