Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Turcijas premjera karš pret Twitter

Sociālie tīkli sagādājuši ne mazums galvassāpju Turcijas premjeram Redžepam Tajipam Erdoganam, kurš piedraudējis «izskaust» mikroblogošanas vietni Twitter. Premjers nostājies uz kara takas ar sociālo mediju lietotājiem, taču eksperti ir pārliecināti, ka R. T. Erdogans metas jau zaudētā kaujā. Pat viņa sabiedrotie asi kritizējuši Twitter bloķēšanu, un Ankaras tiesa trešdien izdeva rīkojumu Turcijā atjaunot piekļuvi aizliegtajai vietnei.

Apiet aizliegumu

R. T. Erdogans arī agrāk nav izrādījis sajūsmu par sociālajiem tīkliem, saucot tos par «lielāko sabiedrības nepatikšanu cēloni», taču pirms svētdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām viņš nolēma apklusināt tviteri, kurā pēdējās nedēļās publicētas ziņas par korupciju premjeram pietuvinātās aprindās. Premjers internetā izplatītās ziņas sauc par safabricētām.

«Mēs izskaudīsim Twitter un tamlīdzīgas vietnes. Starptautiskā sabiedrība var teikt, ko grib, man vienalga. Viņi redzēs Turcijas Republikas spēku,» UPI citēja R. T. Erdogana teikto priekšvēlēšanu pasākumā.

Drīz pēc tam valstī bloķēta piekļuve Twitter. Valdība skaidroja, ka mikroblogošanas vietne liegta, jo tās vadība ignorējusi «simtiem tiesas rīkojumu» dzēst par pretlikumīgiem atzītos ierakstus.

Vairāk nekā 45% no Turcijas 80 miljoniem iedzīvotāju izmanto internetu, un Twitter lietotāju skaits ir ap desmit miljoniem. Pērn, kad Turcijā notika plaši pret valdību vērsti protesti, Twitter tika izmantots, lai koordinētu cilvēku pulcēšanos.

Twitter bloķēšana izsauca plašu neapmierinātību Turcijas sociālo mediju lietotāju vidū, kas nekavējās iziet ielās, lai protestētu pret lēmumu. Taču R. T. Erdoganam neizdevās atturēt turkus no tvītošanas, jo sociālo mediju lietotāji atrada veidus, kā piekļūt bloķētajai vietnei.

Tvītotāji ķērās pie virtuālā privātā tīkla (VPN) un DNS protokola vai pieslēdzās Tor tīklam, kas ļauj sērfot internetā anonīmi. Aktīvisti Turcijas lielākajās pilsētās pat uz ēku sienām uzrakstīja instrukcijas, kā piekļūt vietnei. Padomi, kā apiet aizliegumu, plaši cirkulēja arī citos sociālajos medijos, un pretēji gaidītajam pieklusumam valstī strauji auga tvītu skaits.

Pat vairāki R. T. Erdogana sabiedrotie apgāja aizliegumu. Ankaras mērs Melihs Gokdžeks ietvītoja smaidiņu un atzina, ka ar tehnoloģisku viltību piekļuvis mikroblogošanas vietnei. Pat premjera Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) jauniešu atzars ietvītoja R. T. Erdogana nedēļas darba plānu, un vietnē aktīva bija arī valsts ziņu aģentūra.

Rietumvalstis nesaprot

Asu kritiku premjers izpelnījās no prezidenta Abdullas Gila, ar kuru kopā R. T. Erdogans 2001. gadā dibināja AKP. A. Gils, kurš pats ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs, nosauca Twitter bloķēšanu par nepieņemamu. «Tā, protams, ir nepatīkama situācija tādai attīstītai valstij kā Turcija, kas ir svarīgs spēlētājs reģionā un risina sarunas ar Eiropas Savienību (ES),» prezidentu citēja ziņu aģentūra AFP.

30. martā Turcijā notiks pašvaldību vēlēšanas, bet augustā balsojums par valsts prezidentu. Virkne analītiķu norādījuši, ka R. T. Erdogana izgājieni var kaitēt viņa politiskajām ambīcijām. Premjers, kurš amatā ir trešo pilnvaru termiņu, vairs nevar pretendēt uz pārvēlēšanu un varētu būt nolūkojis prezidenta krēslu. Karš pret sociālajiem medijiem izsaucis bažas arī rietumvalstīs, kas to sauc par apdraudējumu demokrātijai. ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle norādīja, ka Twitter bloķēšana «liek apšaubīt Turcijas pausto uzticību Eiropas vērtībām un standartiem», savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrija brīdināja, ka sociālie mediji «spēlē svarīgu lomu mūsdienu demokrātijā», ziņoja Reuters. ASV valdība Twitter bloķēšanu nosauca par «grāmatu dedzināšanu XXI gadsimtā».

Šī nav pirmā reize, kad Turcija ierobežo piekļuvi internetam. 2010. gadā tika atcelts vairāk nekā divus gadus ilgais YouTube aizliegums. R. T. Erdogans pirms pāris dienām izteicās, ka nesaprot, «kādēļ cilvēki aizstāv Facebook, YouTube un Twitter», jo tur esot «pilns ar meliem» un sociālie tīkli apdraud Turcijas tradicionālās vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?