Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Traucē negodīga konkurence

Pasažieru pārvadājumu nozare pašlaik piedzīvo izaicinājumu pilnu laiku. Konkurence šajā nozarē ir ļoti augsta, tajā pašā laikā samazinās pārvadājamo pasažieru skaits.

Cerēt uz valsts pilnvērtīgu atbalstu un pasīvi noraudzīties valsts dotāciju samazinājumā pēdējos trīs gados ir izaicinājums uzņēmumiem, kuri vēlas orientēties uz attīstību. Jautājums, kas prasa valstiska līmeņa risinājumu, ir neatbilstoša apjoma budžeta līdzekļi zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas jomā attiecībā pret pasūtīto apjomu.

Pēdējo gadu situācija liecina, ka regulāro pasažieru pārvadājumu nozare Latvijā piedzīvo kritumu un ir nepieciešama aktīva rīcība, lai to sakārtotu. Lielā mērā nozares lejupslīde saistīta ar nesakārtotiem normatīvajiem aktiem likumdošanā un to, ka ir pavērtas iespējas nozarē veikt pretlikumīgu komercdarbību, traucējot regulāro pasažieru pārvadātāju darbu un saasinot negodīgu konkurenci.

Vairākkārtējas pasažieru pārvadājumu nozares pārstāvju iniciatīvas pēdējos gados, vēršoties pie atbildīgajām valsts struktūrvienībām, lai meklētu risinājumus šīs nozares saspringtajai situācijai, ir palikušas bez atbildes un bez precīzi definētas pārliecības par laiku, kad gaidāmie uzlabojumi varētu tikt skatīti un īstenoti.

Vēl aizvien nozarē sāpīgākais jautājums skar neregulāro pasažieru pārvadātāju darbības ierobežošanu un šī jautājuma tiesiskās bāzes sakārtošanu. Ir svarīgi, lai Autopārvadājumu likums un atbilstošie Ministru kabineta noteikumi sakārtotu neregulāro pārvadājumu veikšanu iekšzemē un skaidri definētu neregulārā pasažieru pārvadātāja statusu, jo tas ļaus nepārprotami atšķirt neregulāru pasažieru pārvadātāju no regulāro pasažieru pārvadājumu pakalpojuma sniedzēja un piemērot visus tiesiskos regulējumus, tiesības un pienākumus. Pašreiz šī joma regulēta netiek. Turklāt vērojama nepietiekama kontrolējošo institūciju kompetence jautājumos par pasažieru pārvadājumiem, kā arī pamanāma pārāk maza kontrole nelegālo pārvadātāju ierobežošanai.

Situācija šovasar, it īpaši kopš šī gada 1. jūnija, krietni satrauc regulāro pasažieru pārvadājumu sniedzējus, jo neregulārie pārvadātāji, izmantojot Autopārvadājumu likuma nepilnības un īstenojot negodīgu konkurenci, arvien vairāk aktivizējas, paplašina savu darbību un iejaucas regulāro maršrutu apkalpotāju biznesā jau gandrīz visā valsts teritorijā. Šajā situācijā gan valsts kā regulāro pasažieru pārvadājumu pasūtītājs, gan pasūtījuma izpildītāji piedzīvo zaudējumus, negūstot ienākumus negodīgas konkurences dēļ. Šogad tika prognozēts biļešu ieņēmumu pieaugums 1,15 miljonu latu apmērā, tomēr tas netiks gūts, jo plāns par negodīgās konkurences ierobežošanu netiek īstenots.

Jūtamus uzlabojumus pasažieru pārvadājumu nozares attīstībā spētu dot daudz ciešāks un efektīvāks valsts institūciju darbs, tostarp cieša Prevencijas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta, Autotransporta direkcijas un atbildīgo ministriju sadarbība. Jāpiebilst, ka a/s Liepājas autobusu parks nodarbina vairāk nekā 260 darbinieku un pirmajā pusgadā strādāja ar 2,84 miljonu latu apgrozījumu. Uzņēmuma lielākie akcionāri ir LAP1R (49,49%) un Liepājas dome (34,85%).

* A/s Liepājas autobusu parks valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?