Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

TV3 liktenis pēc 1. jūnija neskaidrs

Esam vienojušies, ka TV3 Latvia analogo apraidi turpinās pēc 1. jūnija - šāda vēsts tika izplatīta vakar pēcpusdienā, šķietami pieliekot punktu vairākus mēnešus ilgušajam strīdam par apraides iespējām un nosacījumiem. Pagāja stunda, un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kā arī Satiksmes ministrija apsūdzēja TV3 sabiedrības maldināšanā.

TV3 paziņoja, ka piekrīt cenai, ko par analogās apraides turpināšanu prasīja LVRTC un uzskata, ka ar to pietiek, lai turpinātu raidīt kā līdz šim. Taču līgums nav noslēgts un nav panākta vienošanās par daudziem nosacījumiem. Tādējādi joprojām krasi atšķiras viedoklis, kas tad ar TV3 notiks 1. jūnijā un pēc tā. Nav piepildījušās arī _Lattelecom_ cerības noslēgt līgumu par TV3 iekļaušanu digitālās virszemes TV bezmaksas paketē.

Sarunājas caur presi

TV3 savā paziņojumā atsaucas uz valdības rīkojumu par analogās apraides nodrošināšanu līdz 2011. gada 1. decembrim, un LVRTC esot pienākums līdz šim datumam nodrošināt apraidi analogajā formātā. Tādējādi tam patlaban neesot juridisku šķēršļu. Iepriekš LVRTC brīdināja, ka viena TV kanāla dēļ dārgo analogo apraidi uzturēt negrasās un pieļāva iespēju prasīt TV3 kompensēt 1,6 miljonus latu gadā, jo gan Latvijas TV abi kanāli, gan LNT ir piekritusi atslēgt analogo apraidi visā Latvijā no 1. jūnija. Vienlaikus ar apliecinājumu, ka viss paliek pa vecam, TV3 sola, ka turpinās sekot Latvijas iedzīvotāju pārejai uz modernākām, digitālajām televīzijas platformām, lai izvēlētos piemērotāko laiku analogās apraides pārtraukšanai.

LVRTC gan pauž pavisam ko citu. «Laulības var noslēgt tikai tad, ja abi to patiesi vēlas, proti, ja tam piekrīt gan vīrs, gan sieva. Ja TV3 patiešām būtu vēlējies noslēgt līgumu ar LVRTC, maz ticams, ka sarunas būtu atliktas uz pēdējo brīdi,» izteicās LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta. Centrs ir neizpratnē par faktu, ka ar TV3 ar to sarunājas tikai ar mediju starpniecību. Tomēr TV3 pārstāve Marta Zandersone arī pēc iepazīšanās ar LVRTC un ministrijas reakciju Dienai pavēstīja, ka jaunu komentāru nebūšot, viss jau esot pateikts un TV3 neko neesot samelojusi.

Jānodrošina pašiem

TV3 apgalvo arī, ka Lattelecom virszemes TV bezmaksas paketē būs pieejams līdz 22. jūlijam. Lattelecom Televīzijas biznesa daļas direktore Inga Alika stāsta ko citu - līgumam jābūt noslēgtam līdz 1. jūnijam, un TV3 tiek piedāvāti tādi paši nosacījumi kā pārējiem nacionālajiem kanāliem LTV1, LTV7 un LNT. Ja līgums nav noslēgts, Lattelecom nav pienākuma raidīt kādu kanālu bez maksas. TV3 iepriekš pauda, ka maksa par iekļaušanu bezmaksas paketē ir pārāk augsta. Neoficiāli izskanējis, ka Lattelecom vēlas Ls 650 000 gadā, bet pašizmaksa esot sešas reizes zemāka. Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece skaidro, ka tās ir attiecības starp komersantiem, kurās padome nejauksies, tomēr viņa uzskata, ka 55 gadus vecajai analogās apraides tehnoloģijai nav nākotnes, un, jo ilgāk tiek novilcināta pāreja uz digitālo TV, jo sliktāk.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komitejas vadītāja Ingrīda Circene (JL) informēja, ka likums atļauj TV3 raidīt analogajā tīklā līdz 2011. gada 31. decembrim, ja viņi paši nodrošina apraidi vai noslēdz attiecīgus līgumus. Tas attiecas arī uz reģionālajām televīzijām, kam arī ir atļauts turpināt raidīt analogajā tīklā, ja pašām raidorganizācijām ir savi raidītāji. I. Circene gan uzskata, ka labāk būtu apvienoties vienā reģionālā raidorganizācijā un pāriet uz apraidi ciparu formātā pēc iespējas ātrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

TV digitalizācija

Šobrīd pārdoti ne mazāk kā 200 000 dekoderu un jaunākā modeļa televizoru ar iebūvētiem dekoderiem
Virszemes TV skatās ap 150 000 mājsaimniecību visā Latvijā.
Latvijā ir 888 600 mājsaimniecību, no kurām televizors ir 98%.
Šobrīd analogais TV pieslēgums vēl saglabājies nepilniem 9% jeb aptuveni 80 000 mājsaimniecību.
Uz 1.jūniju šis skaits varētu sarukt līdz 5-6%.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?