Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Valsts nesola novērst elektrības sadārdzināšanos, bet cer, ka to mīkstinās tirgus

Sagaidāms, ka elektroenerģija mājsaimniecībām no rudens kļūs aptuveni par 6-8% dārgāka, jo valsts neskata iespējas īstermiņā ierobežot sagaidāmo, ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) pieaugumu saistīto elektroenerģijas cenu kāpumu, un to var novērst vienīgi tirgus cenas kritums - tā var secināt no Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajiem, galvenokārt deklaratīvajiem priekšlikumiem par rīcības plānu elektroenerģijas cenu kāpuma ierobežošanai.

EM enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands, kurš ar ministrijas sagatavoto rīcības plānu iepazīstināja Saeimas Pieprasījumu komisijas deputātus, atzina, ka ministrija cer nobremzēt elektroenerģijas izmaksu pieaugumu nākamajos gados, ierobežojot OIK kāpumu, bet cenu kāpums šogad vairs nav ietekmējams. «Plānojam panākt, lai OIK arī nākamajos gados paliktu nemainīgs tajā līmenī, kāds tas būs pēc 2013. gada 1. aprīļa,» atzina D. Merirands. Pēc Meriranda teiktā, uzņēmumiem OIK kāpums sadārdzinās elektrību jau no aprīļa, savukārt iedzīvotāju elektrības tarifu, kurš pagaidām tiek regulēts, nav plānots pārskatīt. «No rudens, ja tirgus tiek liberalizēts, arī uz mājsaimniecībām attieksies OIK kāpums, tomēr jāatceras, ka tarifs sastāv no vairākām komponentēm, un pastāv iespēja, ka kritīsies elektroenerģijas cena tirgū un tirgus dalībnieki radīs iespēju absorbēt šo ar OIK saistīto kāpumu,» iespējamās cenu izmaiņas patērētājiem prognozēja EM pārstāvis un norādīja, ka «elektroenerģijas cena tirgū jau šobrīd ir zemāka nekā tarifā ierēķinātā cena».

Ekonomikas ministrijas aprēķini liecina, ka gadījumā, ja OIK kāpums netiks ierobežots un tā aprēķināšanas kārtība nemainīsies, jau 2014. gadā OIK pieaugs aptuveni vēl par 0,6 santīmiem, sasniedzot 2,5 santīmus par kilovatstundu, kas mājsaimniecībām nozīmētu elektroenerģijas cenas kāpumu aptuveni vēl par 5%. Jāmin, ka laika posmā no 2008. gada līdz 2013. gadam OIK ir audzis vairāk nekā trīs reizes par 1,33 santīmiem, tādējādi šajā periodā sadārdzinot elektroenerģijas cenu par 14%.

EM rīcības plāns, kas galvenokārt paredz vispārīgus ieteikumus par to, ka ir nepieciešams vērtēt atbalstāmo elektroenerģijas ražotāju patiesās izmaksas un, balstoties uz šiem vērtējumiem, lemt par iespējām pārskatīt atbalsta intensitāti un periodu atsevišķiem ražotājiem, gan neviesa lielu pārliecību. Saeimas deputāts Augusts Brigmanis (ZZS) pēc sēdes atzina - EM sagatavotajā rīcības plānā nav saredzējis pārliecinošu risinājumu tam, lai sagaidāmo elektrības cenu kāpumu tuvākajos gados izdotos novērst. Savukārt EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (Reformu partija) atzina, ka, visticamāk, no elektrības sadārdzinājuma mājsaimniecībām pēc tirgus atvēršanas neizdosies izvairīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?