Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Ugunīgi ēdieni ziemā

Šoziem drebināmies ne pa jokam. Par laimi, salu mīkstina baltais sniegs. Meksikānis Havjers Garsija, kurš Latvijā atradis otras mājas un rosīgi rīkojas šefpavāra postenī meksikāņu restorānā Tex-Mex, salam spītēt ieteic, uzkarsējot dvēseli un miesu ar gardiem pikantiem un piparotiem ēdieniem. Viņš bilst, ka receptes ir vienkāršas un produkti un garšvielas nopērkamas pārtikas veikalos un tirgū, tāpēc tos pagatavot pa spēkam katrai mājsaimniecei.

Arī čampurado? Manī viešas šaubas - kakao un pipari neviena eiropieša galvā kopā nerīmējas, kuņģī ne tik. Tomēr beidzot saprotu, kāpēc no Havjera sejas ne uz mirkli nepazūd smaids. Izrādās, jebkura no 200 čili šķirnēm, to skaitā arī Kajennas pipari, cilvēkā rada nerimstošu labsajūtu. Arī neārstējamu atkarību no pikantajiem ēdieniem. Vēl nodomāju, ka vienīgie pretinieki meksikāņu pikanto ēdienu ienākšanai latviešu ēdienkartē ir gripas (it īpaši cūku) baciļi. Tiem piparu ugunsgrēkā neizdzīvot!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Foto - Aivars Liepiņš, Diena

Pikantā lēcu zupa

1 PERSONAI VAJADZĒS:
100 g lēcu
1/2 ķiploka galviņas
1/4 sīpola
1/2 tomāta
1 pāksti kaltēta čili
sauju žāvētu banānu
1 olu
žāvētas cūkas krūtiņas gabaliņu

Aptuveni stundu vāra lēcas (1 daļa lēcu, 4 daļas ūdens) kopā ar pusi ķiploka galviņas, kubiciņos sagrieztu sīpolu, tomātu un cūkgaļas krūtiņas gabalu. Kad lēcas mīkstas, pievieno sāli pēc garšas, kaltētu čili pāksti, žāvētus banānus. Iesit zupā svaigu olu un virumu vēl mazliet pavāra, kamēr ola sacietē (var likt iekšā arī vārītu olu).

Meksikāņu karstais kakao čampurado

1 PERSONAI VAJADZĒS: 200 ml trekna piena, 2 ēd.k. kvalitatīva kakao pulvera, 2 ēd.k. brūnā cukura, 1 kanēļa standziņu, ļoti mazu šķipsniņu Kajennas piparu, 1/2 tējk. kartupeļu vai kukurūzas cietes
Uzkarsē pienu, iemaisa tajā kakao pulveri, cukuru, ieliek kanēļa standziņu, uzvāra, tad pievieno arī kartupeļu cieti, kas izšķīdināta 2 ēd.k. ūdens. Dzērienam jābūt karstam un tumīgam. Kad tas gatavs, izņem kanēļa standziņu, noslauka sausu un rotā ar to dzēriena glāzi.
Buen provecho (labu apetīti - spāņu val.)!
Havjers Garsija iesaka: «Ja gadās nobaudīt negaidīti asu čili, nedzer ūdeni, nelej virsū alu, bet uzkaisi uz mēles šķipsniņu sāls! Pipars norims.» Tomēr rakstot čampurado recepti, no sirds iesaku - ar pipariem rīkojieties uzmanīgi, sākumā to vajag pavisam, pavisam nedaudz, lai organisms pierod pakāpeniski, bet, baudot meksikāņu ēdienus, pa rokai turiet sāls trauciņu!

Cūkgaļas kakla karbonādes sautējums ar pupiņām un

1 PERSONAI VAJADZĒS:
100 g pupiņu, 1/4 saldās paprikas,
1/4 sīpola, svaigu vai kaltētu baziliku,
marinētus halapenjo piparus, olīveļļu,
200 g cūkgaļas kakla karbonādes
Pupiņas vāra ūdenī (1:4), kamēr mīkstas (aptuveni 1-1,5 h). Karbonādes šķēles apkaisa ar sāli un pipariem un uz pannas olīveļļā apcep no abām pusēm, kamēr brūnas. Pannā liek sagrieztu papriku, sīpola kubiciņus, vārītās pupas, šķēlītēs sagrieztus marinētus halapenjo piparus, baziliku, sāli pēc garšas un sautē vēl aptuveni 20 min.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?