Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Uzņēmēji pašvaldībās aktīvi piesaka savas tiesības

Pašvaldībām ir aizvien pieaugoša loma labvēlīgas uzņēmējdarbības vides veidošanā, atzīst gan Ārvalstu investoru padome, gan daudzās vietējās uzņēmēju organizācijas. Vairāki starptautiskie pētījumi liecina, ka valstu pievilcību potenciālo investoru - gan ārvalstu, gan pašmāju - acīs vairo nevis dažu procentpunktu atšķirības nodokļu likmēs, bet kvalificēta darbaspēka pieejamība un sakārtota infrastruktūra (pievadceļi, elektrības pieslēgums, ūdens attīrīšanas sistēmas utt.

). Tās ir lietas, kas ir tiešā pašvaldības pārziņā, tādēļ vairākās Latvijas pilsētās un novados uzņēmēji ir dibinājuši savas vietējās organizācijas, lai veiksmīgāk sadarbotos ar vietējo varu un tajā pārstāvētu savas intereses.

Nodokļa atlaides

Viens no šādiem piemēriem ir Jēkabpils uzņēmēju biedrība, kas apvieno 32 vietējos uzņēmumus. Biedrības valdes priekšsēdētāja Zanda Lamba Dienai stāsta, ka ar Jēkabpils pašvaldību izveidojusies veiksmīga sadarbība un kopā tapusi sistēma, kā uzņēmējiem piemērot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides. «NĪN atlaides netiek piemērotas visiem uzņēmējiem un vienādos apjomos. Mēs ar pašvaldību izstrādājām kritērijus NĪN atlaižu piemērošanai, kur tiek ņemta vērā gan darbības nozare, gan nodarbināto skaits. Tas ir liels panākums, jo NĪN ir viens no galvenajiem pašvaldības rīcībā esošajiem atbalsta instrumentiem,» norāda Z. Lamba. Kopā ar pašvaldību tiek spriests arī par ceļu asfaltēšanu, pievadceļu ierīkošanu un ūdenssaimniecības sakārtošanu. «Mēs, uzņēmēji, no savas puses, varam ieteikt, kādi infrastruktūras uzlabojumi būtu vislabvēlīgākie biznesam un nestu vislielāko ekonomisko atdevi. Mēs piedalāmies arī pilsētas attīstības stratēģijas un teritorijas plānošanas izstrādē,» skaidro uzņēmēju pārstāve. Par sadarbību gandarīts arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs, kurš uzsver - ir vieglāk saprast, ko vēlas uzņēmēji, ja tiem ir viena kopīga pārstāvniecība. Vai NĪN atlaides uzņēmējiem nerada robu pašvaldības budžetā? L. Salcēvičs atbild noliedzoši, norādot, ka ilgtermiņā tas atmaksājas.

Lai ieklausās

Līdzīga pieredze ir arī Rēzeknes uzņēmēju biedrībai, kas apvieno 27 uzņēmumus. Tās valdes locekle un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Latgales reģiona koordinatore Skaidrīte Baltace stāsta, ka ik gadu sadarbībā ar pašvaldību tiek rīkotas divas lielas izstādes - Izglītība un karjera un gadatirgus/izstāde Rēzeknes uzņēmējs. «Mēs aktīvi piedalāmies visās pašvaldības attīstības dokumentu izstrādēs, piemēram, pērn strādājām pie Rēzeknes speciālās zonas attīstības plāna. Ja uzņēmēji vēlas, lai viņus sadzird, nav citas iespējas kā apvienoties un piedalīties pašvaldības darbā ar saviem priekšlikumiem,» norāda S. Baltace.

Savukārt Mārupes uzņēmēju biedrība, kas apvieno 50 uzņēmumus, tostarp Starptautisko lidostu Rīga, pēdējos divos gados kopā ar pašvaldību strādājusi pie papildu elektrības jaudu nodrošināšanas ražojošiem uzņēmumiem un ceļu sakārtošanas. «Vēlamies ne tikai ņemt, bet arī dot, tādēļ pašvaldībai piedāvājam savu ekspertīzi visdažādākajos jautājumos. Pēdējais lielākais pasākums, pie kura strādājam, ir novada mārketinga stratēģijas izstrāde,» stāsta biedrības valdes loceklis Silvestrs Savickis. Viņš gan norāda, ka priecātos, ja viņu ieteikumos pašvaldība vairāk ieklausītos, taču pieļauj, ka tas notiks līdz ar aizvien aktīvāku biedrības piedalīšanos kopējā darbā.

Trūkst naudas

Par uzņēmēju un pašvaldību sadarbības iespējām atzinīgi izsakās arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Antra Feldmane, vienlaikus paužot, ka uzņēmējdarbībai draudzīgas vides veidošanā lielāka loma tomēr esot valstij, jo pašvaldībām vienkārši trūkstot naudas. «Jā, pievadceļu ierīkošana un ūdenssaimniecības sakārtošana ir pašvaldības kompetence, tomēr tam bieži pietrūkst naudas. Valstij būtu jāatļauj mums aizņemties Valsts kasē līdzekļus apjomīgu investīciju veikšanai, citādi varu teikt, ka pašvaldībām ir sasietas rokas. Uzņēmējiem arī katastrofāli trūkst darba roku. Pašvaldības labprāt celtu savas dzīvojamās mājas ar tā sauktajiem dienesta dzīvokļiem, taču likums to aizliedz. Mēs labprāt palīdzētu vairāk saviem uzņēmējiem, ja vien finanses to ļautu,» norāda A. Feldmane. Te gan jāpiebilst, ka kopš 2004. gada pašvaldībām ir pieejami apjomīgi ES struktūrfondu līdzekļi savas teritorijas labiekārtošanai un infrastruktūras attīstībai. Tā, piemēram, ūdensapgādes saimniecības sakārtošanas darbi pašvaldībās ir notikuši tikai par ES naudu. Tas, kā katra pašvaldība prot šo naudu piesaistīt, jau ir tās kompetencē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?