Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tuvāk drošākam internetam

Igaunijas likumdevējs neuzskata, ka interaktīvo azartspēļu nozares kontrolēšana traktējama kā indivīda brīvības ierobežošana, jo tiesību un brīvības ievērošana nenozīmē, ka ikviens var darīt visu, ko vēlas. Igaunijas Azartspēļu likumā rakstīts, ka tā mērķis ir ieviest stingrākas prasības visiem pakalpojumu sniedzējiem, tajā skaitā interaktīvo azartspēļu piedāvātājiem, lai pasargātu vietējos spēlētājus un samazinātu negatīvās sekas, ko sabiedrībā rada azartspēles.

Te jāprecizē, kas ir azartspēļu izraisītās negatīvās sekas. Galvenā problēma ir atkarība no tām. Igaunijas atbildīgās institūcijas rūpīgi seko līdzi, kā mainās no azartspēlēm atkarīgo cilvēku skaits. Pirmā valsts līmeņa aptauja tika veikta 2004. gadā, nākamā 2006. gadā, tad 2010. un 2012. gadā, bet nākamā plānota jau šogad. Pirmo pētījumu rezultāti liecināja, ka atkarīgo skaitam ir tendence palielināties. Taču 2012. gada dati rāda, ka situācija mainījusies. Mēs to saistām ar daudz stingrāku normu ieviešanu interaktīvo azartspēļu jomā, kas stājās spēkā 2010. gadā.

Viens no ierobežojumu ieviešanas iemesliem ir Igaunijas interaktīvo azartspēļu spēlētāju aizsardzība. Ja cilvēks interaktīvās azartspēles spēlē pie licencētiem pakalpojumu sniedzējiem, tad var būt pārliecināts, ka šo uzņēmēju darbību uzrauga Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde. Tas nozīmē, ka pakalpojumu sniedzēji darbojas saskaņā ar valstī spēkā esošajiem likumiem. Ja cilvēks spēlē interaktīvās azartspēles nelicencētā vietnē un rodas problēmas, tad viņam nav pie kā vērsties pēc palīdzības.

Ir aplami domāt, ka no azartspēlēm atkarīgo problēma ir tikai naudas zaudējumi. Prakse liecina, ka situācija ir sarežģītāka - atkarīgajiem cilvēkiem palielinās parādu slogs, ir ārstēšanās izmaksas, rodas kaitējums attiecībās ar ģimeni un tuviniekiem. Tāpat nevar izslēgt, ka šīs nekontrolētās interneta vietnes nav saistītas ar organizēto noziedzību, naudas atmazgāšanu, krāpniecību un šantāžu. Jāpiebilst, ka Igaunijā, tāpat kā citviet pasaulē, īpaši tiek domāts par to, lai mazinātu jauniešu iespējas spēlēt azartspēles, jo risks kļūt atkarīgiem viņiem ir daudz lielāks nekā pieaugušajiem.

Lai gan interaktīvās azartspēles ierobežojošie noteikumi Igaunijā darbojas veiksmīgi, tas nenozīmē, ka visas problēmas ir atrisinātas. Pašlaik licencēto interaktīvo pakalpojumu sniedzējiem ir aktuāls azartspēļu reklāmas aizlieguma jautājums.

Prakse arī rāda, ka IP bloķēšana ir efektīvākais veids, kā var atbalstīt licencētos uzņēmējus, tādējādi maksimāli apgrūtinot iespēju darboties nelicencētajiem pakalpojumu sniedzējiem. IP adresu bloķēšana nebūt nav tik drastisks ierobežojums, kā tas varētu likties. Pašlaik Igaunijas likumi nenosaka, ka tad, ja cilvēks azartspēles spēlē nelicencētajās vietnēs, viņš tiks sodīts. Šie ierobežojumi attiecas uz nelicencētajiem interaktīvo azartspēļu pakalpojumu sniedzējiem, lai apgrūtinātu to darbību Igaunijā. Skaidrs, ka cilvēks, kuram būs vēlme spēlēt pie nelicencētajiem pakalpojumu sniedzējiem, iespēju atradīs. Tāpēc šie ierobežojumi ir kā papildu barjera, lai spēlētājs var izvēlēties - apmeklēt licencētos vai nelicencētos pakalpojumu sniedzējus, zinot visus riskus un uzņemoties atbildību par savu lēmumu.

*Igaunijas Finanšu ministrijas Uzņēmējdarbības un grāmatvedības politikas departamenta padomniece

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?