Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uz NEPLP pirmie kandidāti

Nedēļas nogalē beigsies ne tikai Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšana, bet arī pretendentu pieteikšana uz brīvo vietu Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP). Pēc «paša vēlēšanās» padomi atstāja Gints Grūbe, un aprīlī Saeima viņu atbrīvoja no amata. Kandidātu pieteikšana Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ilgs līdz 22.

maijam. Viena no pretendentēm žurnāliste Dace Ķezbere Dienai apstiprināja, ka plāno kandidēt uz NEPLP. Viņu varētu atbalstīt arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kura bija opozīcijā laikā, kad Saeima izraudzījās tagadējo NEPLP, un tādējādi nevarēja ietekmēt tās sastāvu.

Politiskās partijas nevar izvirzīt kandidātus uz padomi, taču neformālās sarunās koalīcijas pārstāvji iepriekš bija atzinuši, ka ZZS būtu jādod iespējas nosaukt sev tīkamāko no nominantiem un partneri šo viedokli varētu respektēt. Tiesa, tas bija laikā, kad saspīlējumu partiju attiecībās vēl nebija radījušas gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) Dienai sacīja, ka līdz nedēļas sākumam vēl neviens potenciālais padomes loceklis nebija pieteikts. Lai pretendētu uz šo vietu, ir jābūt vismaz piecu gadu darba pieredzei mediju, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā.

Kad būs beidzies pieteikšanās termiņš, kandidātu vārdi kļūs publiski zināmi un komisija gaidīs atsauksmes par šīm personām no nevalstiskajām organizācijām, kas ir saistītas ar iepriekšminētajām jomām. Pēc tam Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kura izvēlēsies nākamo padomes locekli, rīkos publisku diskusiju, uz kuru būs uzaicināti visi pretendenti un nevalstiskā sektora pārstāvji. Ja komisijai būs iespēja izdarīt kvalitatīvu izvēli no pieteikto pretendentu vidus, tad Saeima varētu lemt par jaunā padomes locekļa apstiprināšanu jūnijā - vēl šīs sesijas laikā. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai atzina, ka ir dzirdējis par vairākām kandidatūrām un viņa vadītā frakcija varētu atbalstīt D. Ķezberi, jo viņa zināma kā profesionāls cilvēks. Tāpat gan viņš raksturoja arī žurnālisti un dzejnieci Evu Mārtužu, kura arī varētu kandidēt.

D. Ķezbere, kura no 2001. līdz 2004. gadam jau bija toreizējā Nacionālajā radio un televīzijas padomē, ir televīzijas žurnāliste, kura līdz šim strādāja reģionālajā televīzijā Jūrmalā. Viņai ir arī darba pieredze Latvijas Televīzijā. D. Ķezbere apstiprināja gatavību pretendēt uz vietu padomē un uzskata, ka šo jomu pārzina. Jāatgādina, ka G. Grūbes kompetencē bija Latvijas Televīzijas pārraudzība. Pienākumu sadale NEPLP ir tās iekšējā lieta. Padomes priekšsēdētājs Ainārs Dimants Dienai sacīja, ka to, vai būs nepieciešams pārskatīt kompetences, varēs pateikt pēc tam, kad būs zināms piektais kolēģis, kas pievienosies komandai. Šī cilvēka izraudzīšanos padome nevarot ietekmēt, jo tā esot Saeimas kompetence, piebilda A. Dimants.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja I. Laizāne teica, ka komisija vispirms vērtēs, vai šajā darbā ieinteresētajiem ir priekšstats par veicamajiem uzdevumiem. Būtu arī svarīgi, lai padome varētu strādāt kā vienota komanda. «Tagad tajā ir atsevišķas stipras personības, bet man ir grūti to nosaukt par komandu,» atzina I. Laizāne. Iepriekš Diena bija dzirdējusi par vēl vairākiem nevalstisko organizāciju uzrunātiem mediju jomas pārstāvjiem. No tiem viens Dienai atklāja, ka atteicies kandidēt tieši tāpēc, ka neredz iespēju iekļauties tagadējā padomes komandā, kas neesot vienota. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte Lolita Čigāne (Vienotība) uzskata, ka, izraugoties jauno padomes locekli, ir ļoti svarīgi, lai šis cilvēks apzinās globālo mediju situāciju informatīvā kara apstākļos un lai viņam būtu starptautisks redzējums par mediju vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?