Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vienotība un reformisti kopā būšot stiprāki

Vienotības un Reformu partijas kopīgais paziņojums par tuvināšanos pagājušā gada nogalē nenozīmē partiju apvienošanos, bet tikai abu frakciju deputātu konsolidēšanu, lai nostiprinātu savas pozīcijas jaunajā valdībā. Tas varētu pavērt manevra iespējas arī nākamā premjera kandidāta meklējumos, neizslēdzot iespēju šo posteni piedāvāt ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam no Reformu partijas.

Taču Vienotības valdē, kas uz savu sēdi pulcējās 27. decembrī, dominēja viedoklis, ka premjeram tomēr ir jābūt cilvēkam no pašu partijas. Tāpēc nevar izslēgt, ka Vienotība var atgriezties pie savas līderes Solvitas Āboltiņas kandidatūras. Joprojām pretendentu sarakstā ir arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Gadumijā S. Āboltiņa devās atpūsties ārpus valsts, bet pirms tam uz jautājumu, vai pretēji sākotnēji noraidītajam piedāvājumam vadīt valdību viņa tomēr varētu tam piekrist, S. Āboltiņa labā noskaņojumā Dienai atbildēja: «Kāpēc gan ne?» E. Rinkēvičs, kurš bija ieradies Vienotības birojā, lai partijas kopā varētu paziņot par tuvināšanos, uzreiz gan norādīja, ka līdz Jaunā gada pirmās nedēļas nogalei uzvārdus sabiedrība neuzzināšot, jo politiķi tos vēl nezinot. Tas liedza noskaidrot arī viņa paša domas par iespēju pretendēt uz valdības vadītāja amatu, jo «negrasos par šo jautājumu spekulēt», sacīja E. Rinkēvičs.

Ir pagājis jau vairāk nekā mēnesis kopš Valda Dombrovska (Vienotība) paziņojuma par demisiju, bet valdošo partiju politiķi nav pat uzaicinājuši uz konsultācijām potenciālos sabiedrotos no Visu Latvijai!-TB/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienības. Premjera paziņojums par atkāpšanos pasteidzināja Vienotības un Reformu partijas tuvināšanos, kurai pirmsākumi jāmeklē jau 2012. gada nogalē, kad partijas runāja par iespēju kopīgi startēt pašvaldību vēlēšanās, taču nevienojās. Sarunas atsākās pagājušā gada septembrī, kad jau bija skaidrs, ka viena Reformu partija nākamajā Saeimā nevar iekļūt. Līdz 18. janvārim, kad ir paredzēts Vienotības kongress, abu politisko spēku pārstāvji izstrādās ceļa karti, kurā būs atspoguļots sadarbības koordinācijas mehānisms. Reformu partijas domē to jau apspriedīs 11. janvārī.

Reformu partija 11. Saeimas vēlēšanās pat ieguva par diviem mandātiem vairāk nekā Vienotība un saņēma 22 vietas parlamentā, bet tagad partijas vairs nevar uzskatīt par līdzvērtīgiem partneriem. RP, kas ir zaudējusi vēlētāju atbalstu, ir 14 deputātu. Partiju savstarpējās attiecības nav bijušas vienkāršas, bet E. Rinkēvičs, kurš pats RP iestājās tikai 2012. gada janvārī jau kā ministrs, tagad saka: «Šis ir brīdis, kad visi pāridarījumi ir jāaizmirst. Politikā visādi gadās.» Nākamajās Saeimas vēlēšanās Vienotība aicina RP biedrus savā sarakstā, bet ar norunu, ka tad ir jāstājas Vienotībā, kam savukārt RP biedri nesteidz piekrist. Kāds Vienotības valdes loceklis atzina - jo drīzāk RP politiķi iestāsies Vienotībā, jo lielāku teikšanu tajā iegūs.

RP līderis Edmunds Demiters apgalvo, ka nav runa par RP likvidāciju - partija tikai nepiedalīsies vēlēšanās. Taču, ja tās gaišākie prāti sastāsies Vienotībā, tad grūti iztēloties RP pastāvēšanas lietderību. No Vienotības valdes locekļu sacītā izriet, ka vietas Vienotības kandidātu sarakstā tiks piedāvātas visiem RP Saeimas deputātiem un ministriem. Var pieļaut, ka ne visi šo iespēju izmantos, jo ir deputāti, kas lūkojas arī uz Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK pusi, kādu citu partiju vai vēlēšanās vispār nekandidēs. Taču vispirms maijā būs Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās RP plāno startēt atsevišķi, apstiprināja saraksta līderis Vilnis Ķirsis. No Vienotības biedriem gan izskan neoficiāli pieļāvumi, ka V. Ķirsim noteikti atrastos vieta arī Vienotības kandidātu sarakstā, kurā gan jau ir sīva konkurence.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?