Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vakaros zēni trenējās vai uzbruka un laupīja

Vecāki esot zinājuši, ka viņu bērni kopā ar kaimiņu zēniem pa vakariem Iļģuciemā apmeklē kikboksa treniņus, taču pagājušajā nedēļā policija viņiem atklājusi ko jaunu par viņu atvasēm. Pirms nedēļas gluži parastā pirmdienā pusaudži, sejas aizseguši ar melnām adītām maskām, uz ielas uzbruka kādam 30 gadu vecam vīrietim un, piedraudot viņam ar gāzes pistolei līdzīgu priekšmetu, nolaupīja mobilo telefonu. Policija viņus nākamajā dienā aizturēja, un nu atklājies, ka zēni vairākkārt pievakarēs un vakaros aplaupījuši arī vienaudžus, draudot ar nazi.

Pēc policijas teiktā, pusaudžu bandu kļūst vairāk, taču šī no citām atšķiras ar to, ka noziegumi tika plānoti teju kā pieaugušu laupītāju grupā.

Policijai jaunieši skaidrojuši, ka cilvēkiem Iļģuciemā un Imantā uzbrukuši, jo mēģinājuši lietot dzīvē kikboksa treniņos gūtās zināšanas. Šajā apkaimē šis ir jau otrais gadījums mēneša laikā, kad laupot pieķertas pusaudžu grupas. Janvāra pirmajā pusē aizturēja zēnus, kuri pie skolas bija aplaupījuši vienaudžus un mazākus bērnus. Šī jauniešu grupa gan ar jaunatklāto neesot saistīta.

Par pēdējo gadījumu Ļena Ķeine, Valsts policijas (VP) Rīgas Kurzemes iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece, atklāj: jaunākajam no puišiem ir 14 gadu, diviem - 15, grupas līderim - 16 gadu. Līderis policijas redzeslokā jau bija nonācis par iepriekš paveiktām zādzībām. Puiši atzinušies, un pret trim sākts kriminālprocess par piecām laupīšanas epizodēm, taču ceturtajam - jaunākajam grupas dalībniekam - piešķirts liecinieka statuss, jo fizisku spēku pret cietušajiem neesot lietojis. Puiši laupījuši mobilos telefonus un naudu, par iegūtajiem līdzekļiem pirkuši alkoholu un cigaretes. Policija novērtējusi, ka jaunieši nāk no sociāli labvēlīgām ģimenēm. Uzbrucējiem par pēdējo laupīšanas epizodi, kurā bija iesaistīts ierocim līdzīgs priekšmets, var draudēt brīvības atņemšana uz laiku no 10-17 gadiem, par pārējām - mazāks sods.

Tagad jaunieši atgriezušies skolās un turpina mācīties. Tiesa kā drošības līdzekli viņiem piemērojusi policijas uzraudzību. Policija aicina arī atsaukties citus iespējamos cietušos.

Nepilngadīgie laupītāji, pēc Ļ. Ķeines teiktā, nelikumīgi iegūto naudu sadalīja savā starpā un nolaupītos mobilos tālruņus pārdeva tikai vienam uzpircējam. Tas bija kāds 17 gadu vecs zēns, kuru policija pagaidām nav apcietinājusi. «Viņš saka: nezinājis, ka [uzpērk] zagtas mantas,» paskaidro L. Ķeine. VP Rīgas reģiona preses pārstāvis Toms Sadovskis par jauniešiem teic: «Lai arī viņiem nav nopietnas motivācijas, darbība progresēja kā nopietnām bandām.» Neoficiāli policija pieļauj, ka kopējā laupījuma vērtība ir ap tūkstoš latiem.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins uzsver: «Jāatsakās no domas - būs cietums, būs labi, ir jādomā, ko darīt ar jauniešiem.» Kopš 2009. gadā pieņemtajiem grozījumiem Krimināllikumā brīvības atņemšanu nepilngadīgajiem piespriež īpašos gadījumus, parasti viņiem piemēro audzinošus piespiedu līdzekļus. Pašlaik ieslodzījuma vietā atrodas 40 nepilngadīgu zēnu un piecas meitenes, liecina A. Judina informācija.

Viena no motivācijām, kādēļ pusaudži iesaistās šādās bandās, ir vēlme iederēties grupā, uzskata psihoterapeits Uldis Ābele. Iespējams, viņi vēlas izrādīt varu pār citiem, nelikumīgi iegūt sev līdzekļus vai pazemot citus cilvēkus. Viņš atzīst, ka šādas grupas var sākt veidoties, ja nav bijuši līdzās, piemēram, vecāki vai treneris, vai cits pieaudzis cilvēks, kas jaunieti var ievirzīt citās nodarbēs, piemēram, sportā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?