Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Trauksmes zvans Angelai Merkelei

Vācijas kanclere Angela Merkele saņēmusi, futbola terminoloģijā runājot, dzelteno kartīti jeb brīdinājumu svētdien notikušajās reģionālajās vēlēšanās valsts lielākajā federālajā zemē Ziemeļreinā-Vestfālenē, kur viņas pārstāvētā Kristīgo demokrātu savienība (CDU) cieta sakāvi, kam var būt izšķirīga nozīme nākamgad paredzētajās vispārējās vēlēšanās. Analītiķi uzskata, ka rūpnieciski attīstītā, bet lielu parādu nastu nesošā reģiona vēlētāji ir pateikuši stingru «nē» A. Merkeles atbalstītajai taupības politikai, ko pēdējo nedēļu laikā noraidījuši arī vēlētāji Francijā un Grieķijā.

Pirātu panākumi

CDU šajās vēlēšanās ieguva 26,3% balsu, kas ir mazāk nekā 2010. gadā notikušajā balsojumā, kad par konservatīvo spēku nobalsoja 34,6% vēlētāju. Svētdienas vēlēšanās CDU ieguva sliktāko rezultātu Ziemeļreinā-Vestfālenē kopš Otrā pasaules kara, vēsta raidsabiedrība Deutsche Welle. «Sakāve ir rūgta un patiesi sāpīga,» pēc vēlēšanu rezultātu uzzināšana paziņoja CDU līderis Ziemeļreinā-Vestfālenē Norberts Rētgens, kas priekšvēlēšanu kampaņas laikā uzsvēra nepieciešamību veikt budžeta konsolidāciju, lai samazinātu federālās zemes budžeta deficītu un parādu apjomu, kas ir lielākais Vācijā.

Lielāko balsu skaitu - 39,1% - saņēma Sociāldemokrātu partija (SPD), kuras reģionālā līdere Hannelore Krafta solījusi ierobežot budžeta tēriņus, tajā pašā laikā aicinot ieguldīt līdzekļus jaunu darba vietu radīšanā un izglītībā. «Tas [vēlēšanu iznākums] ir skaidrs signāls Berlīnei,» savā uzvaras runā sacīja H. Krafta, kuras vadītā Ziemeļreinas-Vestfālenes mazākuma valdība krita martā, pēc tam, kad parlamentā netika pieņemts budžets.

Turpmāk H. Krafta varēs vadīt vairākuma valdību, jo SPD koalīcijas partneri Zaļā partija svētdienas vēlēšanās ieguva 11,3% balsu.

Lielisku rezultātu Ziemeļreinā-Vestfālenē sasniegusi Pirātu partija (7,8% balsu), kas iestājas par atklātību un brīvību internetā. Kopš septembra šī partija ir iekļuvusi jau četros reģionālajos parlamentos.

Jāatceras vēsture

Ir skaidrs, ka Ziemeļreinas-Vestfālenes vēlēšanu rezultāti tuvākajā laikā neietekmēs A. Merkeles augsto popularitāti visas valsts mērogā, tomēr valsts visvairāk apdzīvotās federālās zemes vēlētāju balsojumi vēsturiski ir ietekmējuši politiku Berlīnē. 2005. gadā pēc sociāldemokrātu sakāves Ziemeļreinā-Vestfālenē toreizējais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders izsludināja ārkārtas federālā parlamenta vēlēšanas, kurās uzvarēja A. Merkeles partija.

Nākamā gada septembrī paredzētajās Vācijas federālajās vēlēšanās A. Merkele cīnīsies par trešo pilnvaru termiņu. Pašlaik viņa bauda vairākuma vāciešu atbalstu, pateicoties labajiem ekonomiskajiem rādītājiem un kancleres centieniem risināt eirozonas parādu krīzi. Tomēr daudziem Vācijas iedzīvotājiem nav saprotams, kāpēc Eiropas lielākajai ekonomikai būtu jāsniedz finansiālā palīdzība tādām savulaik finansiāli izšķērdīgi dzīvojušām valstīm kā Grieķijai. Tādējādi var pieaugt atbalsts sociāldemokrātiem, kas uzskata, ka šie līdzekļi būtu noderīgāki pašai Vācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rezultāti

Sociāldemokrātu partija - 39,1%
Kristīgo demokrātu savienība - 26,3%
Zaļā partija - 11,3%
Brīvie demokrāti - 8,6%
Pirātu partija - 7,8%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?