Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Vasaras nometņu pieredzes stāsti

16 gadu, valodu nometņu dalībnieks

Žaks Asbahs

Žaks stāsta, ka vasarās labprāt apmeklē diennakts valodu nometnes. Šajās nometnēs viņš piedalās katru gadu jau kopš 11 gadu vecuma. Žaks ir apmeklējis arī citas nometnes, taču apgalvo, ka vislabāko pieredzi guvis tieši valodu nometnēs, jo tajās aizraujošā veidā apguvis angļu valodu un citas iemaņas, kā arī ieguvis jaunus draugus. Žaks uzsver, ka šīs nometnes vienmēr bijušas labi organizētas arī no sadzīviskās puses. «Skolā svešvalodas esmu apguvis labā līmenī, tāpēc vasaras brīvlaikā man ir svarīgi nostiprināt zināšanas. Valodu nometnes dod tādu iespēju, turklāt parādot, ka mācīties svešvalodu var būt arī interesanti un jautri. Draudzīgas sarunas un diskusijas, filmu skatīšanās un spēles angļu valodā nometnē palīdz gūt arī lielāku pārliecību par saviem spēkiem,» stāsta Žaks.

Laima Dimanta

Dziedātāja, nometnēs pabijusi gan kā dalībniece, gan kā pasniedzēja

Laima bijusi Riga Singing Week meistarklašu vadītāja, bet bērnībā pati piedalījusies vasaras nometnēs, vēlāk tajās strādājusi par pasniedzēju. «Kad biju skolniece, piedalījos ceļojošajās tradicionālās muzicēšanas nometnēs Trejdeviņi spēlmanīši, kā arī 3X3 ģimeņu nometnēs. Nometnes man ļoti patika. Tā kā vecāki mani audzināja par diezgan patstāvīgu bērnu, ar ilgošanos pēc mājām man grūtību nebija. Nometnēs bija interesanti, vilinoši. Svaigs gaiss, daba, spēles un rotaļas. Ar dažiem nometņu biedriem, kurus iepazinu pirms 17 gadiem, esmu draugos joprojām. Mēs kopīgi devāmies naksnīgās peldēs uz jūru, kas bija liels piedzīvojums. Dzīvojām viensētā koka mājā ar autentiskiem ogļu gludekļiem un citām interesantām lietām, kas rosina iztēli. Trejdeviņu spēlmanīšu nometnēs apguvām dažādus rokdarbus un kolektīvo muzicēšanu. Domāju, šīs nometnes lielā mērā ietekmējušas arī manas komunikācijas un saspēles prasmes. Pedagogi bija fantastiski. Vienīgā lieta, ko varētu nosaukt par trūkumu, - skolotāja dažreiz spieda izēst tukšu šķīvi, lai tiktu pie saldā ēdiena; vienu reizi tas man neizdevās, tā nu es divu šokolādes konfekšu dēļ izraudājos. Tad gan mammu gribējās, taču nebija pat telefonu. Vēlāk arī pati esmu strādājusi par skolotāju bērnu un jauniešu tradicionālās muzicēšanas nometnēs. Mācīju dziedāšanu, vadīju rotaļu stundas un mazo bērnu vijoļspēles un blokflautas nodarbības. Mūsdienu bērniem nometnes sākumā dažreiz ir grūti atstāt malā telefonu vai citas datu ierīces, lai patiesi izbaudītu nometnes atmosfēru, kas ir kopā būšanā un pārgājienos. Taču, tā kā šīs nometnes vienmēr noslēdzas ar koncertu, pēc lielās uzstāšanās katrs jūtas gandarīts. Svarīga ir spēja pielāgoties apstākļiem, taču tā ir ļoti individuāla. Bērnam jāzina, ka viņš vienmēr var uzticēties kādam pieaugušajam.»

Kārlis Anitens

Dramaturgs, savulaik piedalījies nometnē Alfa

Kārlis pirms 20 gadiem piedalījies nometnē Alfa, pabijis tur veselas divas vasaras, beidzot 11. un 12. klasi, jo zinātniski pētniecisko darbu konferencēs ģeogrāfijā ieguvis 1.vietu. No dalībnieka Kārlis nu kļuvis par pasniedzēju - ar Alfas audzēkņiem iestudē lugu. «Nometne man savulaik bija lieliska pieredze - sastapt izcilus zinātniekus, saprast, cik svarīga loma ir izglītībai un cik aizraujoši var pavadīt laiku, socializējoties ar interesantiem cilvēkiem. Lekcijas un praktiskās nodarbības nav mācības tradicionālā izpratnē, tās organizētas atraktīvā formā, taču vienlaikus paplašina redzesloku jēgpilnas atpūtas veidā.» Kārlis uz vasaras nometnēm sūta arī savas meitas, pērn viņas pabijušas vasaras nometnē Lauku sēta. «Gribas, lai pilsētas bērni, kādas ir arī manas meitas, iepazīst lauku dzīvi realitātē, ne tikai no abstraktām grāmatām. Arī prombūtne no vecākiem pati par sevi ir piedzīvojums, kas iemāca patstāvību.»

Gundega Dēķena

4. klases skolnieka Viestura mamma

Gundega uzskata, ka vasaras nometnes ir labs veids, kā bērnam praktiski izmantot skolas laikā apgūtās svešvalodas zināšanas. «Ārpus skolas bērnam nav īsti kur praktizēt tieši svešvalodas sarunu prasmes, jo ar lasīšanu un saprašanu, skatoties filmas, ir par maz. Nometnē Viesturs var sarunāties ar citiem bērniem intensīvi un vienlaikus atraktīvi, jo bērni spēlē spēles, valodu apgūstot interesantā veidā un nepiespiestā atmosfērā,» stāsta Gundega. Šovasar puika dosies uz angļu valodas diennakts nometni. Dzīvošanu prom no mājām pieredzējis jau pagājušajā vasarā, kad piedalījies Harija Potera nometnē un Piedzīvojumu meklētāju nometnē. «Kopā ar dēlu izpētījām nometņu piedāvājumus, izrunājām, kā viss notiks, kādi ir noteikumi un dienaskārtība. Ļāvu viņam izvēlēties. Tā kā piedzīvojumu nometnēs bija ļoti interesanti un Viesturam patika, ir vieglāk viņu motivēt arī mācību nometnei.» Gundegai izvēloties svarīga bija nometnes rīkotāju reputācija, pieredze un tradīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?