Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Tīteņu un majonēzes atvieglotā versija. Garša neliks vilties

Visvieglāk krāpties ar ēdienu ir vienkārši kaut ko nopirkt gatavu veikalā. Piemēram, makaronus teorētiski un praktiski var taisīt mājās, bet pamēģini to izdarīt trešdienas pievakarē, atvelkoties no darba piekusis kā suns un izsalcis kā vilks (nemaz nepieminēšu to oriģinālo Boloņas mērci, ko lēnām vāra stundas divas).

Bet veikals arī krāpjas, turklāt burtiskā nozīmē, pārdodot kārtaino mīklu, kas taisīta ar margarīnu vai majonēzi, kurai nav ne jausmas, kas ir olu dzeltenumi. Komerciālie analogi lielākoties ir ne īpaši baudāmi, bet uztaisīt to pašu oriģināli - gandrīz vai neiespējamā misija. Tad jāķeras pie «viltotajiem zaķiem» - receptēm, kur galarezultāts ir ļoti tuvs oriģinālam.

Majonēze. Dievinu visas tās mērces, kur olu dzeltenumus sakuļ kopā ar taukvielām, kā šajā gadījumā eļļu, tikai man roka krīt nost jau pie pirmajām divām, kur nu vēl desmit minūtēm. Esmu mēģinājusi ar virtuves kombainu, bet galarezultāts ir pārāk šķidra majonēze. Tāpēc atklājums, ka ar blenderi sanāk «gandrīz kā veikalā», man bija līdzvērtīgs trauku mazgājamās mašīnas izgudrošanai. Tātad blendera traukā liek iekšā divus olu dzeltenumus, vienu ēdamkaroti sinepju (ne stiprās krievu), 1/2 citrona sulu (ja grib maigāku, tad sulas daudzumu samazina uz pusi, var izmantot arī baltvīna etiķi, bet man nepatīk tā garša majonēzē) un 200 ml bezgaršas eļļas (jēdzīga saulespuķu vai vēl labāk zemesriekstu vai vīnogu kauliņu eļļa), pievieno pēc garšas sāli un piparus. Tad traukā liek kāta blenderi tā, lai tas aizsniegtu trauka apakšu. Kādu mirkli padarbina un tad lēnām un pakāpeniski ceļ to augšup, nepārtraucot darbināšanu. Nonākot līdz virsmai, majonēze ir jau gatava. Daudzumus var droši samazināt uz pusi, tā iegūstot majonēzi, kuras būs gana vienai salātbļodai. Ķiplokainam galarezultātam liek traukā iekšā arī vienu saspiestu ķiplokdaivu. Man patīk tur vēl iemest papildus kādas bazilika un pētersīļa lapas.

Tīteņi. Tiem, kas nepazīst tīteņus, tas ir tikpat darbietilpīgs pasākums kā cepelīni. Garšo abi, bet oriģinālajā versijā esmu taisījusi tikai tik reižu, ka pietiktu ar vienas rokas pirkstiem, lai saskaitītu. Nav ne jausmas, kas ir viltoto tīteņu autors, jo šī recepte nāk pūrā no mammas. Tā vietā, lai novārītu kāpostlapas, šajā gadījumā rupji sašķin un gandrīz līdz gatavībai apvāra pašu kāpostu. Kamēr kāposts gatavojas, savāra rīsus, ko sajauc ar apceptu malto gaļu (vislabāk cūkgaļu, bet var to atjaukt ar liellopu). Garšas ziņā te pietiek ar sāli un pipariem. Mērcei savā sulā marinētos tomātus apvāra pannā, atšķaidot ar ūdeni (tikai tik daudz, lai tie nedeg). Garšu uzlabo ar šķipsnu brūnā cukura un sāls, pievienojot mazliet kaltētas raudenes, pašās beigās iemaisa skābo krējumu. Kad visas atsevišķās sastāvdaļas ir gatavas, ņem dziļu cepamtrauku un kārtām liek kāpostus, rīsus, tad atkal kāpostus un rīsus un visu nobeidz ar tomātu mērci. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 30 minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?