Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vakars baznīcā ar Sigur Rᅢᄈs

Unikāls mūziķu ansamblis apvienosies vienam koncertam Credo, kas 15. novembrī notiks Apustuļa Sv. Paula baznīcā Ņujorkā, - Valsts akadēmiskais koris Latvija, vīru vokālais kvartets The Hilliard Ensemble no Lielbritānijas un slavenās īslandiešu grupas Sigur Rᅢᄈs mūziķi. Programmā - tikai pasaules pirmatskaņojumi.

Klausītājiem tiks piedāvātas Sigur Rᅢᄈs taustiņinstrumentālista Kjartana Sveinsona kompozīcijas (to vidū - opuss Credo korim, stīgu instrumentiem un klavierēm), kā arī grupas vokālista Jona Tora Birgisona jeb Jonsi un viņa dzīvesbiedra Aleksa Somersa sacerējumi no pērn iznākušā ambientās mūzikas albuma Riceboy Sleeps. Koncertos šī mūzika vēl nav skanējusi.

Sigur Rᅢᄈs ir viena no interesantākajām parādībām populārajā kultūrā - kolektīvs ar intelektuālajām ambīcijām, kurš brīvi eksperimentē un kultivē savdabīgo identitāti. «Es vienmēr saku Sigur Rᅢᄈs puišiem, ka esmu viņu lepnā tante!» tautiešus slavē īslandiešu spožākā zvaigzne Bjorka. Fantāzijas, kosmiskā skaistuma un maģijas pilna atmosfēriskā mūzika, kuru spēlē Sigur Rᅢᄈs, nav iekritusi šaurā «eksotikas produktu» nišā, bet savaldzinājusi visu pasauli. Šobrīd grupa ieturējusi pauzi koncertdarbībā, tās dalībnieki ļāvušies soloprojektiem, tāpēc gaidāmā uzstāšanās Ņujorkā ir patiešām ekskluzīvs notikums. Korim Latvija šī ir jauna virsotne pasaules mūzikas apgūšanā un žanrisku robežu paplašināšanā. Vērts atcerēties, ka 2006. gadā koris piedalījās režisora Toma Tikvera vēsturiskā trillera Parfīms skaņu celiņa ierakstā. Pavisam drīz, 23. septembrī, Ķelnes filharmonijā koris Latvija uzstāsies videospēļu mūzikas koncertā. Akadēmiskais kolektīvs nebaidās iesaistīties kvalitatīvajos starpžanru projektos.

Sigur Rᅢᄈs dalībnieku mūzikas vakars Credo iekļauts Linkolna centra rīkotā pirmā ikgadējā rudens festivāla White Light programmā. Tas notiks Ņujorkā no 28. oktobra līdz 18. novembrim. Koncertos skanēs klasiskā un mūsdienu mūzika. Festivālu atklās balss iespēju izzinātāja Meredita Monka un viņas vokālais ansamblis. Ar īpašu programmu uzstāsies popmūzikas ģēnijs Entonijs Hegertijs un grupa Antony & The Johnsons. Festivālā muzicēs vijolnieks Gidons Krēmers un orķestris Kremerata Baltica, Krievijas pianists Aleksejs Ļubimovs, Beļģijas koris Collegium Vocale Gent, Vācijas orķestris Dresden Staatskapelle diriģenta Daniela Hārdinga vadībā, Norvēģijas saksofonists Jans Garbareks un citi prominenti mākslinieki.

Diena jau ziņoja, ka koris Latvija festivālā uzstāsies ar diviem koncertiem igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā. Šī būs kora debija ASV, kur tas startēs ar zīmolu «Latvijas Nacionālais koris». 12. novembrī skanēs šveicieša Franka Martēna un igauņu komponistu Arvo Perta un Veljo Tormisa mūzika. 13. novembrī koris kopā ar Sv. Lūkasa kamerorķestri (Ņujorka) izpildīs J. S. Baha un A. Perta programmu.

«Pirmajā festivālā White Light mēs izzinām mūzikas garīgo dimensiju un to, kā tā izpaužas dažādās kultūrās - no Rietumu pasaules klasiskā kanona šedevriem līdz musulmaņu un hinduistu mūzikas saplūšanai Ziemeļindijā un Baltijas reģiona mistiskajam minimālismam,» saka Linkolna centra viceprezidente Džeina Mosa. Linkolna centrs ir Ņujorkas muzikālās kultūras sirds. Šeit atrodas 12 nozīmīgas institūcijas - Metropolitēna opera, Ņujorkas filharmonija, Ņujorkas pilsētas opera, Ņujorkas pilsētas balets, Džuljarda mūzikas skola u. c.

Biļetes uz kora Latvija un Sigur Rᅢᄈs koncertu var iegādāties mājaslapā www.lincolncenter.org, tās maksā 45-75 ASV dolārus. Vērts pasteigties - biļetes tiks izķertas ātri!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?