Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vienotības sarakstā līderu maiņa

Vienotība ir pirmais politiskais spēks, kas šonedēļ prezentēja kandidātu saraksta līderus Saeimas vēlēšanās. Valdības vadītāja Laimdota Straujuma, kas būs pirmā Vidzemē, oficiāli nominēta arī kā partijas premjera kandidāte. Vienotības sarakstā teju katra otrā seja būšot jauna. «Vienotībā notiek paaudžu maiņa, kas ir milzīgs sasniegums,» sacīja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Lielo uzskatu dažādību, kas nebija pieņemama no partijas aizgājušajiem Saeimas deputātiem, A. Kampars vērtē kā modernām Rietumeiropas partijām raksturīgu pazīmi.

«Vai Kampara kungs mēģina jokot,» sacīja Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, kurš neredz pamatu runāt par paaudžu maiņu, ja sarakstā ir virkne Jaunā laika dibinātāju ar vairāk nekā desmit gadu politisko pieredzi. Arī bijušie Reformu partijas biedri un vietējo partiju pārstāvji, kas pievienojušies Vienotībai, jau bijuši politiskajā apritē. Pēc politologa domām, tas ir tikai vēl viens mēģinājums, konsolidējot spēkus, izveidot citu, bet ne jaunu Vienotību.

Partijas vadītāja un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tradicionāli startēs ar pirmo numuru Kurzemē, bet Saeimas deputāts Jānis Reirs - Zemgalē. Viņi abi bija Jaunajā laikā no 2002. gada. Pārējo vēlēšanu apgabalu lokomotīves ir Vienotībā jaunas sejas. Rīgā pirmais būs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bet Latgalē - satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Latgales sarakstā vēlas kandidēt arī Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš iepriekš startēja Zemgalē. Ja 21. jūnijā par sadarbību ar Vienotību izšķirsies arī Latgales partija, tad no tās augstā vietā Latgales apgabalā būs Preiļu novada priekšsēdētājs Aldis Adamovičs. Iespējams, ka no reģionālās partijas startēs arī bijušais Dagdas novada priekšsēdis Viktors Stikuts, kurš tāpat kā A. Adamovičs savulaik bija Tautas partijā.

Vienotības sarakstā no reģionālajām partijām kandidēs vēl vairāki pazīstami vietējie līderi - Valmieras mērs Inesis Boķis, Tukuma novada domes priekšsēdis Juris Šulcs, bijušais Ogres novada domes priekšsēdis Edvīns Bartkēvičs, kā arī pārstāvji no Talsu, Kuldīgas un Jēkabpils partijām. No Jēkabpils partijas plānots pieteikt arī Saeimas deputātu Viktoru Valaini, bet viņa kolēģi neatkarīgie deputāti Jānis Junkurs un Jānis Upenieks iestājušies Vienotībā un arī būs sarakstā.

Jau rakstīts, ka no Reformu partijas (RP) uz Vienotību pārgāja deviņi Saeimas deputāti un ministri, kuri kandidēs vēlēšanās tāpat kā Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa. Sarakstā būs arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš vada Reformu partiju, jo tās darbība vēl nav izbeigta. Nesen no partijas izstājās RP domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis un viņa vadītā Liepājas nodaļa, kā arī Saldus nodaļa. Viņi plāno veidot biedrību, bet RP domei vairs nav lēmumu pieņemšanai nepieciešamā kvoruma. RP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule saista J. Vilnīša izšķiršanos atstāt partiju ar tās zudušajām cerībām atgūt valsts finansējumu. RP tiesā apstrīdēja finansējuma atņemšanu, bet zaudēja. Jūlija beigās vai augusta sākumā, kad paies trīs gadi kopš RP dibināšanas, tās palikušie biedri pulcēsies ārkārtas kongresā. Tajā ievēlēs jaunus valdes locekļus to biedru vietā, kas aizgājuši, un debatēs par partijas darbību. RP priekšsēdis V. Dombrovskis jau iepriekš ir uzsvēris, ka veicinās tās konsolidāciju ar Vienotību. To kā vispareizāko soli uzskata arī S. Sondore-Kukule, kura tik aktīvi politikā vairs neplāno darboties un pieļauj, ka konsolidāciju atbalstīs arī cilvēki, kas paši nestāsies Vienotībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?