Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Vieglāk jauno auto nodokli samaksāt

Tas ir absurds, ka nodoklis jāmaksā jau no 1.janvāra, bet vēl nav skaidri spēles noteikumi, sašutusi par neskaidrībām ar tā dēvētā dienesta auto nodokļa maksāšanu ir nodokļu konsultante Gunta Kauliņa. Neskaidrību par jauno nodokli ir daudz, bet visvairāk - par ko un kā būs jāatskaitās, ja uzņēmumu un iestāžu darbinieki auto privātajām vajadzībām neizmantos. Tas, kā izskatās, īsti nav skaidrs arī pašiem par nodokļu jomu atbildīgajiem - Finanšu ministrijai (FM) un tās paspārnē esošajam Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Gluži kā karstu kartupeli abas iestādes šo jautājumu mētā viena otrai, un raksta tapšanas laikā ceturtdienas vakarā tā arī nekļuva skaidrs, par ko un kādā mērā tā dēvētajās ceļazīmēs būs jāatskaitās, ja auto tiks izmantots tikai saimnieciskajai darbībai.

Pašreizējo neskaidrību dēļ vieglāk ir auto nodokli maksāt arī, ja braucamais privātajām vajadzībām netiek izmantots. To liek noprast arī FM pārstāvja Alekša Jarocka sacītais: «Vienkāršāk ir nodokli samaksāt un braukt nekā ņemties ar šīm ceļazīmēm.»

«Ņemšanās» ar papīriem izpaliks un no nodokļa izbēgs tie, kuru darba devējs savu auto būs pārreģistrējis uz darbinieka vārda. Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem decembrī uz fizisku personu vārda pārreģistrēti gandrīz trīs reizes vairāk (5000) un janvārī teju uz pusi vairāk (2600) auto nekā pērn jūlijā.

Šis ir viens no iemesliem, kāpēc valsts auto nodoklī varētu neiekasēt šogad plānotos 38 miljonus latu, pieļauj nodokļu speciālisti. Vēl plānu, visticamāk, neizdosies izpildīt tāpēc, ka daudzi uzņēmumi ekonomiskās krīzes laikā atsakās no braucamajiem, lai samazinātu savas izmaksas.

Haoss ap ceļazīmēm

Kā zibens spēriens daudziem nodokļu pārzinātājiem nāca ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) paziņojums trešdien raidījumā Kas notiek Latvijā?, ka ceļazīmes vairs nevajadzēs. G.Kauliņa skaidro, ka ceļazīmes uzņēmumi grāmatvedības nolūkos jau tagad pilda, uzskaitot maršrutus un nobrauktos kilometrus u.c. Attiecībā uz šīm ceļazīmēm nekas nemainīsies, precizē A.Jarockis. Taču būs jaunas ceļazīmes, kas nebūs jāraksta tiem, kuri darba auto izmantos privātajām vajadzībām un nodokli maksās. Bet tās vajadzēs rakstīt tiem, kuri auto izmantos tikai saimnieciskajai darbībai. «Šīs jaunās ceļazīmes pārklātos ar tām, ko uzņēmumi jau šobrīd raksta, taču būtu daudz detalizētākas, tajās būtu jāparādās spidometra rādītājam, laikiem un citiem datiem, lai redzētu, ka auto netiek izmantots privātajām vajadzībām,» saka G.Kauliņa. Tieši par šo ceļazīmi VID un FM viedokļi atšķiras. FM saka, ka visi normatīvi ir pieņemti un VID atliek izstrādāt ceļazīmes formu. Savukārt VID norāda, ka pašreizējie normatīvi nenosaka, par ko īsti uzņēmumiem tad būs jāatskaitās. Tādējādi ceļazīmes formu nevar izstrādāt, un dienestam arī nav dots šāds uzdevums, norādīja VID. Tiesa, bez jaunās ceļazīmes formas var iztikt, tad uzskaite būtu uzņēmumu ziņā. Taču prasības VID ieskatā ir jāizstrādā un jāpieņem. Kā rīkosies VID, ja pārbaude uzņēmumā tiks veikta par laiku, kad vēl šīs prasības nebija definētas? «Noteikti ir jābūt pārejas periodam, jo ar atpakaļejošu datumu tās nedrīkst ieviest,» uzskata G.Kauliņa.

Pieies skrupulozi

Kad būs skaidras un izpildāmas prasības tikai saimnieciskiem mērķiem izmantotu auto gaitu uzskaitei, īpašām problēmām to izpildē uzņēmumiem nevajadzētu būt. «Jau šobrīd lielajos uzņēmumos ir ļoti stingri uzskaitīts, lai darba auto tiktu izmantots lietderīgi,» tā G.Kauliņa. Arī Lattelecom ir sistēma, kas ļauj precīzi izsekot auto ceļus, un tādējādi ir izskausta bezatlīdzības darba auto izmantošana privātiem mērķiem, teica uzņēmumā. Var vienoties auto izmantot arī privātiem mērķiem, bet tad darbiniekam pašam jāmaksā par benzīnu un arī jāsedz amortizācijas izdevumi.

Uzņēmuma darbiniece, kura vēlējās palikt anonīma, gan norādīja, ka, darba līgumā nosakot darbu arī vakaros un brīvdienās, nodokli par privātajām vajadzībām izmantotu darba auto varēs apiet. Šādu iespēju neizslēdz arī G.Kauliņa, taču, viņasprāt, labāk to nedarīt, jo VID parasti skatās ļoti skrupulozi. Ja redz, ka auto izmantots ne tikai ierastajā darba laikā, pārbauda, kur pildīta degviela, kur braukts, un salīdzina ar ierastajiem maršrutiem u.c. «Nedomāju, ka VID braukās pa sētām un skatīsies. To visu ļoti labi var redzēt pēc dokumentiem.» VID var pārbaudīt un uzrēķināt nodokļus par trim iepriekšējiem gadiem, norāda speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nodokli maksā

Cilvēks par darba devēja vieglo auto, kas tiek izmantots privātajām vajadzībām.
Iedzīvotāju ienākuma un sociālais nodoklis būs jāmaksā par konkrētu summu (gūtais labums), kura būs no Ls 40 līdz 150 atkarībā no vieglā auto motora tilpuma. Līdz ar to nodoklī ik mēnesi jāmaksā attiecīgi no Ls 23 līdz 85. Nodokļa tiesu darba devējs, visticamāk, atvilks no algas.

Dažas no problēmām
Ko prasīs rakstīt ceļazīmēs tiem, kas darba auto privātajām vajadzībām neizmanto
Vai nodoklis būs jāmaksā, ja darba devējs noteiktu laiku izmantos darbinieka auto saimnieciskās darbības veikšanai
Vai apliekamo ienākumu par darba auto izmantošanu privātajām vajadzībām varēs samazināt, piemērojot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, piemēram, par apgādājamajiem
Būs grūti izkontrolēt to profesiju pārstāvjus, kam ir nenormēts darba laiks. Piemēram, brīvdienās brauc uz pasākumu un pa ceļam ieved bērnus pie omes
Avots: nodokļu konsultanti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?