Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ultralabējie izmanto teroru Briselē, lai šķeltu eiropiešus

Galēji labējās partijas un populisti pēc pagājušajā otrdienā Briselē notikušajiem šausminošajiem terora aktiem, kurus pastrādāja radikalizējušies musulmaņi, raujas izmantot daudzu eiropiešu bailes un sašutumu, lai audzētu politisko kapitālu. Viņi notikušajā vaino visu to, kas simbolizē demokrātisko Eiropu - atvērtību un iecietību pret iebraucējiem un reliģiskajām minoritātēm un cilvēku brīvu pārvietošanos no valsts uz valsti.

Jādeislamizē Rietumi

Pieminot sprādzienos Briseles lidostā un Mālbēkas metrostacijā nogalinātos, 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji kopīgā paziņojumā nosodīja terora aktus, norādot, ka tie tikai «stiprinās apņēmību aizsargāt eiropeiskās vērtības un iecietību pret neiecietīgiem uzbrukumiem». Viņi arī mudināja eiropiešus būt «vienotiem un nelokāmiem cīņā pret naidu, ekstrēmismu un terorismu».

Ultranacionālisti un eiroskeptiķi pēc Briseles uzbrukumiem izvēlējās nevis vienot, bet šķelt Eiropas iedzīvotājus.

Nīderlandes Brīvības partijas vadītājs Gērts Vilderss, kurš šomēnes stājās tiesas priekšā par naida kurināšanu pret vietējo marokāņu kopienu, Briseles terora aktos apsūdz islāmu. «Cilvēkiem ir jāatklāj patiesība. Šīs asinsizliešanas cēlonis ir islāms. Mums ir jādeislamizē Rietumi. Tas ir vienīgais ceļš, kā nosargāt mūsu dzīvību un brīvību,» viņš sacīja portālam Breitbart.

Viņa sabiedrotā, Francijas galēji labējās partijas Nacionālā fronte līdere Marina Lepena vainoja Eiropas valdības nenopietnā attieksmē pret islāma radikālismu. «Man nav sajūtas, ka islāma fundamentālisms tiktu uztverts kā drauds, kas tas patiesībā ir,» paziņojusi M. Lepena. «Bet tie, kuri nosoda islāma fundamentālismu, tiek apsūdzēti islāmofobijā.»

Pret imigrantiem noskaņotā Itālijas partija Ziemeļu līga uzbrukumos Briselē vainoja ES. «Mēs esam šokēti un dziļi satriekti par dzīvēm, ko salauza islāma naids,» partijas pārstāvju teikto citē izdevums The Wall Street Journal. «ES institūcijas ir vājas, trauslas, bezpalīdzīgas, tās pieļāva šos slaktiņus.»

Pēc Briseles notikumiem arī pastiprinājušies aicinājumi slēgt ES iekšējās robežas un pārskatīt imigrācijas politiku. «Lūdzu, slēdziet robežas! Mēs nevaram apturēt terorismu, ja tās būs atvērtas,» Beļģijas flāmu nacionālistu partija Vlaams Belang vērsās pie valsts premjerministra Šarla Mišela. Viņu pozīcijai piekrīt arī viens no Austrijas Brīvības partijas līderiem Heincs Kristiāns Štrahe: «Šie uzbrukumi izgaismo, kādēļ bezatbildīga masu imigrācija no arābu pasaules ir jāizbeidz uz visiem laikiem.»

Analizējot iemeslus, kāpēc teroristi varēja sarīkot uzbrukumus Briselei, tiek piesaukta Beļģijas politiskā un lingvistiskā sašķeltība. Britu izdevums The Independent norāda, ka galēji labējie un eiroskeptiķi var izmantot Beļģiju kā piemēru tam, «kas notiek, ja mirst spēcīga nacionālās identitātes sajūta un pārstāj funkcionēt stipras nacionālās institūcijas».

UKIP izdevība

Pērn novembrī Parīzē un šonedēļ Briselē notikušajiem teroristu uzbrukumiem var būt nopietns iespaids uz jūnijā Lielbritānijā paredzēto referendumu par valsts turpmāko dalību ES.

Eiroskeptiskās un pret imigrāciju noskaņotās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) vadītāji nekautrējās izmantot terorismu ES administratīvajā galvaspilsētā Briselē kā argumentu par labu Lielbritānijas aiziešanai no ES.

«Šie šausminošie terora akti apliecina, ka Šengenas zona un pavirša robežkontrole apdraud mūsu drošība,» dažas stundas pēc otrdienas uzbrukumiem Briselē paziņoja Eiropas Parlamenta deputāts un UKIP runasvīrs Maiks Hukems.

Partijas vadītājs Naidžels Farādžs tviterī pārpublicēja konservatīvā izdevuma The Daily Telegraph žurnālistes Alisones Pīrsones ierakstu, kurā viņa nokaunināja valsts dalības ES atbalstītājus, kuri «uzdrīkstas teikt, ka mēs būsim drošāki, paliekot ES».

Vietnes Bloomberg View publicists Marks Čempions uzskata, ka valsts atrašanās vai neatrašanās ES nepadarīs Lielbritāniju imūnu pret terorismu: «2005. gada 7. jūlija sprādzienus sabiedriskā transporta sistēmā sarīkoja gados jauni briti, kuri valstī atgriezās nevis no Šengenas zonas dalībvalstīm, bet teroristu sagatavošanas nometnēm Pakistānā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?