Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vēlreiz Dombrovska vadībā

Ar premjeru Valdi Dombrovski kā komandas līderi, kurš arī šajās vēlēšanās kandidēs Vidzemes vēlēšanu apgabalā, otrdien kandidātu sarakstu Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza Vienotība. Lielākā daļa kandidātu startē atkārtoti un sarakstā ir sarindoti atbilstoši vēlētāju atbalstam 10. Saeimas vēlēšanās.

Taču tajās ir arī vairākas jaunas un sabiedrībā jau zināmas sejas, piemēram, bijušais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, kurš bija Latvijas ceļa un LPP/LC biedrs, krimināltiesību eksperts Andrejs Judins. Pēc ārpus lielās politikas pavadīta gada tajā atgriezties atkal gatava arī Anna Seile, kurai ir 20 gadu parlamentārā darba pieredze.

Vienotība startē Saeimas vēlēšanās ar pilnu sarakstu, kurā ir 115 kandidātu. No tiem 30 ir jaunāki par 35 gadiem, kandidātu vidējais vecums ir 44,6 gadi. Augstākā izglītība ir 110 kandidātiem, 10 politiķi ir ieguvuši doktora grādu, sarakstā ir 16 tiesību zinātņu eksperti. Vēlēšanām pieteikti 82 vīrieši un 33 sievietes, astoņiem Vienotības sarakstā iekļautajiem ir arī ārvalstu pilsonība. No tagadējiem ministriem un Saeimas deputātiem vēlēšanās nestartēs ekonomikas ministrs Artis Kampars, kurš iepriekšējās vēlēšanās ieguva otru labāko rezultātu Zemgalē, kā arī deputāti Imants Viesturs Lieģis un Dzintra Hirša. Uz šo Saeimu nepretendē arī bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Divi no kandidātiem nav nevienas Vienotību veidojošās partijas biedri - J. Lāčplēsis un Daugavpils mūzikas skolas direktors Aivars Broks. Latgales sarakstā ir pieteikts arī Daugavpils teātra režisors Harijs Petrockis-Petrovskis. Vēlēšanās startēs arī pazīstamais mūziķis Harijs Ozols. Sarakstā ir vēl vairākas tajā iepriekšējās vēlēšanās neredzētas sejas - SIA Ogres trikotāža valdes priekšsēdis Aivars Veiss, bijušais Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdis Mārtiņš Sausiņš, lauksaimnieks Juris Plēsums. Ja 10. Saeimas vēlēšanās Vienotības sarakstā bija viens bijušais sociāldemokrāts - Atis Lejiņš - , kurš turklāt ieguva vislielāko balsu skaitu Zemgalē, tad uz 11. Saeimu kandidē vēl divi bijušie sociāldemokrāti - Ansis Dobelis un Ervins Labanovskis. Vienotības pieteikums vēlēšanās liecina, ka tā ir sabalansējusi teritoriju pārstāvniecību, kā arī deleģē uz Saeimu vairākus pašvaldību pārstāvjus un vietējos līderus - Mārupes novada domes priekšsēdi Mārtiņu Bojāru, Apes novada priekšsēdi Astrīdu Harju, Līgatnes mēru Aināru Šteinu.

Izraudzītā pieeja kandidātiem atvēlēt sarakstā vietu atbilstoši iegūtajam vēlētāju atbalstam ir atvieglojusi tā sagatavošanu un liecina par komandas prognozējamību. Pateicoties vēlētāju atbalstam, piemēram, Lolita Čigāne startē Rīgā kā trešā aiz Ģirta Valda Kristovska un finanšu ministra Andra Vilka, kurš iepriekš bija Vidzemes sarakstā - tiesa, tikai sestais populārākais. Ar 2. numuru Kurzemē kandidē Ints Dālderis, kas iepriekš bija ieguvis astoto labāko rezultātu. Taču šādu izņēmumu nav daudz, un tie saistīti vai nu ar politiķu sasniegto aizvadītajā gadā, vai ar to, ka viņi ir kampaņas līderi apgabalā. Sarakstā ir arī mazāk zināmi uzvārdi un iekļauti cilvēki, kas bijuši deputātu palīgi vai konsultanti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?