Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Velnišķīgais miers

Kad Dāniju Otrā pasaules kara laikā bija okupējuši nacisti, ar Pjēra Andresela vārdu tapa romāns Atriebes ceļi. 1956.gadā Andresels atklāja, ka «viņš» ir Kārene Bliksene - zinātājiem tas nebija pārsteigums, jo pasaulslavenā dāņu rakstniece pseidonīmus izmantoja regulāri. Viņa paskaidroja, ka savu vienīgo romānu rakstījusi garlaicības mākta: «Jums, nopietniem ļaudīm, nevajag tik stingri strostēt cilvēku par to, kā tas rod sev iepriecinājumu, kad ir ieslodzīts kā gūsteknis un nav pat brīv teikt, ka esi cietumā!» Arī iztikas līdzekļi kara gados Bliksenei trūkuši un bijusi nepieciešamība pēc «ātras naudas» - pati viņa Atriebes ceļus nekad neuzskatīja par pieskaitāmu savai nopietnajai literatūrai.

Daži literatūras pazinēji gotiskās šausmas, ko piedzīvoja romāna jaunās varones, uzskata par nacisma alegoriju. Ņemot vērā, cik aizraujošs, biedējošs un viegli lasāms ir šis romāns, tas varētu būt gan garlaicības, gan merkantilu apsvērumu, gan nacisma vai kāda citas kanibālistiskas vīzijas iedvesmots.

Galvenā varone Lūkana ir XIX gs. angļu jaunava - bārene, sirma bagātnieka kalpotāja. Kad vecais izsaka piedāvājumu precēties, viņa lemj bēgt. Lūkanai gan nav kur doties, izmisumā atcerējusies dažus gadus vecu uzaicinājumu, viņa aizbrauc pie savas skolas draudzenes, bagātās un pārgalvīgās Zosinas. Staigājot pa Zosinas ģimenes rožsārto Javas salas ķiršu aleju, starp Ķīnas vītola sidrabaini mirdzošajiem zariem un skatoties uz melniem gulbjiem tumšzaļā dīķi, viņa nespēj vien brīnīties par dārzu. Ne mazāk savāds viņai šķiet fakts, ka «cilvēkiem var iekrist prātā kaut ko tādu izveidot un ka tiem ir vara, lai to pārvērstu par īstenību». Šī frāze izskan kā nelāgs brīdinājums, nevis apbrīns.

Drīz Zosinas ģimene piedzīvo, cik trausla ir materiālā pasaule - bagātais tēvs ir ieguldījis naudu spekulatīvā darījumā, zaudē mantību un aizlaižas. Kreditori nav tik cietsirdīgi kā mūsdienās un ļauj Zosinai palikt apķīlātajā īpašumā, taču meitene stūrgalvīgi atsakās no visa, kas varētu šķist pēc labvēlības izpauduma un dodas projām līdz ar Lūkanu. Meklējot darbu darbā iekārtošanas birojā, meitenes uzduras kādam pārim, kurā Lūkana atpazīst reiz jau ceļā satiktu «pusgadsimtu vecu» mazrunīgu lēdiju, kurai šķiet esam pārāk daudz zobu, kā arī viņas autoritāro vīru mācītāju Penhelovu, vecu, neglītu askētu, kurš tai pašā laikā atstāj ļoti harismātisku iespaidu - no viņa staro gluži neizprotami rāma svētlaimība. Penhelovi piedāvā meitenes pieņemt savā Francijas īpašumā un par velti izskolot, nedaudz pašaubījušās, viņas piekrīt. Nepatīkamas priekšnojautas atkal vieš fakts, ka Penhelova kundze, uz meitenēm skatīdamās, klusi rīvē savus lielos zobus.

Nelabu vēstošas zīmes mijas ar pusaudžu sapņiem un maģiskiem dabas tēliem. Franču muižu, kurā meitenes ar saviem aizbildņiem ierodas, kāda senas traģēdijas piemeklēta sieviete raksturojusi par «paša Dieva nodotu». Taču tai pašā laikā vieta tik ļoti atšķiras no visa, ko meitenes līdz tam pazinušas, un atstāj uz viņām spēcīgu iespaidu. Ar saviem vīnogu laukiem, olīvkoku mežiem un garajām papeļu rindām, kuras sargāja tīrumus no aukstā ziemeļvēja mistrāla, vieta šķiet romantiska un iespēju pilna. Savādā priekšnojautā izlutinātā, bet ar spēcīgu intuīciju apveltītā Zosina teic, ka viņai liekas, ka Penhelovs «nelaidīs mums pasauli klāt ne no vienas puses». Jaunības spīts ir radīts pretestībai, un līdz ar šo pareģojumu ir likts pamats gotiskam trillerim, kur liktenīgā cīņā saķeras dievišķais un velnišķais, nevainīgais un perversais. Notikumi risinās uz arī šodien aktuāla ļaunuma, kā bankrota, asinsgrēka, cilvēku tirdzniecības, un kanibālisma fona. Kurioza sakritība, ka Penhelovu kalpu puisis gluži atbilstoši savai zombija būtībai visai mūsdienīgi saucas Klons.

Romāns reizēm lasās kā melodramatisks melnais farss, kura mūsdienu atbalsis varētu atrast Deivida Linča vai Džona Foulza groteskajā romantikā vai pat Vesa Kreivena šausmenē Last House on the Left. Kritiķis Roberts Langbaums atsevišķas Atriebes ceļu daļas arī saucis par Džeinas Eiras parodiju. Bliksenes darbi, to skaitā Atriebes ceļi, bieži ir rakstīti apzināti vecmodīgi romantiskā stilā un valodā (tāpēc savāda izskatās tulkotājas izvēle izmantot latviešu valodā neierasto vārdu «klamzīgs», nevis «lempīgs»), taču savā caururbjošajā morālajā viedumā tie ir suverēni un nenovecojoši. Līdzīgi kā skandināvu rakstniecēm Astridai Lindgrēnei un Tūvei Jānsonei, Bliksenei piemīt draudzīgs gara cēlums, kas dod ticību labajam caur godīgu sevis izziņu, kuras princips pausts Lūkanas vārdos: «Jautājot citiem par lietām, kas attiecas uz mums pašiem, mēs bieži vien vislabāk varam atbildēt uz jautājumu paši, ja vien iedrošināmies pavaicāt pietiekami atklāti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?