Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 29. decembris
Solveiga, Ilgona

Vakari ciematā ar krievu pelmeņiem vai itāļu ravioli

Protams - Dikaņkas tuvumā kā Gogoļa «šausmu stāstu» nosaukumā. Man ar Gogoļa literārajām ukraiņu pasakām saistās viena no izslavētajām «bērnības traumām». Dikti biedēja un sajūsmināja vienlaikus lieliskā filma ar šo pašu nosaukumu, kuru reti demonstrēja «pa televīzoru», jo acīmredzot padomju varai tās izspīlētais un sulīgais kinematogrāfiskais sirreālisms nebija cieņā.

Tur, piemēram, bija aina, kā ukraiņu zemnieki rīkoja gastronomiskas dzīres (PSRS laikos - tautai dzīres?) un kāds, pieņemu, jautrs šļahtičs ar acīm izbolīja no milzu grāpja apetītlīgu vareņiku, ar skatienu apvārtīja to krējumā un tad ar domas spēku nosūtīja sev mutē. Desmitiem vareņiku kā tādi kucēni plunčājās krējuma ezerā - pļokt, pļokt - un tad - žviukš! - un ņammm, un vēderā bija.

Bet reālajā dzīvē skolas kopgaldā es ienīdu divas «bļodas». Man aizdomas, ka citi arī - klimpas un piena un dārzeņu zupu, ko nez kāpēc servēja ar kumāsiņu sālītas siļķes. Vēl tagad, atceroties glumos ēdienus, metas nelabi.

Tādēļ viss klimpveidīgais man kā riebuma plīvurs vilkās līdzi ilgi, ilgi, līdz studiju gados noprovēju īstus Sibīrijas pelmeņus un vēlāk - pelmeņa itālisko variāciju ravioli ar rikotas un maskarpones pildījumu. Par Sibīrijas pelmeņiem - kursabiedram Toļikam vecmāmiņa tos, sasalušus ragā un iespundētus maisā, uz visu ziemu sūtīja ar Transsibīrijas ekspresi no pašas Murmanskas - teju 5000 km, «lai puikiem būtu ko ēst». Un šie pelmeņi bija absolūti dievīgi! Tikai glabāt maisu nācās uz balkona.

Te viena «paviegla» recepte, kuras rezultātu nesmādēs niķīgi skolasbērni.

Vajadzēs 0,5 kg kviešu miltu, 16 olu baltumus, sešus dzeltenumus - tādai patreknai mīklai, kas gatavību iegūs tikai pēc divu dienu nostāvēšanās ledusskapī (obligāti jāparūpējas, lai mīklai klāt netiek citu produktu smakas). Nu varat ķerties klāt mīklas pīrādziņu - pelmeņu - ravioli veidošanai, kas ir jautrs process, it sevišķi, ja tajā iesaistīti visi ģimenes locekļi. Pašgatavotu ēdienu taču reti kurš atsakās ēst! Lūk, kā psiholoģiski apstrādāt kaprīzo jauno paaudzi, kas uzturā visbiežāk lietotu makdonalda neveselīgos draņķus. Pietiek sarīkot ģimenisku pelmeņu - ravioli veidošanas pārtiju, un, kas zina, varbūt atvase sasapņosies kļūt par skulptoru?

Nekur tak nav teikts, ka ravioli pelmenim jābūt četrkantīgam. Tas var būt miniatūrs plācenītis, desiņa, pelmenītis, bumbiņa... Galvenais - pildījums. Tam derēs veikalos nopērkamās itāļu, šveiciešu, pat Igaunijā (!) ražotās rikotas un maskarpones apaļās kārbiņas.

Ravioļu vārīšanas noslēpums ir temperatūra katlā - pusotru minūti tie jāvāra verdošā ūdeni ar burbuļiem, bet četras - knapi vārošā (itāļi šo fināla procedūru sauc par ravioli peldināšanu).

Visbeidzot - sablendējiet dzērvenes ar cukuru. Ar šo smaržīgo, svaigo un vitamīniem dāsno putriņu aplejiet itāļu ravioļus un atcerieties Gogoļa Vakarus ciematā Dikaņkas tuvumā. Sāciet bolīt acis. Pļokt-pļokt-žviukš-ņammmm!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?