Nozīmīgākā reģiona daļa vīna dārzu izvietojumam atrodas kalnainajos dienvidaustrumu apgabalos, kur ir lieliski klimatiskie apstākļi un augsnes sastāvs. Savukārt pēdējos gados liktais uzsvars uz tradicionālajām vīnogu šķirnēm ir pierādījis vīndaru prasmes un iespējas radīt autentiskus un augstas kvalitātes vīnus.
2011 Braide Alte Livon, Friuli-Venezia Giulia, Itālija - baltais vīns.
Unikāls minētā paraugs ir Braide Alte - daudzpusīgs sava apgabala pārstāvis. Tā uzbūvi veido vīna laukiem raksturīgas gaišās vīnogu šķirnes - Chardonnay, Sauvignon, Picolit un mazliet Moscato Giallo. Fermentācijas procesā un vīna nobriešanā aktīvu dalību ņēmušas jaunas franču (Allier) ozolkoka mucas, kā rezultātā vīnam piemīt intensīva salmu dzeltena krāsa ar zeltainu atspulgu. Vīna aromāts ir sarežģīts - bagātīgs ziedu, augļu un pikantu garšvielu kokteilis. Garša - piesātināta un daudzveidīga, tomēr eleganta. Tā attīstās glāzē līdz ar temperatūras izmaiņām un gaisa klātbūtni. Demokrātiskas, ļoti draudzīgas attiecības vīns veido ar ēdienu. Tas saskanēs ar pastām, kurās dominēs jūras veltes, būs ideāls ar jūras asari, zobenzivi. Teicams ar putnu gaļu, maigiem sieriem. Neraksturīgi baltvīnam, sasniedzot 16˚C, tas sniegs patiesu baudījumu apvienojumā ar jēra gaļu, pagatavotu uz grila.
2010 Tiare Blu Livon, Friuli-Venezia Giulia, Itālija - sarkanais vīns.
Toskānas apgabala vīnu greznība - vīnogu šķirne sandžovēze ir Centrālās Itālijas vīndaru lepnums. No tās tiek veidoti gan tradicionālie sarkanvīni, bagātīgi ar ķiršu, gatavu augļu un ciedru riekstu niansēm ikdienas baudīšanai, gan apburošie, pasaules atzinību guvušie supertoskānieši, kuru saturu mūsdienās reizēm papildina Bordo izcelsmes Cabernet Sauvignon vai Merlot, un netiek aizmirsts arī franču ozolkoks.
Velkot paralēles ar rietumu kaimiņiem, šāsdienas varoni droši var dēvēt par valdzinošu un izteiksmīgu superfriulānieti ar teiksmainu nosaukumu Zilā diadēma no Livon vīnu darītavas pagrabiem. Dzidra, spoži sarkana upeņu un granātu sulu krāsu gamma. Aromātu un garšas valoda daudzveidīga, intensīva. Pilnskanīgs aveņu un kazeņu apvienojums smaržā lieliski papildina harmonisko, augļiem saliedēto garšas kompozīciju. Veidots no Merlot un Cabernet Sauvignon vīnogu salikuma, tas astoņpadsmit mēnešus pavadījis franču ozolkoka mucās. Nobrieduši sieri, uz grila gatavota gaļa būs patiesi ceļabiedri Tiare Blu spēcīgajam ķermenim. Apvienojumā ar sautētiem dārzeņiem un Parmas sieru atplauks vīna interesantais raksturs. Izcils ar medījuma gaļu, pagatavotu dažādos veidos. Lai pārliecinātos, atliek vien nobaudīt to.