Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vienotībai savs prezidents

Vienotība kā premjera partija ir atbildīga arī par Valsts prezidenta vēlēšanu procesu un jau martā pēc iekšējās diskusijas partijā plāno nosaukt savu Valsts prezidenta kandidātu. Tas var arī nebūt partijas biedrs, Dienu informēja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Tikmēr politiskajos kuluāros pastiprinās minējumi, ka uz šo amatu zināmos apstākļos, ja, piemēram, neizdodas nodrošināt vairākumu sākotnēji izvirzītajiem kandidātiem, varētu pretendēt arī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

Šo iespaidu pastiprināja Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (Vienotība) nedēļas sākumā paziņotais, ka arī viņa piekristu kandidēt uz Valsts prezidenta amatu. To var saistīt ar centieniem dot iespēju partijas biedriem salīdzināt, kura ir amatam piemērotāka, lai mazinātu S. Āboltiņas izredzes. Taču pamatā ir jautājums, kuram kandidātam ir lielākas iespējas nodrošināt vairākumu, un S. Āboltiņai tās ir labākas - par viņu balsot varētu būt ieinteresēta arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kas gan oficiāli jau paziņojusi par atbalstu tagadējam prezidentam Andrim Bērziņam. Taču viņš vēl nav atklājis, vai kandidēs. ZZS ieguvumi varētu būt vismaz divi - ja Vienotība paliktu bez spēcīga līdera, partija būtu novājināta, un tālākie politiskie notikumi varētu novest arī pie valdības maiņas, kas pavērtu iespēju ZZS iegūt premjera posteni. Nosaukt šo cilvēku ir Valsts prezidenta galvenais uzdevums.

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība), kuras otrajai valdībai šodien aprit simts dienu, šī notikuma priekšvakarā paziņoja, ka neplāno demisionēt. Viss liecina, ka amatā viņa jūtas ievērojami pārliecinātāka nekā savā pirmajā valdībā, lai gan nekad nav apstiprinājusi, ka noskaņota strādāt amatā četrus gadus. Lūgta vērtēt šos pieņēmumus, S. Āboltiņa Dienai atzina, ka Vienotībā vairāk nekā jebkurā citā partijā ir prezidenta amata cienīgi cilvēki: S. Kalniete, Artis Pabriks, Andris Piebalgs, L. Straujuma, Inese Vaidere, Ojārs Ēriks Kalniņš. Šajā uzskaitījumā viņa iekļāva arī sevi, bet uzsvēra: «Mums vēl nav bijušas diskusijas. Vienotība nevar atļauties izvirzīt kandidātu, kurš negūst vairākuma atbalstu. Šajā iekšpolitiskajā situācijā mēs nevaram bezatbildīgi mētāties ar politiķu uzvārdiem.»

S. Kalniete Dienai sacīja, ka ir paziņojusi par gatavību kandidēt prezidenta vēlēšanās, jo vēlas panākt «paātrinājumu publiskajai diskusijai». Viņa uzskata, ka partijai ir jānosauc kandidāti, lai šīs debates varētu sākties, un tad deputāti labāk justu sabiedrības noskaņojumu.

Saeimā pārstāvētās partijas līdz šim ir izvairījušās no sabiedrības iesaistīšanas prezidenta kandidātu vērtēšanā. S. Āboltiņai par labu nenāktu, iespējams, arī tas, ka bijušais Saeimas deputāts Jānis Junkurs (Vienotība) joprojām nav ar pilnu jaudu nodevies tiem izaicinājumiem, kuru dēļ atteicās no mandāta, ko ieguva S. Āboltiņa. J. Junkurs rakstiski Dienai atbildēja: «Kopš pēdējo reizi sazinājāmies, nekādu dižu pārmaiņu nav, bet informēšu, kad tādas būs. Kopš neesmu vairs amatpersona, man ir maza vēlme dalīties ar savu privāto dzīvi.»

Baumas, ko kuluāros izplata konkurenti par Vienotības vadītājas iespējamiem plāniem, un S. Kalnietes paziņojums sakrīt ar laiku, kad Vienotības valde gatavojas nākamajā pirmdienā lemt par Jura Vidiņa izslēgšanu no partijas. Dažuprāt, līdere, iespējams, vēlas līdz prezidenta vēlēšanām atbrīvoties no iekšējās opozīcijas. To neizslēdza arī J. Vidiņa meita Saeimas deputāte Ilze Viņķele, kura vēl piebilda: «Pieļauju, ka Solvita Āboltiņa nav atteikusies no domas kandidēt prezidenta vēlēšanās.»

Vienotības Ētikas komisijas loceklis Gunārs Laicāns ir bijis ar J. Vidiņu vienā partijā jau sen, kad abi bija Tēvzemei un brīvībai/LNNK, bet vēlāk - Pilsoniskajā savienībā. G. Laicāns atceras, ka J. Vidiņš vienmēr ir bijis neērts, taču neatbalsta centienus viņu tagad pārmācīt un ir pret kolēģa izslēgšanu. Viņš arī nesaprot, «kāpēc mēs atkal paši sev šaujam kājā, kas nevienam nav vajadzīgs». Savukārt S. Āboltiņa uzsver, ka J. Vidiņa gadījumā runa ir par sistemātisku partijas tēla graušanu vairāku gadu garumā, kas izpaužas, publiski vēršoties pret partijas biedriem, tā vietā, lai savu atšķirīgo viedokli izteiktu pie sarunu galda, aprunājoties ar kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?