Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Tiramisu - paradīzi radām paši

Pirmo Dievs radīja vīrieti, no viņa ribas sievieti un pēc tam tiramisu. Sapratis savu kļūdu un saldā ēdiena «pacel mani» spēju, viņš sajauca Ēdenes dārza iemītnieku prātus, izdomāja aizliegto augli un visu to pārējo. Līdz pat šai baltai dienai cilvēki nav spējuši vienoties un, visticamāk, arī nekad nevienosies, kā tad būtu jāgatavo tiramisu, kāda būtu vienīgā un vispareizākā recepte?

Katrā pavārgrāmatā šī deserta pagatavošana aprakstīta citādi. Katram šefpavāram ir sava iecienītā recepte un pasniegšanas veids. Pat tiramisu dzimtenē Itālijā katrā restorānā būs citāds tiramisu.

Venēcijā un tās apkārtnē teiks, ka šeit tiek pasniegts īstais itāļu tiramisu ar zabaglione mērci. Dienvidos receptē izmanto mazāk maskarpones siera un pievieno citrusu skaidiņas. Ļoti gaisīgs tiramisu tiek pasniegts Toskānā, un šeit tiek izmantots putukrējums. Savukārt Florencē viss ir domāts tūristiem un tiramisu ir ātri pagatavojams, lēts un «kā nu sanāca». Dāmu pirkstiņi samesti glāzē, siera pika virsū, tas viss pārbērts ar cukura graudiņiem, kakao pulveri, un… tiramisu gatavs. Milānas apkārtnē šis saldais patiks šokolādes mīļiem, jo sierā tiek iejaukts kakao un pa virsu uzbērtas šokolādes skaidiņas - tiramisu sanāk ļoti blīvs un ar piesātinātu garšu.

Vienu gan es esmu sapratis, un tam pat īsti nav sakara ar tiramisu. Ēst ir jāgatavo ar mīlestību. Un tas noteikti izdosies, ja nodosies tam ar visu sirdi. Vienalga, vai tu zini īsto recepti vai nezini. Vai tu izmanto pareizās sastāvdaļas vai nedari to. Vai tu gatavo pirmo reizi vai simtu pirmo. Ja tu gatavo ar mīlestību, katrs ēdiens, ko pagatavosi, sanāks.

Kā jau visiem, kas kaut reizi ir gatavojuši tiramisu, man liekas, ka manis gatavotais ir vislabākais. Tiramisu gatavošana sākas ar maskarpones siera izņemšanu no ledusskapja, lai tas drusku sasiltu, un espresso vārīšanu. Uz četrām olām vajadzīgs puskilograms maskarpones siera un simt gramu smalkā cukura. Šeit sākas gatavošana ar mīlestību - olu baltumu un dzeltenumu atdala vienu no otra un ar roku sakuļ. Baltumu ar šķipsniņu sāls. Dzeltenumu ar cukuru un nedaudz Marsalas vīna. Saputotajam dzeltenumam pievieno sieru un ļoti maigi iecilā saputoto olas baltumu.

Kad stiprā kafija atdzisusi, var sākties pēdējais posms. Tiramisu taisa vienā lielā kūkas traukā vai daudzos mazos deserta trauciņos, bet princips ir viens - viegli iemērcē savoiardi (Dāmu pirkstiņi) cepumus kafijā un virsū liek gatavo mērci. Kūkas gadījumā to klāj vairākās kārtās. Vislabāk ir ļaut visam kārtīgi savilkties un vismaz uz četrām stundām tiramisu ievietot ledusskapī. Pasniedz pārkaisītu ar kakao pulveri.

Tas ir mans tiramisu. Es to nemaz nesāku taisīt, ja man mājās nav Marsalas vīna, bet tā vietā var izlīdzēties arī ar Amaretto liķieri. Olu baltumus var izmantot bezē cepumu cepšanā, un zabaglione mērcē var iecilāt putukrējumu. Mazāk saldu un vairāk stipru tiramisu padarīsi, ja pie espresso pieliesi drusku konjaka. Pirms pasniegšanas tiramisu var pārkaisīt arī ar rīvētu šokolādi.

Visbeidzot. Tāpēc jau mēs esam izraidīti no paradīzes, lai paradīzi radītu paši - kaut vai virtuvē un gatavojot tiramisu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?