Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ukraina un nepārvaramā vara

Nestabilā situācija Ukrainā negatīvi ietekmē Latvijas uzņēmējus, kuri savu produkciju realizē Ukrainas un Krievijas tirgū. Latvijas uzņēmēju vidū aktualizējas jautājums, vai situācija Ukrainā atzīstama par nepārvaramu varu (force majeure), kas atbrīvotu no saistību izpildes pienākuma un pienākuma atlīdzināt zaudējumus otram līdzējam. Pastāv arī bažas par Ukrainas vai Krievijas partneru iespējamo negodprātību, notikumus Ukrainā izmantojot kā aizbildinājumu līguma saistību neizpildei.

Nepārvaramas varas jēdziens Civillikumā nav tieši izskaidrots. Tādēļ uz to var tikt attiecināti gan romiešu tiesību principi, gan UNIDROIT Starptautisko komerclīgumu principos ietvertais formulējums, gan Latvijai saistošā ANO 1980. gada 11. aprīļa Konvencija. Romiešu tiesībās ar nepārvaramu varu apzīmēja galvenokārt dabas stihijas, zemestrīces, ugunsgrēkus, plūdus, kā arī sociālas parādības, kuras līgumslēdzēji saviem spēkiem nevar pārvarēt. Savukārt no UNIDROIT 7.1.7. panta izriet, ka saistību neizpilde ir atvainojama, ja līdzējs pierāda, ka šādas saistību neizpildes cēlonis ir šķērslis, kas nepakļaujas šī līdzēja kontrolei, un to nevarēja saprātīgi paredzēt līguma noslēgšanas brīdī un ievērojot visu rūpību, līdzējs nevarēja novērst sekas, kas iestājas.

No iepriekš minētā izriet, ka nepārvaramas varas institūta koncepcija sastāv no četriem elementiem. Pirmkārt, notikums, no kura nav iespējams izvairīties un kura sekas nav iespējams pārvarēt. Otrkārt, saprātīga persona līguma noslēgšanas brīdī notikumu nevarēja paredzēt. Treškārt, notikums nav radies puses vai tās kontrolē esošās personas rīcības dēļ. Ceturtkārt, notikums saistību izpildi padara ne tikai apgrūtinošu, bet neiespējamu.

Nestabilā situācija Ukrainā sākās pagājušā gada 21. novembrī. Sekoja demonstrācijas, bruņotas sadursmes, valsts iestāžu darbības pārtraukumi, stratēģisku objektu bruņota pārņemšana Ukrainas Krimas Autonomajā Republikā. Publiski tiek paustas bažas par Krievijas jau notikušo vai iespējamo militāro iejaukšanos notikumos Ukrainā, kā arī atsevišķu teritoriju atdalīšanu no Ukrainas un pievienošanu Krievijai.

Vardarbīgie nemieri Ukrainā atzīstami par nepārvaramu varu, kas ļauj līdzējiem apturēt saistību izpildi līdz brīdim, kad izbeidzas nepārvaramas varas apstākļi. Līdzēji var prasīt līguma izbeigšanu un tiek atbrīvoti no zaudējumu atlīdzības, ja vien līdzējs nav uzņēmies atbildību par nejaušu risku. Acīmredzamas nepārvaramas varas gadījumā līdzējam rakstiski jāinformē otrs līdzējs, ka pienākuma izpilde tiks nokavēta nepārvaramas varas dēļ, vienlaicīgi informējot, kad izpilde varētu notikt. Ja starp līdzējiem izceļas strīds par to, bija vai nebija iestājusies nepārvaramā vara, tas izskatāms tiesā civilprocesa noteiktajā kārtībā.

Būtiski jebkurā gadījumā nodalīt, vai nepārvaramas varas apstākļi paši par sevi ietekmē līguma saistības izpildi, piemēram, vai nemieri pilsētā A ietekmē rūpnīcas darbību pilsētā B un vai preču piegādes maršruts caur pilsētu C, kurā ir nemieri, nav aizstājams ar ceļu caur pilsētu D, kurā valda miers un kārtība. Jāatceras, ka nepārvaramās varas apstākļu ietekme uz saistību izpildi jāpierāda tam kontrahentam (līgumslēdzēja pusei), kas uz to atsaucas, un ne visu saistību izpildi var traucēt nemieri kontrahenta mītnes valstī.

* zvērināts advokāts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?