Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Valodas lietojuma maiņu radiostacijās uz gadu atliek

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa Saeimai otrreizējai caurlūkošanai nodotos grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā Saeima ceturtdien pieņēma bez izmaiņām. Tas nozīmē, ka Valsts prezidents nevar vēlreiz vērsties Saeimā un viņam likuma grozījumi ir jāizsludina. Tajā pašā laikā, veicot citus grozījumus šajā likumā, Saeima uz gadu līdz 2017. gada 1. janvārim atlika tā regulējuma spēkā stāšanos, ar kuru strīdīgā norma par valodas lietojumu radiostacijās bija saistīta.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) sēdē paskaidroja, ka pāreja uz radio programmu apraidi vienā valodā uz gadu bija jāatliek, jo SIA Krievijas Hitu radio ir vērsies Satversmes tiesā ar prasību izvērtēt, vai norma par valodas lietojuma maiņu radio programmās atbilst Satversmei. Saeimas deputāti vēlas sagaidīt Satversmes tiesas lēmumu.

Lai pasargātu Latvijas auditoriju no Krievijas propagandas un stiprinātu latviešu valodas statusu, ņemot vērā tā brīža ģeopolitisko situāciju, Saeima pirms nepilniem diviem gadiem pēc bijušā Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Valda Zatlera (RP) iniciatīvas veica grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Tie paredzēja, ka licenzētām radiostacijām, kurām atļauts raidīt 50% latviešu valodā, bet 50% krievu valodā, pēc noteiktā pārejas perioda no 2016. gada jāraida tikai vienā valodā. Armands Krauze (ZZS) uz 3. lasījumu iesniedza priekšlikumu, kas paplašinātu to radiostaciju loku, ko šie noteikumi neskartu. Viņa ierosinājums paredzēja mainīt likumā noteikto proporciju, un prasība nodrošināt apraidi vienā valodā attiektos uz tām radio programmām, kurās latviešu valoda aizņem ne mazāk kā 51% raidlaika.

Valsts prezidents R. Vējonis atdeva Saeimai likuma grozījumus otrreizējai caurlūkošanai, uzskatot, ka Latvijas valstiskumam un sabiedrībai būtiskos jautājumus nedrīkst izlemt steigā. Prezidents norādīja, ka šajā ģeopolitiskajā situācijā ir jāsamazina ārvalstu informatīvās telpas ietekme uz Latviju, nosakot skaidru valsts valodas politiku attiecībā uz valsts valodas un svešvalodu lietojumu elektroniskajos medijos. R. Vējonis aicināja strīdīgo normu izslēgt vai arī virzīt izskatīšanai kā atsevišķu likumprojektu. Prezidenta padomniece Kristīne Jaunzeme žurnālistiem ceturtdien atzina, ka spēkā stāšanās termiņa atlikšana dos iespēju politiķiem rīkot diskusijas un sagatavot kvalitatīvu regulējumu, kas būs pieņemams plašākai sabiedrībai. Viņa cer, ka deputāti doto vārdu turēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?