Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vajadzēja sargāt aizturētos, bet metās vajāt bēgļus

Rīkodamies pēc labākās sirdsapziņas, robežsargs Oskars Vilciņš, iespējams, pārkāpis doto pavēli un devies vajāt bēgošos kontrabandistus - tāds ir 7. septembra traģēdijas, kad pirmoreiz atjaunotās Latvijas vēsturē no kolēģa lodes krita robežsargs, iespējamais iemesls. Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars gan uzsvēra, ka tā ir tikai pirmatnējā versija, joprojām turpinās pēc traģēdijas iesāktais kriminālprocess, kā arī tiks ierosinātas disciplinārlietas pret piecām robežsardzes amatpersonām.

N. Garbars piektdien rekonstruēja liktenīgo notikumu norisi - jau 6. septembrī robežsardzes aprīkojums fiksējis, ka trīs personas šķērso zaļo robežu ar Krieviju, tāpēc izlemts izvietot šajā vietā slēpni, kurā būtu divi vietējie robežsargi un divi no Aviācijas pārvaldes, kas ikdienā uz robežas nepatrulē, bet iesaistās robežpārkāpēju vajāšanas operācijās. Katram ticis noteikts savs uzdevums - O. Vilciņam un viņa kolēģim no Krivandas robežapsardzes punkta apsargāt aizturētos, bet Aviācijas pārvaldes darbiniekiem vajāt bēgošos kontrabandistus.

Tomēr 7. septembra vakarā pie robežas no Latvijas puses piebraucis auto ar vēl četriem cilvēkiem, kuri devušies uz Krieviju. Pēc brīža nu jau astoņi cilvēki atgriezušies no Krievijas puses, katrs nesdams melnus maisus ar cigaretēm.

Robežsargi pieprasījuši viņiem apstāties, raidījuši brīdinājuma šāvienus gaisā, bet prasībai pakļāvušies tikai divi - pārējie metušies bēgt. Aviācijas pārvaldes darbinieki dzinušies viņiem pakaļ un nošķīrušies, jo arī kontrabandisti nav bēguši kopā. Tālākais atstāts gan balstīts galvenokārt uz liktenīgos šāvienus izdarījušā robežsarga liecībām.

Viņš esot raidījis divus brīdinājuma šāvienus gaisā, bet pēc tam izdzirdējis, ka no mugurpuses šauj. Uztvēris, ka šāvieni raidīti uz viņu. Nokliedzies, ka ir robežsargs, bet šaušana nav pārtraukta, tāpēc viņš šāvis pretī. Aptuveni 8-10 metru tālumā esošais siluets saļimis, kad tam trāpījušas divas lodes, bet, tikai pieejot klāt, viņš konstatējis, ka tas bijis O. Vilciņš. Ievainotais robežsargs ar helikopteru nogādāts slimnīcā, bet mediķi nespēja viņu glābt.

Viens no aizturētajiem kontrabandistiem, kurš apgalvo, ka slēpies netālu no notikuma vietas, šādu versiju apstiprinājis. Kādēļ O. Vilciņš pametis posteni un devies vajāt bēgošos likumpārkāpējus, nav zināms. N. Garbars pieļāva, ka viņš vienkārši rīkojies pēc labākās sirdsapziņas, gribējis palīdzēt kolēģiem. Tobrīd mežā jau bijis tumšs, un, kaut robežsargiem bijušas nakts redzamības iekārtas, vajāšanā tās nav bijušas izmantojamas.

Paši kontrabandisti gan šoreiz neesot bijuši bruņoti, bet N. Garbars piebilda, ka grupas līderis jau iepriekš nonācis likumsargu redzeslokā, kad viņa dzīvesvietā veiktajā kratīšanā izņemti nelikumīgi ieroči un sprāgstvielas. Par iepriekš izskanējušo versiju, ka O. Vilciņš sašauts mugurā, N. Garbars teica, ka pirmatnējā apskate neliecina, ka tā būtu noticis, bet esot vēl jāsagaida ekspertīzes rezultāti.

Beigu beigās uzreiz izdevies aizturēt trīs kontrabandistus, pēc tam ar policijas palīdzību vēl četrus, bet astotais nākamajā dienā atnācis un pats padevies. Viņi esot veduši 159,8 tūkstošus cigarešu, bet tas nav lielākais cigarešu daudzums, kāds šogad aizturēts uz zaļās robežas. Vajāšana nav bijis ārkārtējs pasākums, jo pēdējā laikā esot arvien vairāk gadījumu, kad robežpārkāpēji cenšas aizbēgt no robežsargiem. Pagājušogad tā noticis septiņas reizes, bet šogad jau divpadsmit. Turklāt pieaudzis arī aizturēto akcīzes preču apjoms, un šogad jau aizturēti septiņi negodīgi robežsargi, kas vai nu snieguši ziņas kontrabandistiem, vai paši iesaistījušies kontrabandā.

Kriminālprocess pret kolēģi nošāvušo robežsargu pagaidām ierosināts pēc Krimināllikuma 12. nodaļas, tas ir, par nonāvēšanu, bet aizdomās turētā statusu vai kādu drošības līdzekli policija viņam nav piemērojusi. Disciplinārlietas tiks rosinātas pret nelaimē iesaistīto VRS daļu vadītājiem, lai noskaidrotu, vai, rīkojot operāciju, ievēroti visi noteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?