Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ukraina sāks integrāciju ES

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments (EP) otrdien ratificēja Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas nolīgumu. Tomēr pagaidām netiks ieviesta nolīguma daļa par brīvo tirdzniecību, ko daudzi Ukrainā uztver kā piekāpšanos Krievijai, kas draudēja ar tūlītējiem pretpasākumiem, ja Kijevas un Briseles vienošanās ekonomiskā sadaļa stātos spēkā šogad. ES uzsver, ka tas bijis nepieciešams, lai nepasliktinātu jau tā dramatisko Ukrainas ekonomikas stāvokli.

Balso vienlaikus

Vēsturiskā nolīguma, kas nostiprinās Ukrainas ekonomiskās un politiskās saites ar ES, ratifikācijas balsojumi Ukrainas parlamentā Kijevā un EP Strasbūrā norisinājās vienlaikus, jo starp abām pilsētām nodrošināja teletiltu.

Par vienošanās ieviešanu nobalsoja 355 no 381 Augstākās radas deputātiem. Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš klātienē vēroja balsojumu, paziņoja, ka nolīguma ratifikācija ir «pirmais un izšķirošais solis» valsts ceļā uz iestāšanos ES, vēsta NEWSru. EP nolīguma apstiprināšanu atbalstīja 535 no 751 deputāta. EP prezidents Martins Šulcs norādīja, ka asociācijas nolīguma ratifikācija ir «vēsturisks mirklis».

Bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča lēmums neparakstīt asociācijas nolīgumu ar ES un integrēties Krievijas vadītajā Muitas savienībā pērn novembrī izraisīja vardarbīgas demonstrācijas Kijevas Neatkarības laukumā, kuru rezultātā promaskaviskais V. Janukovičs februārī bija spiests bēgt no valsts.

Ukrainas - ES asociācijas nolīgumam ir divas daļas - politiskā un ekonomiskā. Pirmā, ko puses parakstīja martā, paredz, ka Ukraina pakāpeniski pielāgo savu likumdošanu ES tiesību normām. Nolīguma politiskā sadaļa Ukrainai uzliek par pienākumu veikt reformas, ievērot demokrātijas principus, cilvēktiesības, nodrošināt tiesiskumu, tajā skaitā apkarojot korupciju. Tajā arī iekļauti tādi mērķi kā bezvīzu režīma ieviešana un lielāka darba ņēmēju pārvietošanās brīvība, vēsta EUobserver.

Vienošanās otrā daļa - brīvās tirdzniecības nolīgums - tika parakstīts jūnijā. Saskaņā ar nolīgumu tiks integrēts Ukrainas un ES tirgus, atceļot muitas nodevas un citus tirdzniecības ierobežojumus. Sākotnēji bija paredzēts, ka tas, tāpat kā politiskā sadaļa, spēkā stāsies 1. novembrī, tomēr 12. septembrī ES, Ukraina un Krievija vienojās atlikt nolīguma ieviešanu vismaz līdz nākamā gada 31. decembrim. ES gan ir paziņojusi, ka pagarinās šogad pieņemto beztarifu režīmu Ukrainas eksportam, savukārt ukraiņi joprojām varēs piemērot ievedmuitas ES ražotajām precēm.

Nav gatavi atvērt tirgu

Krievija iebilst pret Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības režīmu, apgalvojot, ka tādējādi valstī caur Ukrainu, ar kuru Krievijai ir brīvās tirdzniecības līgums, ieplūdīs lētas preces no ES. Pirms pagājušajā piektdienā panāktās vienošanās Krievija draudēja atcelt Ukrainai izdevīgos tirdzniecības noteikumus.

Gan Ukrainā, gan Rietumos ir izskanējuši pārmetumi Kijevai un Briselei par piekāpšanos Maskavas diktātam. Britu raidsabiedrībā BBC strādājošais ukraiņu žurnālists Oleksijs Solohubenko uzskata, ka pašlaik nevar runāt par brīvo tirdzniecību starp Ukrainu un Krieviju, jo Austrumukrainā notiekošās karadarbības dēļ abas valstis viena pret otru ir ieviesušas ekonomiskās sankcijas, tajā skaitā dažādu preču importa aizliegumu.

ES paziņojusi, ka lēmums par brīvās tirdzniecības nolīguma ieviešanas atlikšanu pieņemts «Ukrainas sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ». Pēdējās prognozes liecina, ka šogad Ukrainas ekonomika saruks par 6% un tai var nepietikt ar rietumvalstu piesolīto 20 miljardu dolāru (15,4 miljardi eiro) lielo finansiālo palīdzību.

Arī atsevišķi ekonomisti uzskata, ka Ukraina vēl nav gatava pilnīgai tirgus atvēršanai ES produkcijai, kas izspiedīšot no tirgus vietējos ražojumus. Viņuprāt, atliekot tirgus atvēršanu, Ukrainas uzņēmumi iegūst laiku, lai palielinātu konkurētspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ES un Ukrainas vienošanās

ES un Ukrainas asociācijas nolīguma politiskā sadaļa pieprasa Kijevai veikt reformas un ievērot demokrātijas principus, cilvēktiesības un nodrošināt tiesiskumu. Šī sadaļa paredz arī lielāku darba ņēmēju pārvietošanās brīvību, nosaka mērķus bezvīzu režīma izveidošanai un nosaka termiņus, kuros Ukrainai jāpārņem un jāpiemēro noteikti ES tiesību akti

Vienošanās ekonomiskā sadaļa jeb brīvās tirdzniecības nolīgums integrēs ES un Ukrainas tirgu, atceļot muitas nodokļus un aizliedzot citus tirdzniecības ierobežojumus, vienlaikus paredzot konkrētus ierobežojumus un pārejas periodus tirdzniecības liberalizēšanai noteiktās abām pusēm svarīgās jomās, piemēram, attiecībā uz lauksaimniecības produktiem. ES, Ukraina un Krievija vienojušās atlikt brīvās tirdzniecības nolīguma piemērošanu līdz 2015. gada 31. decembrim

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?