Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Valdība piekrīt apcirpt elektrības ražotāju subsīdijas, saudzējot siltuma lietotājus

Valdība vakar atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto plānu elektrības cenu kāpuma ierobežošanai, vienlaikus uzdodot meklēt risinājumu, lai novērstu nelabvēlīgās sociālās sekas, ko radīs šo pasākumu rezultātā gaidāmais siltuma cenu kāpums. Tomēr jau šobrīd skaidrs, ka sagaidāmais siltuma cenu šoks iedzīvotājiem 17 Latvijas pašvaldībās nebūs tik liels, kā tika prognozēts iepriekš - EM ir samazinājusi plānoto elektrības ražošanas subsīdiju nodokli līdz 5% tiem uzņēmumiem, kuri elektrību ražo koģenerācijas procesā un nodrošina siltumu centralizētajām siltumapgādes sistēmām.

EM valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka EM ierosinātais plāna galvenais uzdevums ir iegrožot tālāko elektrības obligātās iepirkuma komponentes (OIK) kāpumu 1,89 santīmu līmenī uz vienu kilovatstundu. Šim nolūkam uz četriem gadiem tiks ieviests subsidētās enerģijas nodoklis ražotājiem, samazināti atbalsta maksājumi lielajām koģenerācijas stacijām ar jaudu virs četriem megavatiem, kā arī izveidots Elektrības lietotāju atbalsta fonds, ar kura palīdzību elektrības tarifā lietotājiem tiktu kompensēta starpība starp reālo OIK un 2013. gada līmeni. Ierobežojot OIK kāpumu, EM cer sagatavot Latviju elektrības tirgus pilnīgai liberalizācijai un arī novērst straujāku elektrības cenu kāpumu nākamajos gados, skaidroja J. Pūce, norādot, ka prognozējamā elektrības cena mājsaimniecībām nākamgad ir 11,3 santīmi par kilovatstundu pretstatā aptuveni 11,6 santīmiem gadījumā, ja OIK netiktu iegrožots.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzsver, ka šobrīd pastāvošā elektrības ražošanas subsīdiju sistēma daļēji kalpo kā atbalsts siltumenerģijas lietotājiem atsevišķās pašvaldībās, tomēr šāda situācija nav pieļaujama, jo kopējā nasta uz visiem Latvijas elektrības patērētājiem ir kļuvusi par lielu. Tāpēc, pēc viņa domām, EM plāns ir jāievieš pēc iespējas drīzāk, lai «apturētu šīs nastas palielināšanos». Savukārt to, kā elektroenerģijas subsīdiju nastu pārdalīt un kā pasargāt lietotāju grupas, kurām elektrības cenas ir nozīmīgākas, var izlemt arī vēlāk, uzskata ministrs.

EM plāns asu pretestību ir izraisījis vienīgi atjaunojamās enerģijas ražotāju vidū - Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes loceklis Andris Kārkliņš norāda, ka jaunieviestā nodokļa dēļ Latvijā vairs netiks atvērtas jaunas biomasas elektrostacijas, bet daļa esošo nozares dalībnieku varētu kļūt maksātnespējīgi. Tiesa, EM, komentējot šo viedokli, norāda, ka jaunu šādu elektrostaciju būvniecība vairs netiek uzskatīta par vēlamu un ka Latvijai būtu jātiecas palielināt zaļās enerģijas īpatsvars siltuma, nevis elektrības ražošanā.

Ievērojami pielaidīgāks pret EM plāniem ir Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Andris Akermanis, kurš norādīja, ka ierosinātais 5% nodoklis «nav pats lielākais ļaunums», jo tas veicinās siltuma cenu kāpumu tikai dažās pašvaldībās. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš norādīja, ka elektrības subsīdiju nodokļa radīto seku novēršanai pašvaldībās būtu jāmeklē līdzekļi valsts budžetā, jo tam nepieciešamais līdzekļu apjoms ir relatīvi neliels, bet sociāli nozīmīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?