Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Vairs neuzstāj uz slēgšanu

Sociālā aprūpes centra Latgale filiāli Kalkūni tomēr varētu neslēgt. Labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība) piedāvā nosacījumus, kurus izpildot lēmumu par slēgšanu varētu atcelt. Tad gan pašvaldībām jāapliecina gatavība ieviest vēl vairākus pakalpojumus, kas atbilstu ministrijas lolotā deinstitucionalizācijas plāna prasībām.

Labklājības ministrija (LM) savu lēmumu slēgt Kalkūnus pārskatīja pēc saņemtajiem iebildumiem ne tikai no aprūpes centra klientu piederīgajiem, bet arī Daugavpils novada domes un citiem. Augusta beigās J. Reirs Dienai sacīja, ka lēmums nav akmenī cirsts un ir nepieciešama rūpīga analīze. Tagad viņš saka, ka ministrija joprojām veic pastiprinātu izvērtēšanu, bet iezīmējas lietas, kuras izpildot varētu lēmumu par slēgšanu atcelt. Jautājums gan nav tikai par tiem bērniem, kas dzīvo Kalkūnos. Ļoti daudz bērnu ar veselības problēmām un invaliditāti dzīvo arī ģimenēs, un LM iecerētā deinstitucionalizācija paredz ģimenēm pietuvinātu pakalpojumu ieviešanu, piemēram, dienas centrus, darbnīcas. Mērķis ir panākt, lai šie bērni integrētos sabiedrībā, nevis visu savu laiku pavadītu četrās sienās. «Ja LM būs pārliecība, ka Daugavpils dome un novads iesaistīsies deinstitucionalizācijas procesā un spēs izveidot šos pakalpojumus, tad nav iemesla Kalkūnu slēgšanai,» atzīst ministrs. Šobrīd tiek gatavoti dokumenti, lai varētu parakstīt vienošanos starp ministriju un pašvaldībām. Gala lēmumam vēl vajadzīgs atzinums no LM un bērnu tiesību aizsardzības speciālistiem, bet būtiski, lai arī abas pašvaldības apliecina gribēšanu un varēšanu šāda veida pakalpojumus ieviest. J. Reirs vēl piebilst, ka, protams, Daugavpilī jau tagad ir dažādas iespējas, bet «viennozīmīgi ir jāizmanto arī visa tā Eiropas nauda, kas tiek piedāvāta šo pakalpojumu un to infrastruktūras izveidošanai».

Iepriekš viens no iemesliem Kalkūnu slēgšanai bija ēku stāvoklis. Pēc LM teiktā, ēkas ir novecojušas un to drošai izmantošanai nepieciešami lieli ieguldījumi. Tagad J. Reirs apgalvo, ka, nepaplašinot Kalkūnu kompleksu, papildu līdzekļi tomēr nav jāiegulda.

Daugavpils domes vadītājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) Dienai apstiprināja, ka pašvaldība ir gatava atbalstīt un attīstīt visus projektus, lai bērni un pieaugušie ar īpašām vajadzībām varētu dzīvot ģimenēs un nebūtu izolēti no sabiedrības. Tomēr ir situācijas, kad vienīgais glābiņš ir tikai šāds centrs. Tāpat domes priekšsēdētājs uzskaita virkni pakalpojumu, kas jau ir pieejami, piebilstot, ka viņu pienākums ir izmantot ne tikai to finansējumu, ko piedāvā Eiropas Savienības fondi, bet arī citu valstu pieredzi.

Ar Daugavpils novada domi, kuras teritorijā centrs atrodas, Dienai gan sazināties neizdevās. Arī filiāles Kalkūni vadītāja Skaidrīte Kazanova nemācēja teikt, kāds ir pašvaldības piedāvājums. Oficiāli prasības pašvaldībām vēl nav izvirzījusi arī ministrija. 28. septembrī domē paredzēta tikšanās ar LM pārstāvjiem, kad varētu runāt jau par konkrētām lietām, piebilda S. Kazanova. Skaidru plānu, lai varētu izdarīt secinājumus, vēlas redzēt arī Tiesībsarga birojā.

Par Kalkūnu likteni šodien spriedīs arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Sociālo un darba lietu komisijā. Tās vadītāja Aija Barča (ZZS) Dienai sacīja, ka komisija gan viedokli nepaudīs, tikai uzklausīs iesaistītās puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?